HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                Nieuwsoverzicht van 01 t/m 10 december 2017                                           

zondag 10 december 2017     
Een gesloten sluis en dus weinig te beleven. De sneeuw was daar ook zeker schuldig aan, want op de weg was het eveneens erg rustig. Wel leverde het mooie plaatjes op, maar eerlijk gezegd ben ik niet buiten geweest. Toch maar een foto van de besneeuwde sluis, eentje uit december 2007 en genomen vanaf het oostelijk Maashoofd (H3).

Omdat ik vandaag toch een beetje bezig was het archief op orde te houden ook een foto van de Maasdijk bij Andel. Echt gestrooid is en wordt daar niet zo te zien.

Helden in de sneeuw 

Gisteren stond deze route op het programma van AndelWandelt en sneeuw of geen sneeuw maakt geen verschil voor de mannen. De omstandigheden waren niet echt goed. Het weer viel weliswaar mee, maar de (smeltende) sneeuw maakte het parcours nu niet direct lichtvoetig. Wel kon worden genoten van prachtige vergezichten en bosplaatjes.

Van beide mannen heb ik twee foto's uitgezocht die illustreren hoe zwaar de 40 km waren. Eerst Anton.

   

De foto's van Hans komen eveneens uit bosrijk gebied dat ook daar behoorlijk geaccidenteerd was.

   

Natuurlijk kwamen de mannen terug met foto's die de hoogteverschillen uitermate goed accentueerden. De foto hieronder getuigt daarvan. Ziedaar ook de reden voor de zwaarte van de tocht.

De foto's van de tocht komen ook op deze site, ze zijn hier te zien. Het muziekje op de achtergrond is van de Red Hot Chili Peppers. Eveneens is een Verslag van de zware tocht te lezen, klik daarvoor maar hier.
Maar ........................ ook op Facebook is het e.e.a. binnenkort te lezen en zien van deze tocht. Klik maar hier

Vereniging De Binnenvaart       
Natuurlijk ben ik lid van deze club! Gisteren kwam het verenigingsblad binnen, nummer 6 van 2017, het decembernummer. Erbij zat in de envelop een klein boekwerkje van Scheepswerf De Durme in Tielrode.

   

Het beeld hierboven is ietwat vertekend, want links is het blad, ernaast het boekwerkje dat in werkelijkheid de helft kleiner is. Is het verhaal en de vele foto's van de Belgische scheepswerf interessant, het blad zelf bevat menig zeer leesbaar artikel. Om maar eens een paar artikelen te vermelden: Bij de RP, deel 14 en tevens het laatste deel; 50 jaar Volkeraksluizen; Meppelerdiepsluis; Reacties van lezers; Konstanz - Dordt op de riemen en de Geschiedenis van het museum in Wörth am Main.

                                 terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht 

zaterdag 09 december 2017    
Na het omhoogtrekken van het gordijn vanochtend vroeg werd ik "verrast" met sneeuw in de tuin. Nu kon ik dit verwachten, want gisteravond moest ik in een sneeuwjacht naar buiten om de schotel voor de TV sneeuwvrij te maken om weer beeld te krijgen.
Natuurlijk moest ik de sneeuw vanochtend vastleggen en hoewel ik de camera instelde op "sneeuw", lijkt de foto me toch ietwat te blauw geworden.

 Scheepvaart vandaag    
Daar kan ik kort over zijn. Slechts van een transport maakte ik vanuit huis een foto.

Het was de duwer Watergeus die twee pontons van Hakkers voor zich had. Geen idee waar het spul, dat van Werkendam kwam, naartoe ging. 

Dat zijn de enige beelden uit de sluis. Wel maakte ik nog een foto van de Ventura die op dat moment bij de Woudrichemse pannenkoekenboot de bocht omging naar de Waal/Merwede. De sleper kwam eerder in de buurt van de sluis, maar draaide weer om en kwam dus niet schutten. 

Sneeuw lang geleden    
Van Anton van Rijswijk kreeg ik lang geleden inzage in een fotoalbum met flink wat sneeuwfoto's. Een aantal ervan scande ik destijds in om ze ooit een keer op de site te gebruiken. Vandaag is daar dat moment.

Hierboven een opname, net als de andere foto's, uit de winter van 1981/1982. De foto werd gemaakt voor de de poort naar het voetbalveld, links kijk je richting Clematis in Andel.
Hieronder twee opnamen die achter het huidige tennisveld zijn gemaakt, ongeveer op de plaats waar nu de Schietvereniging is.

   

De volgende foto is gemaakt vanaf de Rietdijk/Bronkhorst in de richting van de Romboutstoren.

Niet alleen lag er behoorlijk wat sneeuw in die winter, ijsvorming was toen ook in ruime mate voorhanden. Links gezien vanaf de Sluisdijk in de richting van het kerkje van Giessen. Ernaast een opname de andere kant op, richting sluis.
Ik maak me toch sterk of op beide foto's staan bomen afgebeeld die langs het Kerkenpaadje naar de kerk van Giessen stonden.

   

De laatste opname toont een stukje Maas bij de stoep bij de Blauwe Kerk. Jammer genoeg is niet meer te achterhalen welk schip richting Bouman of sluis komt.

Donker!

Terwijl ik bezig ben aan deze update is er behoorlijk wat kabaal op de sluis en blijkt er ook een schip in te liggen. Ik heb getracht er een foto van te maken, maar dat mislukte jammerlijk.
Even later lukte het me wel met een iets andere instelling, nog steeds zonder statief, te zien welk schip het was: het partyschip de Princehof. Zo te horen was het heel gezellig aan boord van het schip dat eerder vandaag in Woudrichem was gestart om via Werkendam, Biesbosch, Bergsche Maas en Afgedamde Maas terug te gaan naar Woudrichem.

                                terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 08 december 2017    
De eerste sneeuwbuien van het seizoen meldden zich en nu vond ik het nog een heel aardig beeld al die naar beneden dwarrelende sneeuwvlokjes. Moeilijk om in een foto te vatten, maar ik deed een poging.

Nam ik bovenstaande foto met mijn Iphone, voor de foto's hieronder aan de sluiskant gebruikte ik mijn Nikon Coolpix S9900. Ik liet de lens daarbij ietsje langer open staan, zodat de vlokjes veranderden in een prachtig lijnenspel. (subjectieve beoordeling natuurlijk)

   

Schepen vandaag      
Natuurlijk miste ik een paar schepen, de Zagri 15 bijvoorbeeld, maar ook de Maurice, Albatros en de coaster Amy. De eerste die ik vanochtend op de foto kreeg was de bekende Spes Salutis die naar Heerewaarden ging.

Pas aan het eind van de middag, nog net voor de schemering, zag ik de tweede, de Blocq, op weg naar Werkendam passeren. Op de achtergrond ligt de Prinses Margriet die weekeinde houdt in de Waalhaven.

Even terug naar gisteren      
Gisteren ontbraken bij de update de foto's! Een vervelende fout waaraan ikzelf niets kon doen. Wel had ik beter moeten opletten om al gisteravond die fout te constateren. Nu maakte ik vanochtend pas alles in orde.
Anton van Rijswijk maakte me attent op het ontbreken van de foto's, maar hij constateerde nog een fout.

Op de foto hierboven, een detailopname van een eerder geplaatste foto, is duidelijk te zien dat achter de Iselmar nog een schip o.i.d. ligt. Zelf zag ik dat zowel bij het nemen als het plaatsen van de foto over het hoofd. Vanmiddag ben ik weer gaan kijken en inderdaad lag daar een flinke en geladen bak. De Libra zal die dus naar het Munnikenland hebben gebracht!!

Weinig te doen         
Zo nu en dan bekruipt me het gevoel dat er maar weinig meer is te doen in de sluis. Het verlangen naar de zomer wordt daardoor alleen maar groter. Dan zijn nog wel eens volle schuttingen te zien. Hieronder twee opnamen van een jaar of wat terug.

   

Kijk, dat zijn nog eens schuttingen. Maar ietsje langer geleden kwamen dergelijke schuttingen ook met louter beroepsvaart voor! Daarbij is de lading van al deze schepen te vergelijken met 1 of 2 van de huidige schepen! 

   

De foto's hierboven vertellen nog meer. Op de linkerfoto is rechts het manschappenhuisje te zien, op de andere foto staat links een stuk van de prachtige sluismeesterswoning afgebeeld.

Esto Fidelis
Nog een keer dit schip dat me gisteren in verwarring bracht. Ik dacht het nog niet te kennen en daarmee was ik abuis. Hieronder links zoals ik het schip voor de eerste keer zag, ernaast zoals het gisteren passeerde.
Esto Fidelis betekent zoiets als "Wees trouw" of "Wees getrouw".

   

                                    terug naar boven                       naar Nieuwsoverzicht

donderdag 07 december 2017  
Later op de ochtend hoorde ik dat de Cornelis B, die gisteravond laat nog was aangekomen, als eerste schip schutte. Zelf zag ik de grote Zagri 1 en de geladen Niky voorbijkomen. De eerste foto vandaag was voor de kotter Dei Gratias. Op de achtergrond van die foto zijn de boomknippers weer bezig. Vandaag kwam dit werk klaar.
Niet lang na de kotter kwam de Germaton die naar Heerewaarden ging.

   

Daarna zag ik alle schepen die passeerden tot het moment dat het donker werd, veel waren het trouwens niet. Daarom ging ik maar eerst naar het Munnikenland omdat daar de Libra was gearriveerd.

Het was me niet duidelijk wat de Libra kwam doen, een bak die meegenomen zou kunnen lag er niet. Een tijdje later vertrok de Libra dan ook weer.
Bij de kraan werd de gisteravond aangekomen Inspé gelost en achteraan was de Iselmar bijna klaar met laden. 

   

Vanaf het terrein van Dunea was de Delta bij de fabriek van De Heus beter te zien dan gisteren vanuit Poederoijen. Het lossen bleek al een flink eind te zijn gevorderd.

In de sluis was de Patria na lang wachten de volgende. Bij het uitvaren kwam de ontmoeting met de Pieternella.

   

Was ik al twee maal achtereen bijna te laat voor deze Pieternella, dit keer bleef ik op de het Waalhoofd wachten.

De op een patrouilletocht zijnde RWS 71 kwam via de Bergsche Maas van Dordrecht en ging over de Merwede terug naar de basis. Daarna was het weer wachten op de volgende.
Dat was een leuke schutting, want de Esto Fidelis kende ik nog niet. Dacht ik.

   

Na het raadplegen van mijn archief bleek ik het schip toch eerder te hebben gezien, ook onder andere namen. Eerst kende ik het schip als Bonafide tot de naam in 2009 veranderde in Coralien. Vorig jaar werd het Esto Fidelis. Hieronder het schip resp. als Bonafide en Coralien.

   

Het is nu 17.30 uur en de Knarr vaart net uit richting Maas. Zo te horen komt er verder niets meer aan. Een rustige avond dus.

                                terug naar boven                     naar Nieuwsoverzicht

woensdag 06 december 2017           
Nou, dat was me de pakjesavond wel zeg, voor de vierde achtereenvolgende keer werden we totaal overgeslagen en dat terwijl de Sinterklaasvlag zo uitnodigend wapperde. Vanochtend daarom maar een beetje uitgeslapen en de eerste schepen vanuit de slaapkamer gezien. Het scheelt wel dat de leilinden zijn geknipt.
De eerste was de sleper Harmonie die van Aalst kwam en naar Hardinxveld ging. Tegen de avond kwam het schip weer langs en opnieuw vanaf de Maaskant. De tweede was de Casa-Nova die op weg was naar Rotterdam.

   

Daarna de P93 van de politie die uit Dordrecht kwam om via de Afgedamde Maas en de Bergsche Maas weer naar het vertrek-punt te gaan. Van de andere kant kwam niet veel later de Evolutie, maar toen was ik buiten paraat. Het schip was op weg naar een populaire laadplaats: Heerewaarden.

   

Dan de grote en vooral brede Eemsteyn die ook al naar Heerewaarden ging.

Toch een bijzonder schip deze Eemsteyn, want het heeft een schottelaandrijving. Op de linkerfoto hieronder de twee grote motoren op het achterdek, rechts zijn de aandrijfstangen van de schottels te zien.

   

Alweer miste ik bijna de Pieternella, maar dat maakte ik goed door vanaf de brug het schip nogmaals op de foto te zetten toen het al in de bocht was richting Veen.

   

De Elsa zie ik niet echt vaak door de sluis komen, maar vanmiddag rond 14.00 uur was ze er weer eens.

Ook vandaag weer het bijna onvermijdelijke kijkje in het Munnikenland bij Covaco. De Iselmar (Fries voor IJsselmeer) lag te laden met erachter de duwer Inca die de bak Antverpia 78 liet lossen. Rond half zes vertrok deze combinatie naar Antwerpen.

   

Dit keer ook maar weer eens een overzicht van de schepen bij Covaco. Een fotogeniek plekje daar bij het Gedenkteken.

Bij de fabriek van De Heus lag de Delta te lossen. Ondanks de bomen en struiken die het uitzicht belemmerden toch maar een foto gemaakt. Terecht bleek later, want het schip was onbekend voor me. 

Net na 16.00 uur het laatste schip voor mij, de Gersom. Het werd donker en ik vond het welletjes, de Gersom ook, want die bleef in de Waalhaven overnachten.

   

Echt druk bleek het ook daarna niet te worden, dit in tegenstelling tot andere dagen. Nu zag ik nog de Harmonie en de Prinses Margriet. Meer niet. Het is nu 18.00 uur, wie weet melden zich later nog schepen voor een schutting.

Het knippen gaat door      
Dag 3 van het knippen van de leilinden en het tempo zat er goed in. Aan de oostkant moeten nog slechts zes bomen worden gedaan, daarna nog opruimen en het staat er weer bij als een plaatje. 

                           terug naar boven                   naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 05 december 2017     
Een dag waar (bijna) iedereen al zo lang naar uitkijkt: Pakjesavond. Ook op de sluis wordt er aandacht aan besteed getuige de vlag die wapperde aan een van de masten.

Nu kan het uithangen van zo'n Sinterklaasvlag heel makkelijk leiden tot discussies over het uiterlijk van een Zwarte Piet. Maar in dit geval was dat niet aan de orde: het ging hier om een knecht van Sinterklaas die volkomen milieuvriendelijk was!

   

De schepen op deze dag    
Het was wederom een rustige dag, hoewel de sluiswachter me probeerde te overtuigen van het tegendeel: "Tel nu eens alle tonnage bij elkaar op en vertaal dat naar het aantal vrachtwagens dat hierdoor niet hoeft te rijden".
Dat vraagstuk deed ik af als te ingewikkeld. 
Vanochtend vroeg rond 06.00 uur passeerde als eerste de Giessenburg die gisteren al in de Waalhaven was gearriveerd. Halverwege de ochtend kwam de Jan langs en rond het middaguur nummer drie, in dit geval was dat de Labora.

Een uurtje of twee later nummer vier, de Sayonara, die dit keer maar weinig containers aan boord had.

Niet veel later de Santiago, een schip waarvan ik de foto moet vervangen.

Daarna de Pieternella uit Urk. Een schip dat leeg op weg was naar Heerewaarden en duidelijk een opening van de brug nodig had.

   

In de Maashaven lag al de Prinses Margriet te wachten. Geduld had dat schip wel neem ik aan, want na het schutten bleef het in de Waalhaven liggen.

Dan de Zagri 15 die ook niet heel ver meer ging, want na het schutten zocht die een plekje in de Maashaven. Morgen weer verder naar Heerewaarden. Ik sprak de schipper die me vertelde in Makkum te wonen. In dat stadje ben ik niet zo lang geleden geweest en dus werd het een geanimeerd gesprek. 

   

Een mooie gelegenheid om de foto van de Zagri 15 in mijn overzicht te vernieuwen. De oude foto is van mei 2013.

Vandaag sluit ik af met een duo-schutting van de Diantho en de Merwestroom. Misschien gingen beide schepen wel naar Heerewaarden om daar zand te halen. De Diantho was volkomen nieuw voor me en dat is toch wel weer erg leuk!

Knippen van de leilinden     
Het knippen van de bomen aan de westkant van de sluis is vandaag afgerond. Het ziet er weer verzorgd uit. Morgen wordt verder gegaan met de oostkant.

   

Dan nog dit .............
De dagen zijn in deze tijd vrij kort, als je tenminste uitgaat van de uren dat er daglicht is. De Diantho en de Merwestroom waren de laatste schepen die op de foto gingen, daarna sloeg de duisternis toe. Toch zag ik nog een aantal schepen passeren: Albatros en Elisabeth die richting zuid gingen. Maar ook de Passant, de Babette en de Sharon kwamen bij de sluis. Daarmee wil ik alleen maar zeggen dat aan het einde van de middag en begin van de avond het toch nog vaak druk wordt. 

                   terug naar boven                            naar Nieuwsoverzicht                

maandag 04 december 2017
           
Druk begin van de dag waarbij nogal wat schepen passeerden, allemaal echter te vroeg voor me. Maar voor een behoorlijk volle sluis kon ik naar buiten. Voorop het transport de Leanke en achteraan de kleine kittige Europoort.

   

Tussen deze twee sleper(tje)s in de Markerwaard met ervoor het ponton HA 22. Voorop het ponton twee mannen die het plaatje compleet maakten. 
Achterin de sluis is ook nog het patrouillevaartuig van Dunea te zien.

Daarna was het voor ons weer een vertrek naar elders met natuurlijk al snel de stop bij het Munnikenland. Daar lag de Undine 3 te laden, was al bijna vol, en vooraan de Orient te wachten.

   

Er tussenin lag bij de kraan de Stedo, niet direct een schip dat hier vaak komt, te lossen. Toen we aan het einde van de middag terugkwamen, was er geen schip meer te zien.

Meer schepen gingen vandaag niet op de foto, maar dan was daar weer Piet Lobregt, die de juiste momenten weet te kiezen om hier in de buurt te kijken. Zo was hij bij de Veense Putten toen daar de Fiat Voluntas passeerde en zag hij in een van de putten de grote Andrea liggen.

   

Even later de Undine 3 die na het schutten in de Wilhelminasluis eerst nog afmeerde bij de fabriek van De Heus. Zeer waarschijnlijk om daar de auto weer aan boord te nemen.

Knippen     
In dit geval zijn het de leilinden langs beide kanten van de sluis die een knipbeurt krijgen van twee man van Koenen.

   

Piet Lobregt maakte ook een foto van de mannen, maar dan vanaf de overkant van de sluis en flink ingezoomd. Het leverde een prachtig plaatje op.

Vogelhuisje     
We vonden dit vogelhuisje, gemaakt van transparant materiaal, te schattig om niet mee te nemen. De vogels zijn het met ons eens, want ze kunnen nu droog van enige zaden en noten genieten. Op bezoek zijn al geweest: pimpelmees, koolmees, boomklever, roodborstje en een vink. We denken over uitbreiding, want het huisje is toch wel erg klein.

                                 terug naar boven                       naar Nieuwsoverzicht

zondag 03 december 2017        
Een gesloten sluis en zeer matig weer zijn nu precies de ingrediënten die ervoor zorgen dat er niets te beleven is op de sluis. Op andere sluizen die op zondag zijn gesloten zal dat niet anders zijn, op de Helsluis bijvoorbeeld. 

De laatste dagen heb ik wat foto's geplaatst van de Helsluis in het nabije verleden. Ook een foto van de Rietbaan die daar in de buurt vaart, maar niet met de bemanning die ik dacht te zien. Het waren nl. links Gerard Kraaijeveld en rechts schipper Karel Theunisse. Ik zag nog een foto van die Rietbaan, maar dan zijn de mannen binnen.

Op de achtergrond van de foto hierboven is een brug te zien, het is de Baanhoekbrug, de spoorbrug tussen Sliedrecht en Dordrecht. De brug is daar begin jaren tachtig van de vorige eeuw geplaatst.

   

Die brug ligt ook in de buurt van de Helsluis. Op die Helsluis werd een foto gemaakt van twee mannen die werkoverleg lijken te hebben. Zowel Willem Waaierdeur als Bert Maas, beiden ex-sluiswachters van de Wilhelminasluis en andere sluizen in de regio, wisten te vertellen dat rechts Bas Klop is afgebeeld met naast hem Piet van de Weg. De laatste was voordat hij kantonnier in Werkendam werd, sluiswachter op de Helsluis.

In dezelfde serie foto's van Coen Verweerd zat ook een opname van de RWS Maas. Het scheepje vaart in de Waalhaven van de Wilhelminasluis met op de achtergrond het huis nummer 10 waar sluiswachter Nico de Jong woonde.

Een bijna identieke foto heb ik van RWS Maas in dezelfde Waalhaven rond 1980. Dat weet ik door de keten op de achtergrond die daar stonden tijdens de grote restauratie van 1980 en later. 

De standplaats van de RWS Maas was Andel. In mijn bezit, ooit gekregen van Hans de Weerd, is een foto waarop het scheepje met de RWS Nieuwe Merwede bij het nieuwe kantonniersgebouw ligt.

Heusdense brug     
Bladerend door het archief kwam ik een aantal foto's tegen van de bouw van de Heusdense brug. Eén fotootje viel me op en ook het artikel erbij was best interessant. Misschien wat moeilijk om te lezen, een vergrootglas biedt dan vaak een oplossing.

Wilhelminasluis      
Om toch te eindigen met een vleugje Wilhelminasluis een luchtfoto uit 1979 van de sluis, toch alweer38 jaar geleden. De hoge bomen rechts naast de sluis zijn een aantal jaren geleden gesneuveld. Het terrein rechts is in 1995 veranderd van landbouw-gebied in "natuur"gebied De Struikwaard. De foto is gewoon een simpele opname, maar daarom nog niet minder leuk.

                                      terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 02 december 2017     
Weinig te doen op de sluis, alleen de Tadorna zag ik vanochtend nog in het donker schutten. Daarna bleef het stil, heel stil. Een mooie gelegenheid om terug te komen op gisteren toen ik het over de Helsluis had. Een sluis die zo prachtig in de natuur ligt, zeker op deze oude foto.

Van verschillende kanten werd ik op de vingers getikt omdat de foto van de uitgang aan de "Hollandse" kant toch echt de Beneden-Merwede toont met een aantal huizen die in Sliedrecht staan. Een kleine rectificatie van mijn kant dus. Linksonder die bewuste foto.

   

De mannen op de rechterfoto hierboven zijn ook bekend, dankzij Willem Waaierdeur. De oude man, maar nog zeer helder van geest, reageerde en zijn reactie neem ik hier integraal over.
"
De linker Rijkswaterstater is Hans Mulder, destijds de technische man van de dienstkring Gorinchem. De laatste keer dat ik hem zag was hij inmiddels zo wit als een zeemeeuw geworden. De andere is kantonnier Gerard Kraaijveld, jaren geleden al overleden. Achter de heren zie je nog het groene wachthuisje van de sluiswachter. In het huis zelf woonde toen sluiswachter Bas Klop.
Er valt inderdaad wel wat over de Helsluis en zijn bewoners te vertellen, maar omdat geschiedenis nu eenmaal het heden is dat gezien wordt door de toekomst, laat ik het daar maar bij.
Het waren in ieder geval helden die allemaal weleens straffeloos onvoorzichtig zijn geweest.
"
Misschien is het ook wel beter zo, laat geschiedenis de geschiedenis zijn. De aandacht voor de Helsluis sluit ik bijna af met twee foto's waarop het groene wachthuisje, waarover Willem Waaierdeur verhaalt, ook is te zien. 

   

Bijna sloot ik het artikel over de Helsluis af, maar niet voor een foto van de "uitgang" van de sluis aan de Biesbosch-kant. De weersomstandigheden waren toen net als nu op de Wilhelminasluis: weinig zicht door mist.

Dan nog één foto die ik ook van Coen Verweerd kreeg. Een ietwat nostalgische foto want scheepjes als de Rietbaan (b)lijken tegenwoordig allemaal te zijn verdwenen. 
Willem Waaierdeur noemde in zijn gewaardeerde reaktie Bas Klop die toen op de Helsluis woonde. Ik moet me toch sterk vergissen als die Bas Klop hier niet staat afgebeeld aan boord van de Rietbaan.

IJs op de Maas      
Een foto uit de strenge winter van 1963, de Christiaan Brunings op de Maas en vast niet ver weg van Andel. Overbodig om te zeggen dat de namen van de mannen voor het schip mij onbekend zijn. Ik  vermoed dat zelfs Willem Waaierdeur er nu het zwijgen toe moet doen. Wel jammer!

                                  terug naar boven             naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 01 december 2017        
De eerste dag van de laatste maand van 2017 begon ik heel goed, maar wat de Wilhelminasluis betreft zeer matig. We vertrokken in nogal heiig weer voordat ik ook maar één schip zag passeren. Bij terugkomst was het nog steeds heiig, maar kon ik tot het donker werd toch nog een paar foto's maken. 
Van de Martina bijvoorbeeld die van Vlaardingen kwam en nu ongetwijfeld op weg was richting Zuid-Willemsvaart.

Op de foto hierboven is onder de brug door een schip aan de remming te zien. Het is de Knarr die vanochtend nog in het donker passeerde naar het Munnikenland, daar werd geladen en vervolgens richting Maashaven schutte. Net na het maken van de foto ging het schip naar de fabriek van De Heus, misschien wel om daar de auto op de wal te zetten.

Aan de andere kant van de sluis zag ik in de Waalhaven de Undine III liggen die ook al van de Zuid-Willemsvaart kwam.

Op het Waalhoofd H2 was ik omdat ik had gezien dat een Eurocarrier (?) die ik nog niet kende in aantocht was. Het was de Kim K van BosKalis die naar Neptunes Shipyard in Aalst ging. Het schip had al een flinke reis achter zich, want het kwam van Flevoland.

Meer foto's kon ik vanwege de snel invallende duisternis niet maken. Jammer, want er passeerden nog een paar schepen. 

Helsluis       
Al lang geleden kreeg ik een aantal foto's van Coen Verweerd van de Helsluis. In de loop van de tijd heb ik daarvan al een flink aantal gepubliceerd, vandaag nog een paar. Te beginnen met een foto die ik al eerder plaatste, twee mannen voor een woning bij een in volle gang zijnde restauratie van de Helsluis. Iemand die de mannen herkent?

Hieronder links nog een foto van die restauratie met ernaast het zicht vanaf de Hollandse kant van de Helsluis. Het water voor de huizen is de Beneden-Merwede, terwijl de huizen horen bij Sliedrecht.

   

De laatste foto vandaag toont een van de woningen op de Helsluis met de restauratie ervoor in volle gang. Intrigerende naam trouwens "Helsluis", hoewel niet ver daar vandaan Duivelseiland ligt.
Willem Waaierdeur, echt oude sluiswachter in ruste en zeer begaan met de sluizen in de regio, zegde ooit eens toe te verhalen over duistere zaken die zich bij de Helsluis hebben afgespeeld. Hij zegde het toe, maar tot nu toe heeft hij deze toezegging nog niet gestand gedaan. We wachten dus maar weer af.

                                 terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht

Top