HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                Nieuwsoverzicht van 01 t/m 10 juli 2017                                                

maandag 10 juli 2017
Een nieuwe poging deze ochtend waarop op dit moment de Wilhelmien en de Albatros in de sluis liggen richting zuid (07.00 u.). Te vroeg voor me en dus geen foto. Ik ben bang dat de foto van de Maritiem en de Matthia, aan de wal bij het veer Veen - Aalst de enige is met schepen in de buurt. Verder zal het, als het lukt, gaan om wat achterstallige onderwerpen. Toch nog steeds leuk denk ik!

Stuw Limmel      
Afgelopen vrijdag kreeg ik twee foto's toegestuurd van een aan de ene kant weggezakte stuw bij Limmel. Is de stuw bij Grave bijna klaar, komt dit akkefietje er weer bij.

   

Op Twitter, in een berichtje van RWS Zuid NL (@RWS_ZN), zag ik gisteren deze tweet: "Druk in de weer met de hijsoperatie vd hefdeur van #keersluisLimmel. Naar verwachting kan het #julianakanaal dinsdag open voor de scheepvaart". O.a. onderstaande foto "hing" aan die tweet.  

Gisteravond zag ik nog een tweet voorbijkomen over deze stuw, maar nu van Binnenvaart (@binnenvaart): "Rechthangen hefdeur sluis is een minutieuze klus". In die tweet werd verwezen naar de website van De Limburger

Fortwachterswoning Batterij onder Poederoijen        
Ook gisteren weer nam Anton van Rijswijk een kijkje bij de bouw van de Fortwachterswoning/Brasserie bij Poederoijen. De bouw nadert in sneltreinvaart de afronding en daarmee officiële opening.

Anton: "Het ligt er nu rondom de nieuwe fortwachterswoning nog strakker bij dan een week terug. Aan de bewerking van de grond kan je denk ik wel op maken dat die ook meteen ingezaaid is. Nu nog alles bruin maar binnenkort alles groen. Dat zal er dan wel gaaf uit gaan zien.

   

Aan de woning zelf zag ik één verandering en dat is dat het balkon een balustrade van glas heeft gekregen."  

Rond het eiland IJsselmonde   
De foto's zijn afgelopen donderdag gemaakt en zijn dus nog vrij recent. De eerste foto is vrij onduidelijk, maar even inzoomen toonde een Fries schip met de prachtige naam Far-Yskar. Natuurlijk heb ik direct familie ingeschakeld om de naam van dit schip te verklaren.

   

 Eveneens op de Noord kwamen achtereenvolgens de Anne en de Sharon voorbij.

   

Van een heel ander kaliber was de Duitse Eiltank 6. 

Dan twee schepen waarvan de naam, zeker bij de eerste, niet zeker goed is. Nu heb ik de Fontainebleau en de Zembla op de Nieuwe Maas.

   

Over de laatste scheepsfoto's uit dit gebied is geen twijfel mogelijk. Het RWS-schip is de RWS 73, het vrachtschip de Quo Vadis. 

Objecten in de regio IJsselmonde   
Allereerst is dat het gemaal De Hooge Nesse. Het is het belangrijkste gemaal van het bemalingsgebied Zwijndrechtse Waard. Het gemaal slaat uit op de Oude Maas.

   

Het tweede is de Hevel Oost Molendijk. Eerst de binnenkant, ernaast dus de buitenkant.

   

Gemaal Mariahoeve     
Zaterdag jl. kreeg ik een flink aantal foto's van Den Haag en omgeving. Kenners kennen Mariahoeve waarschijnlijk ook als station in Den Haag en misschien als een wijk van die stad. Maar er is dus ook een gemaal met die naam. Voor info kijk maar eens hier.

   

                           terug naar boven                          naar Nieuwsoverzicht

zondag 09 juli 2017   
Weer even een paar dagen gemist, dat kwam o.a. omdat er van de sluis niet veel viel te verhalen. Hoofdoorzaak ligt echter in het niet beschikbaar zijn van een goed werkende computer. Makkelijk op te lossen zou je denken, maar in dit geval ligt dat even anders.

donderdag 06 juli 2017      
Een dag met wel heel weinig passanten, afgezien van een fiks aantal recreanten. Mijn eerste foto was van de Tempo die van Sliedrecht kwam en naar Heerewaarden ging. 

 

Een paar uur later de Avanti die van Rotterdam kwam en ook al richting Heerewaarden ging.

Meer schepen zag ik niet door de sluis komen vandaag. Misschien dat ik vanochtend nog een paar miste, maar ik betwijfel het.

Ochtendfoto's       
Toch maar eens proberen wat vroeger op te staan. Misschien dat ik dan ook van die prachtige beelden krijg voorgeschoteld als de schipper die ze me vanochtend appte. Een opkomende zon die de nachtelijke duisternis verdrijft, prachtig.

De foto's werden gemaakt op de Bergsche Maas, dat wordt duidelijk bij de tweede foto van de Heusdense brug.

Op de derde foto doet de Hoogwaterkering Kromme Nol haar uiterste best om boven de grondmist uit te torenen.

Maaien       
Toch stond ik niet laat op vanochtend. Kon ook niet anders, want het gras werd gemaaid en daarbij werd grof materiaal ingezet.

   

De maaier liet zien deze machine goed onder controle te hebben, want veel sneller dan ik dacht was het maaiwerk klaar. Nu maar hopen dat er iemand anders komt om de onmogelijkheden van deze maaimachine in te vullen. Afwachten maar.

   

Inspectiedagen         
Nu zijn er al ruwweg 651 mannen, er zat inderdaad geen enkele vrouw bij, de laatste tijd op de sluis geweest voor controle en inspectie. Er zullen dus heel wat rapporten over de Wilhelminasluis beschikbaar zijn. 
Nu zal iedereen het wel hebben gemist, maar op de foto van de Avanti hierboven stond rechts een inspecteur op een van de bruggetjes. Deze man loopt hier al een paar dagen rond, het moet wel een zeer gedegen en uitgebreide inspectieverslag kunnen opleveren.

   

                                        terug naar boven                         naar Nieuwsoverzicht

woensdag 05 juli 2017     
Een viertal schepen geselecteerd uit de schepen die vandaag passeerden. Veel meer kwamen ook niet langs. Ik begon met de Spes Secunda die samen met een aantal recreanten richting Waal ging.

Nummer twee was de Juntos, een schip dat uit Hendrik Ido Ambacht kwam en nu richting Maas ging.

De derde was het Rijksvaartuig 29 (RV 29) die met een gemêleerd gezelschap een rondje Bommelerwaard maakte. Gestart werd in Hedel en via Sluis St. Andries en de Waal werd Woudrichem bereikt, vanwaar de reis via de Wilhelminasluis terugging naar Hedel.

Mijn vierde en laatste foto was voor de sleper Pacific die ik nog bijna over het hoofd zag ook.

Eigenlijk was ik al klaar met deze update toen ik hoorde dat rond 19.00 uur de 110m. Endurance kwam schutten. Dit schip zag ik bij mijn weten nog niet eerder in de sluis en dus trok ik mijn schoenen maar weer aan. De Endurance kwam uit de Veense Putten.
Bij het invaren zag ik in de verte op de Maas de Grevelingen aankomen. Die kon rustig aan doen want die paste er niet meer bij.
 

   

Reggestreektocht    
Op vrijdag 3 juli nam Anton van Rijswijk deel aan bovengenoemde wandeltocht vanuit Zuna, een buurtschap in de gemeente Wierden in Overijssel. Voor mij maakte hij foto's van een aantal water gerelateerde objecten. 
Allereerst zijn dat twee stuwen in de Elsgraven, een beekje dat uitkomt in de Regge.

   

Om vissen doorgang te geven is bij de tweede stuw een vispassage aangelegd.

Vervolgens kwam Anton bij de volgende stuw, dit keer in de Boven Regge. Meer hierover op Wikipedia.

Ook een gemaal kwam aan de beurt en wel eentje die nabij de A35 in de Wierdense Aa ligt. Meer hierover op de website van het Waterschap Vechtstromen.

   

Het laatste object was weer een stuw en wel eentje die in de Nieuwe Graven lag.

   

Veel meer foto's van deze tocht, alsook een kort verslag ervan, zijn te vinden op de Facebook-pagina van AndelWandelt.

Wilhelminasluis vanuit de lucht      
Zomaar eens een luchtopname die vanuit een satelliet in 2014 werd gemaakt. Best leuk de sluis zo eens te zien.

                         terug naar boven                    naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 04 juli 2017      
Maar beginnen met een foto van gisteravond van de Annette Maria, een 110 m. schip, die van de Veense Putten kwam. Toevallig maakte ik een praatje op de sluis toen het schip binnenkwam en met mijn mobieltje maakte ik er een foto van.

Of het vanochtend druk was, weet ik eigenlijk niet. Zelf zag ik maar twee schepen voorbijkomen die ik bijna nog miste ook. Eerst was het de Ventjager die al uitvoer richting Waal en daarna de Patria. De laatste foto maakte ik vanuit huis door de hor heen. Geeft toch een bijzonder effect aan de opname. 

   

Later zag ik nog de Gerrit-Jan, maar ook de Silas. De laatste zal wel verbaasd hebben gekeken naar de recreanten in de sluis.

   

Mij viel in eerste instantie niets op aan deze schutting, tot een oude ex-sluiswachter er mij met een gulle lach op wees.

Het was te zien vanaf het Waalhoofd dat de zeilboot met de boeg naar de verkeerde kant lag, omgedraaid dus. Later hoorde ik dat het afmeren niet helemaal goed was gegaan. Ach kan gebeuren. De recreanten en de Silas verlieten de sluis zonder de zeilboot even om te trekken. Misschien wist de bemanning van de zeilboot wel wat gedaan moest worden, wie zal het zeggen.

   

In ieder geval kostte het weinig moeite om het scheepje in de goede richting te krijgen! 

   

Zo bijna gebiologeerd keek ik naar de zeilboot, dat ik helemaal geen erg had in de Fiat Voluntas die intussen de Waalhaven was ingekomen. Het bleek ook nog eens mijn laatste schip te zijn, er kwamen gewoon geen andere schepen meer.

JBZtocht 18       
Hans de Weerd liep al voor de 18e keer een route in de omgeving van Den Bosch. Zelf vertelde hij erover:

"Vandaag richting Engelen en langs de sluis naar Bokhoven, waar ik de uiterwaard in duik, struinen dus. Onder een glimlachende zon is het daar paradijselijk mooi. Én de kribben zijn hier nog onaangeroerd. Geen afgeplatte Twiggy kribben, zoals bij de Waal, maar robuuste Gina Lollobrigida modellen.
Met weemoed neem ik er afscheid van en vervolg mijn tocht dwars door Hedikhuizen, de geboorteplaats van mijn moeder. Over de dijk langs de Haarsteegse Wiel, ontstaan in 1610 toen we hier in het Land van Heusden en Altena ook natte voeten kregen. Daarna de polder in en via het Engelen Meer ben ik weer in Den Bosch. Het ook al groene Heineken laat ik links liggen.
Mooi dagje van 35 kilometer."

   

Twee schepen wachtend voor de Sluis Engelen aan de Bossche kant, het zijn de Union en de Cotrans 9. De laatste ging de sluis in en staat dan ook voor een deel op de foto hieronder.

Hans vertelde dat hij door de uiterwaarden naar Bokhoven liep en ook nog een stukje verder. Op de Maas zag hij verschillende (bekende) schepen varen. Hieronder de Tuimelaar, Lourens Sr en de Albatros. De laatste twee kwamen gisteren ook door de Wilhelminasluis. 

       

Nog twee schepen spotte Hans op de Maas, eerst de Gregory en daarna de bekende Corja.

   

Bij Hedikhuizen verliet Hans de uiterwaarden om meer binnendoor weer richting Den Bosch te gaan. Hij liep daarbij langs het Fort Hedikhuizen om daar wat foto's te maken.

Natuurlijk keek Hans bij de fotogenieke en oude inundatiesluis bij het fort. Deze werd in 1862 gebouwd in de Hoge Maasdijk. 

   

Deze sluis bestaat uit een drietal van bakstenen gemetselde smalle kokers met hefschuiven aan de binnendijkse en buitendijkse kant. De schuiven kunnen worden bediend door een beugelstang die door een op de dijk geplaatste tandwielkast loopt. 

                                 terug naar boven                       naar Nieuwsoverzicht

maandag 03 juli 2017         
Behoorlijk wat lawaai van schepen vanochtend vroeg, er kwam dan ook het e.e.a. voorbij. De Eendracht vertrok uit de Waalhaven, de Albatros, Volenta, Marjan en Walrus II schutten. Ook de maandagse Arnold J liet zich twee keer zien.
Daarna werd en bleef het rustig en dus miste ik niet veel schepen meer, maar wel de Lourens sr en de Spes Salutis.
Rond 14.00 uur was er de Solent die naar Gorinchem ging. De volgende was de Undine III die van de Rotterdamse Dintelhaven kwam en ging lossen in Helmond.

   

Marjan kwam terug van een karwei bij de Poederoijense Bol en moest in de Maashaven even wachten op de Undine III. Omdat ik al een foto had, zie linksonder, lette ik niet zo goed meer op tot bleek dat de Marjan de Infinity in de sluis meekreeg. Vanuit huis snel nog een foto gemaakt voor het uitvaren. De Infinity ligt rechts.

   

Tegen 18.00 uur de Undine die richting Zuid-Willemsvaart ging. Het werd mijn laatste schip voor vandaag, Niky (die bleef overnachten in de Waalhaven) en de Seolto (op weg naar Cuijk) waren de eersten die fotoloos voorbijgingen.

Mag ik er nog door?     
Vooral in de weekenden zijn er nogal eens recreanten die net voor sluitingstijd (19.00 uur) van de sluis komen en dan niet meer worden geschut. Heel vervelend natuurlijk, zowel voor de recreant als voor de sluiswachter. Niet voor niets staat daarom al heel lang op de Infopagina dat het raadzaam is uiterlijk drie kwartier voor sluiting bij de sluis te zijn om zeker te zijn te worden geschut.

 Nu schijnt gisteravond weer iemand voor de sluis geweest te zijn die niet meer werd geschut. Bart Verkade (@BartVerkade) schrijft er twee berichten over op Twitter. De eerste: "'Mag geen overuren schrijven' zegt sluiswachter @Wilhelminasluis Andel die bang is een paar minuten na 19u pas naar huis te kunnen"
Direct erna volgt de tweede: "Wanneer ik om 18.45u langs haar hok loop is ze al verdwenen. Ben benieuwd of ze dat laatste kwartiertje dan ook niet schrijft..."
Om zeker te zijn van de procedure voor laatkomers heb ik gekeken op de site van de Koninklijke BLN-Schuttevaer en van de Watersportalmanak. Natuurlijk ook op die van Rijkswaterstaat. Bij alledrie vond ik hetzelfde artikel dat hieronder staat.

 Uitgever ervan is Rijkswaterstaat, Dienst Verkeer en Scheepvaart (DVS). Deze is te bereiken via: DVS Loket, Postbus 5044, 2600 GA Delft. Telf. 088-7982555, Email dvsloket@rws.nl.
Voor alle zekerheid heb ik het artikel ook op de Info-pagina van deze site gezet. Hoewel ik toch benieuwd ben hoe laat de aanvraag voor een schutting werd gedaan, was hij echt om 18.45 uur bij het zo denigrerend genoemde "hok"? Dat trek ik in twijfel, maar alla het is goed zo.
N.B.: het twitteraccount @Wilhelminasluis brengt je bij iemand die niets met de sluis heeft te maken. 

Fortwachterswoning bij de Batterij onder Poederoijen      
"Het tijdelijk hekwerk is allemaal weg, zelfs de oude afrastering onderlangs de dijk. Maar ook nogal het een en ander wat met de bouw te maken had, zoals de blauwe container, staat of ligt er niet meer. 

De toegangsweg is ook van nieuw split voorzien en het is zo al een mooi open gezicht op het geheel. Aan de zwarte slang en het spoor in het weiland in het verlengde te zien is de nieuwe fortwachterswoning nu ook op de waterleiding aangesloten. 

   

De zijdeur van de nieuwe woning stond open en daarvoor ook het hekwerk dus je snapt wel dat ik wel gebruik gemaakt heb van die kans om heel dichtbij even van buiten naar binnen te kijken. Heb daarna maar de deur met het houten schuifje vergrendeld want door de wind ging die deur dan weer dicht en dan weer open." 

   

                                terug naar boven                     naar Nieuwsoverzicht    

zondag 02 juli 2017         
Typisch een zondag die bij het weer vandaag paste. Vanochtend vroeg twee beroepsvaarders, daarna alleen maar recreanten. In de middag werd het wat drukker, logisch want toen deed de zon pogingen zich te laten zien.

De eerste direct na opening van de sluis om 10.00 uur was de Manna. Een spits uit 1956 die richting Maas ging. Het schip schijnt in Woudrichem thuis te horen, maar daar hoorde ik er nog nooit iets over. Ga ik dus navragen. De Manna was voor mij trouwens onbekend.

   

Van de andere kant kwam direct de Lady Anne de sluis in. Aan boord zo te zien een flink aantal passagiers die aan de koffie zaten. Het schip kwam uit de buurt van Kerkdriel en ging niet verder dan Dordrecht.

   

Dan rond 18.00 uur nog een beroepsschip, de Eendracht. Het schip kwam van Helmond en hield het in de Waalhaven voor gezien.  

De meerkoet hoog en droog       
Iedere dag ga ik even kijken bij de broedende meerkoet naast het westelijk Waalhoofd. Vandaag was het nest weer hoog en droog en de meerkoet was thuis. Alles onder controle dus daar.

JBZtocht 17        
Opnieuw was Hans de Weerd afgelopen donderdag op pad in de omgeving van Den Bosch. Dit keer parkeerde hij de auto bij Sluis Empel om van daaruit zijn ca. 40 km te maken. In die sluis lag op dat moment de The-An IV.

Hans volgde de oostelijke oever van het Maximakanaal, maar eerst zag hij in de voorhaven van deze sluis de Jojeria richting een schutting gaan. Op het kanaal kwam hij ook een bekende tegen, in dit geval was dat de Interverlina.

   

Hans bleef niet het Maximakanaal volgen , maar ging linksaf naar dorpjes als Maliskamp en Kruisstraat. Een onbekende omgeving voor hem, voor mij trouwens ook. Prachtige plekjes passeerde Hans daarbij.

Zo kwam hij o.a. bij een gemaal in de Kleine Wetering, een watertje dat valt onder het Waterschap Aa en Maas. 

   

Op een gegeven moment kwam hij bij Sluis Hintham uit waar net een recreant de sluis invoer. Hans volgde nu de andere oever van het Maxima-kanaal om weer naar Sluis Empel te gaan waar zijn auto stond.

Tijdens deze wandeling van sluis tot sluis kwam Hans bekenden tegen. Eerst was dat de Ella en even later de Undine.

   

Nog één foto maakte hij van Sluis Empel om de cirkel van vandaag rond te maken.

Veenputtentocht         
Het complete AndelWandelt nam gisteren deel aan deze bovengenoemde tocht met start en finish in Oudenbosch. Foto's en Verhaal van deze tocht staan al of komen asap op de site. 

Dichtbij Oudenbosch lag bij een fabriek de ook al bekende Kalithea te lossen.

   

Na een eind lopen kwamen ze in de buurt van Etten-Leur bij het partyschip Brabant.   

   

Verder lopend de Zwartenbergse polder in kwamen Anton en Hans bij het Gemaal Halle. Een rechthoekig "modern" gebouwtje.

Ongeveer twee jaar geleden kwamen de mannen van AndelWandelt ook al langs dit gemaal. Toen tijdens de Kortebroekentocht op 20 juni 2015. De foto's hieronder maakten ze tijdens die tocht die een start en finish in Made kende.

   

                                     terug naar boven                          naar Nieuwsoverzicht              

Top