HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                                 Nieuwsoverzicht van 11 t/m 20 juli 2018                                                       

vrijdag 20 juli 2018    
Van deze week was dit alweer de laatste vakantiedag. Vanochtend leek het even druk te zijn, schepen als de Ventjager en de Wanderer passeerden toen. Mijn aandacht werd voor het eerst getrokken door de Alberta, een schip dat in mijn archief nog niet voorkwam. Naar buiten dus om er een foto van te maken.

Zoals altijd bij een "nieuw" schip kijk ik naar de geschiedenis ervan. In dit geval leerde het mij dat ik het schip wel kende, maar dan als Brisant. Andere namen waren Thalia en Allegro. Hieronder de Brisant in mei 2008 en mei 2009 in de Wilhelminasluis. 

   

De schutting met de Batouwe en de Laurina met een stel recreanten kon ik ook niet zomaar voorbij laten gaan.

Het uitvaren gaf een leuk beeld met de Shalom en de Zeearend wachtend in de Waalhaven.

Dat was alles voor vandaag en daarom nu weer een aantal opnamen van AndelWandelt tijdens hun 3e etappe van de Nijmeegse Vierdaagse. Het eerste schip voor hen was de Jürgensburg 1 (042.00220), een schip uit 1957. 

Bekenden zagen de mannen ook, zoals de Cotrans 10. Maar daarna was de Klasarina (023.25697) weer een onbekende.

   

Bij Sluis Heumen lag aan de overkant de RWS 18 en een zogenaamd wrakkenscheepje.

   

Een schip met de wat moeilijke naam Xeryus (018.23263) was weer een onbekende. Geen idee wat die naam betekent.

De Elja (020.01877) was weer een onbekende, maar de Spiegelgracht zag ik ooit door de Wilhelminasluis komen.

   

Drijvend Dorp     
Nu al een aantal keren werd in de Poederoijense Hoek, net ten zuidoosten van de sluis, in de zomervakantie een drijvend dorp gevormd. Schepen als de Tripang en de Kameleon maakten daar dan deel vanuit.  

Nu hoorde ik van een bevriende schipper dat zich vlak bij Nederhemert, bij de aftakking van de Dode Arm van de Afgedamde Maas, eveneens een dorpje was gevormd. 

Nu laat mijn scheepsherkenning veel te wensen over, maar ik opper voorzichtig dat hier de Casa Nova, La Vida, Loreley, Variatie, Stella Maris en Santiago liggen. Verbeter me maar.

                               terug naar boven                          naar Nieuwsoverzicht

donderdag 19 juli 2018  
In ieder geval maakte ik vandaag meer foto's dan gisteren, terwijl ook de bijdrage van de Vierdaagse een foto meer telde.
Halverwege de middag passeerde de Bakesteyn, een schip met schottelaandrijving en daarom al een bezienswaardigheid. 

   

Terwijl ik terugliep naar de brug, kreeg ik een goed zicht op de schepen achter de oostelijke Maasremming. Daar liggen de Inspé IV, Inspé II en de Brakelse Sanne. Rechts is nog de Bakesteyn te zien.

Aan de Rib in Andel liggen nog steeds de Brakelse Antonia en de Inspé uit Rijswijk. 

Mijn dagelijkse wandeling naar het Gedenkteken stond natuurlijk ook weer op het programma. Zeker omdat daar de Commando met een bak was aangekomen.

Gisteren kreeg ik weer een aantal foto's van schepen die de mannen AndelWandelt tijdens hun 50 km onderweg zagen. De meesten waren bekenden van de sluis en dat gold ook voor de bilgeboot Nijmegen.

Ook bekend was de The-An VI uit Kerkdriel die onder een brug lag.

Onbekend daarentegen was de Nicolaije uit Enschede (023.15792) die net uit een sluis kwam.

De dienstvaartuigen die werden gespot waren allemaal bekenden van de Wilhelminasluis. Op de eerste foto de Brandweer Nijmegen en de P94, ernaast de RWS 43 en de ir. F.W. Conrad.

   

De laatste foto was weer van een onbekend schip, het mts Pilator (023.27515).

                                          terug naar boven                      naarNieuwsoverzicht

woensdag 18 juli 2018      
Vandaag slechts één foto gemaakt en wel van de Inspé IV die samen met de Babette schutte. Het paste en het uitvaren gaf ook geen probleem. 

Nu nog een paar schepen die de mannen van AndelWandelt gisteren op de eerste etappe van de Nijmeegse Vierdaagse vanaf één van de bruggen bij Nemegen zagen. Allereerst was dat de onbekende Ganda.

Ietsje verder op de brug werd de Leli gespot. In mijn archief komt een Leli voor.

De Gelderland kwam ook een kijkje nemen bij de Waalkade en kwam zo prominent twee keer in beeld.

   

Nog een schip en wel de River Rhapsody die aan de Waalkade lag. 

Ook vanaf het water was heel duidelijk dat het enorm druk was. Ik kreeg er een filmpje van toegestuurd.

                            terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 17 juli 2018     
Weer een prachtige selectie van passerende schepen, al zeg ik het zelf. De Franse spits Broomstick kon ik al vroeg niet zomaar voorbij laten gaan. Zeker omdat achterop trots de vlag van Les Bleues wapperde.

De frisse kleuren van de Gorinchemse Taurus verdienden ook een plaatsje, zeker omdat mijn betere helft aan deze kleuren de Gorinchemse schepen herkent. Niet de naam, wel de thuishaven vertelt zij dan moeiteloos.

   

België werd vandaag o.a. vertegenwoordigd door de Michiel, een bekend schip hier.

Later, het zou mijn laatste schip worden, een 110 m. Het was een onbekende voor me deze ook al Belgische Signum.

Met de Signum schutte een klein jacht mee dat helemaal links voorin de sluis ging liggen. Het kreeg daar even de volle kracht van de boegschroef te verduren, maar tot problemen leidde dit niet.

   

Gisteravond     
Piet Lobregt stuurde mij gisteren nog twee foto's van schepen bij Covaco in het Munnikenland.

Hierboven de Ara die in de loop van de dag zou vertrekken. Hieronder de Forever die een bak kwam afleveren. bij Covaco

Ook de foto van de ondergaande zon hieronder is van gisteravond. De geweldige foto werd gemaakt van/op de Maas bij Empel. 

Een nieuwe krant       
Is de Stroming Courant verleden tijd, nu is het eerste nummer verschenen van de Maritiem Courant. Het is een gratis Courant, waar die precies is te verkrijgen weet ik (nog) niet, ik kreeg een exemplaar van een gulle gever in de bus.

                          terug naar boven                           naar Nieuwsoverzicht

maandag 16 juli 2018     
Steeds meer mensen krijgen/gaan op vakantie en dat was in de sluis goed te merken. Voor een maandag kwamen flink wat recreanten langs, maar ik richtte mijn belangstelling op de beroepsvaart. 
Vanochtend vroeg was het druk, maar pas een schutting van de Delta en de Arnold J, het patrouillevaartuig van Dunea, haalde ik mijn camera uit de nachtstand.

   

Vanaf het Waalhoofd zag ik de Patria na het laden het Munnikenland uitkomen. Het schip moest wachten op de Delta.

Het volgende schip dat mijn aandacht kreeg was veel later de 110m van de Victus.

   

Daarna was ik te laat, stom natuurlijk. De Elise 1 voer net de sluis uit, maar wat het voor zich had ontging me volledig.

Niet lang erna kwam vanaf de Maaskant een oude sleper (1923) uit Katwijk de sluis in. Ik kende deze Argus nog niet.

   

Mijn laatste schip vandaag was de bekende Niky, het was toen rond 16.00 uur en behoorlijk warm. Genoeg vond ik.

Sayonara op 27 juni   
Op deze datum kwam de ontmoeting in de Waalhaven tussen de uitvarende Lehar en de wachtende Sayonara. Beide schepen zette ik die dag op de foto.
 

   

Op dat moment bleek een drone in de lucht te zijn die van bovenaf opnamen maakte van de elkaar passerende Lehar en Sayonara in de Waalhaven. Het leverde een mooi plaatje op.

Ook boven de sluis bleef de drone opnamen maken van vooral de Sayonara. Meteen werd ook een stuk van de omgeving van de sluis vastgelegd. Het leverde opnieuw prachtige plaatjes op. 

Zonsondergang     
Prachtige plaatjes leverde ook de zonsondergang gisteravond op. Het zicht is richting Woudrichem en de foto's werden gemaakt vanaf de Patria bij de fabriek van Covaco. Goed kijken, op de tweede foto komt net een luchtballon voorbij.

   

De derde foto was misschien nog wel spectaculairder. De hemel kleurde prachtig rood. Hoe gaat het gezegde ook alweer: "Avondrood is regen in de sloot"? Of geldt dat voor ochtendrood?

Fauna op en bij de sluis      
Al eerder schreef ik over een egel, misschien wel de egel, die iedere ochtend rond 09.00 uur het pad op komt om naar de pruimenboom te gaan. Het beestje doet zich daar tegoed aan de gevallen pruimen. Schuw is het totaal niet.

Dan zag ik opeens dat twee vogeltjes na wat rondjes vliegen boven het Waalhoofd op een afmeertouw gingen zitten. Het viel niet mee ze alletwee in beeld te krijgen, maar het lukte.

Met mijn bescheiden camera zoomde ik wat in om ze beter in beeld te krijgen. Echt scherp kreeg ik ze niet, maar een kenner zal ongetwijfeld kunnen zeggen wat voor vogeltjes dit zijn. Zwaluwen, maar welke.

   

                          terug naar boven                        naar Nieuwsoverzicht

zondag 15 juli 2018  
Eentonig, maar zoals iedereen zal hebben gevoeld was het vandaag echt warm. Mijn thermometer, een huis-tuin-en keukending, wees toch in de schaduw 34 graden aan! Niet echt lekker om dan op de sluis te lopen.

Druk en rustig in de sluis    
Druk als ik kijk naar het aantal passerende recreanten, zo'n 170 in totaal schat ik, maar rustig als je naar de beroepsvaart kijkt. Eigenlijk was alleen de Zilvermeeuw 6 die in die categorie viel. Toch wel een unicum, want heel bewust maakte ik geen enkele foto in/van/op de sluis, te warm en geen interessante passeerders.
Wel wandelden mijn betere helft en ik richting het Munnikenland, maar dan wel heel vroeg in de ochtend. Achterin lagen twee schepen tegen elkaar.

Een beetje inzoomen leerde me dat het om de Patria en de Ara ging, twee bekende schepen.

   

Vooraan lag eerst de bak Pajero-9 en nog dichter bij de dijk de Boacidea. Dit schip zou in de loop van de dag vertrekken, net als de Moshulu die in de Waalhaven lag.

Verder geen foto's gemaakt. Dat zal in de komende vakantieweken wel vaker voorkomen. Niet dat we weken weggaan, maar zo nu en dan zullen we elders in het land op bezoek gaan.

Nieuws uit de Schuttevaer         
Natuurlijk weer de Schuttevaer gekocht bij drogisterij Verbeek in de Julianastraat. De hele krant is natuurlijk interessant, maar toch hebben twee rubrieken mijn nadere belangstelling. Eerst de rubriek Rivieren, Kanalen en Meren, daarin o.a. de ook van de Wilhelminasluis bekende Esther. Helaas een slecht bericht, want het in 1933 gebouwde tankschip, de allereerste in Nederland gebouwde, is naar de sloop gegaan.
Hieronder de Esther, het droeg ook ooit de namen Mezzoforte en Germaton, op 14 juni 2012 door de Wilhelminasluis.

   

Een andere heel interessante rubriek is "Kielzog". altijd op de een na laatste pagina van de krant. Dit keer is de Marian van Frans Hooijmans uit Kerkdriel het onderwerp. "Traag door de Kempen" is de titel van dit item.
Het gaat dan ook vooral over de vaart door de Kempense kanalen met deze Kempenaar (50 x 6.60m). Alleen daarvoor zou je de Schuttevaer al aanschaffen.
Hieronder de Marian in april 2013 in de Wilhelminasluis. Ernaast een foto van schipper Frans Hooijmans. Die laatste foto alsook het artikel is van de hand van Bart Oosterveld. 

   

Vierdaagse Nijmegen         
Morgen gaan de mannen van AndelWandelt, Anton van Rijswijk en Hans de Weerd, naar Nijmegen om daar in te schrijven voor deelname aan de beroemde Nijmeegse Vierdaagse. Ze vertrekken nu pas rond 09.00 uur van huis, dat zal van dinsdag t/m vrijdag wel wat eerder zijn. Hieronder twee opnamen van die inschrijving vorig jaar. Links Anton, rechts Hans.

   

Dit jaar ga ik proberen ergens langs de route te staan om "mijn" mannen aan te moedigen, misschien zelfs een stukje mee te lopen. Mocht dat mislukken, dan zeg ik nu tegen Anton en Hans: "Heel veel succes".
Iedere dag zal ik proberen een aantal foto's van deze sportieve prestatie op de site plaatsen!

                            terug naar boven                       naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 14 juli 2018      
Wederom een zeer warme dag, maar ook een dag waarop ik het grootste gedeelte op de sluis doorbracht. Veel gemist heb ik dan ook niet, alleen de Fata Morgana die richting zuid ging. Daar tegenover staat het feit dat ik bij Heusden, net voorbij de Kromme Nolkering, de Betuwe tegenkwam.

In de sluis was de spits Moshulu de eerste die ik zag. Na het schutten ging dit schip bij de Prinses Margriet in de Waalhaven liggen.

   

Terwijl we zaten te genieten van heerlijk gebak van Bakkertje Deeg in Heusden passeerde een sleper. Het bleek de Hendrik te zijn. De foto was niet goed (ik was gewoon te laat), maar later kwam dat toch goed omdat Hendrik een bezoekje bracht aan de Diademar die in de Maashaven weekeinde hield.

   

Daarna kwam alleen nog de Borité voorbij. Het was een oudje, want in 1914 werd dit schip in Hamburg gebouwd. Vandaag kwam het schip van Gorinchem en was het reisdoel Heusden.

Natuurfoto's     
Mijn goede vriendin Jeannette, vaak is zij op het water te vinden met haar man, genietend van de rust, stuurde me een tweetal foto's. 

Beide foto's zijn gemaakt vanaf een strandje langs de Afgedamde Maas, iets ten zuiden van de Wilhelminasluis. Hierboven een geweldige zonsondergang, hieronder "gewoon" overdag.

The Wild Bunch op pad     
Al eerder schreef en plaatste ik foto's van de trips die een selecte vriendengroep van (ex) Waterstaters met regelmaat maakt. Dit keer bezochten zij op de fiets de Kampinaheide, maar kwamen zij ook langs/over het Wilhelminakanaal. Bij Sluis IV vertoefden zij enige tijd, lang genoeg om wat foto's te maken.
Hieronder afbeeldingen van de sluis, de brug over de sluis en een dienstwoning van de Sluiswachter.

Bij deze sluis, net als andere sluizen in het Wilhelminakanaal, staat een pompgebouw.

   

Naast de schutsluis ligt een spuisluis, waarmee overtollig water door dat gebouw kan worden afgevoerd. Alle sluizen in het Wilhelminakanaal hebben een dergelijk pompgebouw gekregen. 

Verder fietsend kwamen de mannen bij de brug Groene Woud bij Oirschot. Ik geloof dat daar ooit ex-sluiswachter van de Wilhelminasluis Bert Spanjers tot zijn pensioen dienst deed als brugwachter.

De mannen fietsten daarna een stukje langs het Wilhelminakanaal waar zij bij de volgende brug (Brug Heuvel) in Oirschot het recreatievaartuig Grendsand tegenkwamen. Het deed me goed aan boord van dat scheepje de Friese vlag te zien hangen.

                        terug naar boven                            naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 13 juli 2018      
Vandaag ben ik eigenlijk de gehele dag op de sluis geweest en op die momenten dat ik elders vertoefde hield ik scherp in de gaten of beroepsvaart door de Wilhelminasluis kwam.
Het begin van de dag was rustig, heel rustig. Ik beperkte dan ook tot de C'est la Vie die in de Waalhaven lag en de Inspé II die in het Zwaluwnest zag liggen (achter de oostelijke Maasremming).

   

Natuurlijk wandelde ik ook even naar het Munnikenland en daar kreeg ik geen spijt van. Ondanks de fabrieken die daar staan, maakte het geheel toch een mooi plaatje. Mijn mening althans.

Het schip dat bij de fabriek van Covaco lag was de Boadicea. Het schip was uit Duitsland gekomen om hier de lading te lossen. Dit  schip was bekend voor me, hoewel ik het nog niet vaak zag.
Terwijl ik daar was zag ik dat de Main IV wegvoer. Of het bezig was geweest bij de Boadicea weet ik niet, wel weet ik dat het motortankscheepje terugging richting Merwede om via Gorinchem, Werkendam en Hardinxveld weer in Dordrecht te geraken.

   

In de sluis was de Prinses Margriet de eerste die ik zag. Het schip was geladen op de Maas bij Bokhoven en ging nu na het schutten weekeinde houden in de Waalhaven. 

   

De middag was al een eind gevorderd toen nummer twee zich meldde. Het was het containerschip Sayonara die van de Maasvlakte kwam en nu op weg was naar 's Hertogenbosch.

   

Mijn laatste twee schepen waren de Diademar en de Ahava. Waar de eerste uit de buurt van Alphen a/d Rijn kwam en na het schutten in de Maashaven bleef, ging de Ahava door met de reis die in Eindhoven was begonnen en naar Werkendam moest leiden. 

   

Meer schepen zag ik niet vandaag passeren, de score bleef dus op vier hangen. Misschien dat 's avonds nog wat langskwam, ik zal het proberen bij te houden.

Bij Sluis Sambeek      
Van Hans de Weerd kreeg ik wat foto's die hij woensdag jl. maakte bij Sluis Sambeek.

In de sluis lag op dat moment de recreant Res Nova, terwijl de duwer IJsland met een bak ervoor net had geschut.

   

Bij Sluis Engelen    
Van Joost Roeland kreeg ik foto's van de Helena Ineke die gisteren schutte bij Sluis Engelen om via de Bergsche Maas naar de Wilhelminasluis te gaan. Daar zag ik het schip wel schutten, maar ik had toen geen fut meer om een foto te maken.

   

                            terug naar boven                         naar Nieuwsoverzicht

donderdag 12 juli 2018      
Vandaag wel heel ver op pad geweest, namelijk naar Kallenkote in Overijssel, om een bezoek te brengen aan het Dierenpark Taman Indonesia. Een park dat dieren laat zien uit het oude Indië, het tegenwoordige Indonesië. 

Wat zo’n twintig jaar geleden begon als de passie van een echtpaar, is inmiddels uitgegroeid tot Indonesisch paradijsje. Hier zie je Ketoembar, Djinten en Sereh groeien, maar wat doe je bijvoorbeeld met ‘Daun Dewa’?
Zoon Diederik houdt meer van de dieren dan de planten, hij koestert zijn Civetkat, de Indonesische kat die de duurste koffie ter wereld uitpoept! De tijgerkatten, Maleisische stekelvarkentjes en Binturongs zijn ook de moeite waard. 
We vonden het een park dat zeer de moeite van het bezoek waard was en zeker nog te onbekend is.
De lunch met kroepoek, risolles, lemper, pasteitje en loempia was uitermate goed! 

   

Wat ik miste   
Zelf maakte ik geen foto's van de Wilhelminasluis en de passerende schepen, maar mij werd een foto toegestuurd van de spits Coxswain, die een aantal weken terug werd aangevaren, die in 's Gravendeel wordt/werd gesloopt. Weer een spits minder.

Sluis 6 in de Zuid-Willemsvaart    

Bij, liever gezegd in, Sluis 6 bij Beek en Donk zwom een groene krokodil rond. Nu kenden we in Nederland al een paarse krokodil en er wordt aangenomen dat dit een mutant is van die paarse exoot. De schipper van wie ik de foto's kreeg, stoorde zich er in ieder geval niet aan en liet het dier ongemoeid.

   

Dat is alles voor vandaag. Bij onze thuiskomst lag de Helena Tineke in de sluis. Het deed zeer, maar ik kon me beheersen en dus geen foto. Niet lang erna de grote Borneo en opnieuw was alle zelfbeheersing nodig die ik kon opbrengen. Het lukte, geen foto!

                               terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht

woensdag 11 juli 2018    
Vandaag de gehele dag op de sluis geweest en daardoor kon ik wat meer schepen dan gisteren op de foto krijgen. Niet allemaal, dat ging me te ver, vandaar dat o.a. de Deo Data, Jacob, Krayenhoff en Lourens Sr ontbreken.
De eerste foto maakte ik van de rondvaartboot Wiljo uit Heusden die via de Merwede naar de Biesboschsluis ging, daarna door de Biesbosch en via de Bergsche Maas weer naar Heusden. 
Deze foto maakte ik vooral omdat daarop te zien is dat monteurs van ik meen Volkerrail op de sluis bezig waren. Het ging om regulier onderhoud begreep ik.

Omdat ik voor de eerste foto op de brug was, kon ik meteen ook een foto maken van de Antonia die tegen de Inspé lag aan De Rib in Andel.

Van de andere kant kwamen de Spes Salutis en de Kadima. De eerste kwam van Gorinchem en die kon samen opvaren met de Kadima die naar Heerewaarden ging.

Daarna het containerschip Sayonara dat op weg was naar Den Bosch. 

De Avenir ontmoette in de Waalhaven na het uitvaren het veel grotere containerschip dat rustig aan de kant wachtte.

In het Munnikenland zag ik de Guna liggen en bijna verscholen achter de bak de Knarr.

In de sluis opeens drie rubberboten (RIB's meen ik) van het Leger die keurig voorin de s;uis gingen liggen. Tijdens het invaren had een van de legermensen commentaar op een recreant die in het midden had vastgemaakt.
Dat kon de goedkeuring van de militair niet kijgen en die liet dat luid en duidelijk merken. De verbouwereerde recreant deed er het zwijgen maar toe, heel verstandig.

Erna een duo-schutting van de Cornelis B en de Willie. Waar de Willie naar Heerewaarden ging, koos de Cornlis B voor het Maximakanaal en de Zuid Willemsvaart.

Dan opeens de Leanne in de sluis. Het schip zag er totaal anders uit dan de foto die ik er van had. Duidelijk tijd voor een nieuwe foto. Links oud en rechts vandaag. 

   

In de Maashaven lag tijdens de schutting van de Leanne de Providentia al te wachten. Het schip, dat van Andel kwam, moest in de sluis even wachten op de Zeearend.

Nederlands en Pools
Er zijn nogal wat posters, flyers en boekjes uitgegeven door "Varen Doe Je Samen". Eentje ervan is een flyer over de gevaren van het zwemmen in de rivier. Op Twitter zag ik ook de Poolse versie voorbijkomen. Gemaakt door Anton van Straten, naar het schijnt is hij ook nog bezig met een Roemeense en Bulgaarse versie. .

   

                               terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht
               

Top