HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                Nieuwsoverzicht van 01 t/m 10 juni 2018                                                          

    
zondag 10 juni 2018            
Een stille dag wat beroepsvaart betreft, ik zag geen enkele voorbijkomen. Wel een flink aantal recreanten en of daar bjzondere exemplaren tussen waren is me ontgaan. Aan het einde van de middag zag ik aan de Maaskant de Zuiderzee aankomen en dus ging ik naar de brug om een foto te maken van het schip in de laatste bocht naar de sluis. 

De Zuiderzee, die van Cuijk kwam, kwam niet richting sluis, maar draaide om aan te leggen bij de fabriek van De Heus aan De Rib. Op de achtergrond van de foto is de Inspé te zien die daar al wat weken ligt. Ik heb begrepen dat schoolklassen in de voorbije week een excursie kregen aan boord om te zien hoe het op zo'n groot schip toegaat. 

Dat was alles voor vandaag! Maar toch nog een foto en wel van de Verdon die op 24 mei passeerde en toen nog onbekend voor me was. Ik kon het schip in mijn archief niet vinden, terecht want ik had de foto op een verkeerde plaats gestald. 

AndelWandelt op pad       
Als training voor de nakende Vierdaagse liepen Hans de Weerd en Anton van Rijswijk een trainingstocht in Rotterdam van ca. 55 km. Een uitgebreid foto- en tekstverslag van hun wedervaren zal nog volgen, maar voor nu twee foto's van verlaten.
De eerste is het Boterdorps Verlaat, een sluis met puntdeuren tussen de Rotte en de Trekvaart bij de Bergsche Plassen. De sluis dateert uit 1740.

De tweede is het Berg en Broekse Verlaat tussen de Rotte en de Berg en Broeksche Plassen. Het is een sluis die hoofdzakelijk, bijna alleen maar, wordt gebruikt door pleziervaart.

Op YouTube kwam ik een aardig filmpje tegen van een schutting in deze sluis. De maker ervan is Mikel Haman die de film maakte toen hij in 2011 op deze sluis in Hillegersberg was.


Dit was alles voor vandaag! Morgen nieuwe kansen om een grotere update mogelijk te maken.

                           terug naar boven                        naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 09 juni 2018   
Weer zo'n dag waarop ik maar weinig schepen de Wilhelminasluis zag passeren. Daarom komen de eerste foto's vanuit het Munnikenland waar de Forever bij Covaco lag. De duwer Virgo lag er eerder vanochtend ook nog, maar die bleek rond 10.00 uur al te zijn verdwenen.

Een stukje verder zag ik de Woudrichemse Jeany-M liggen. Deze voormalige sleper ligt daar wel vaker in alle rust.

Verder maakte ik weinig foto's tot ver in de middag toen de met containers geladen Iris de sluis in kwam.

Na het schutten bleef de Iris, die van Veghel kwam, in de Waalhaven liggen.

In de Maashaven lag ook een schip weekend te houden. Dat was de Sardonix die eerder vanochtend de sluis passeerde.

Tegen het einde van de middag zag ik dat de Aurora in het Munnikenland was verschenen. Het schip kwam uit Doesburg. 

Een schamele oogst, maar dit was toch echt alles voor deze zaterdag. Morgen zal het naar verwachting zeker niet drukker worden, maar ik wacht maar af wat ik zoal in de sluis krijg te zien.

Een libelle       
De foto van de libelle gisteren leverde flink wat reacties op. Er blijken flink wat entomologen onder de volgers van deze website te zitten. Maar ook Twitter en Facebook leverde behoorlijk wat reacties op. Hieronder nogmaals de libelle van gisteren op een iets andere foto.

Het diertje kreeg flink wat namen, waarbij niet iedereen serieus was. Helikopter, mini-drone en poelifinario waren natuurlijk niet echt gemeend. Maar wel waren goudlibelle, glanslibelle tweevlek, oeverlibel, familie van de korenbout een goede poging.

De betiteling zwarte heidelibel en beekrombout kwamen al dichterbij een juiste benaming. Toch meen ik mee te moeten gaan met boswachter Bart Pörtzgen die kwam met Libel viervlek (Libellula quadrimaculata). 

 Nooit geweten dat er zoveel verschillende libellen in ons land voorkomen. Reden om met meer bewondering naar die beestjes te kijken. De illustraties komen trouwens van de Vlinderstichting.  

 Vereniging De Binnenvaart   
Vandaag werd ik verrast met het nieuwe exemplaar van het verenigingsblad van De Binnenvaart, nummer 3 van dit jaar alweer. In totaal de 27e jaargang! Het blad oogt weer interessant. Dit weekeinde zal ik zeker artikelen in dit blad gaan lezen.
Ook lid worden? Via de website van de Vereniging De Binnenvaart is dat zo gebeurd. De kosten vallen mee: €39,-- per jaar en voor 60 plussers zelfs €33,-- per jaar!

                                         terug naar boven                   naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 08 juni 2018    
Het was rustig vanochtend tot tijdens mijn ontbijt het cruiseschip Poseidon langskwam. Het schip kwam uit Heusden en de etappe van vandaag ging tot de omgeving van Wijk bij Duurstede. Vanwege het ontbijt maakte ik de foto's vanuit huis.

   

Volgende was de Sharon, een schip met een flinke kraan erop en op weg naar een zandgat bij Gewande. 

We moesten daarna naar Zaltbommel en de terugweg maakten we natuurlijk via de Waaldijk. Ter hoogte van Zuilichem hielden we een moment halt om de Eternity en de Allegro op de foto te krijgen. 

   

Net op tijd voor de 110 m van de Ushuaïa was ik weer terug op de sluis.

Arie van Tongerlo maakte twee foto's van het schip, maar dan van de de voorkant. Het schip ging trouwens naar Gorinchem.

   

Omdat ik toch op de brug was nam ik ook een foto van een schip dat vanaf de Maaszijde richting sluis kwam. Het bleek de Volenta te zijn. De tweede foto van het schip nam ik vanuit huis vanwege de gestaag vallende regen.

   

De laatste foto was van de sleper Sperwer 1 die naar het Munnikenland ging, maar al snel weer terugkwam. Later hoorde ik dat het daar een jacht moest ophalen, maar zo'n scheepje was daar niet te vinden.

Geen slechte oogst voor een vrijdag, zeker omdat veel meer schepen passeerden zoals de Spes Salutis, de Diademar en de Knarr. Van die andere schepen maakte ik geen foto vanwege mijn afwezigheid, de regen of andere bezigheden.

Rivieren, Kanalen en Meren     
Deze zeer gewaardeerde rubriek in de Schuttevaer liet dit keer weer een paar bekende schepen zien. De Mariposa (023.30239) was de eerste. Het schip uit 2008 is verhuisd van H.I. Ambacht naar Poortugaal en is nu te bewonderen als Marlé.
 

De tweede is de Judi (023.14936), een schip uit 1956. Van Westervoort verhuisde het schip naar het Belgische Schoten als Virgo.

   

De derde en laatste was een heel wat slechter lot beschoren. De Unitas (031.10131), een oudje uit 1915 en als sleepschip gebouwd, is verkocht voor de sloop in Kampen. 

Aan alles komt een einde    
Maar dat de Stroming Courant zou ophouden te bestaan had ik toch niet verwacht. Er blijkt een verschil van inzicht te zijn hoe verder te gaan met deze courant en daarom is de uitgave van juni 2018 de laatste van een serie die negen jaar geleden begon. Jammer, ik stelde die courant altijd zeer op prijs.

Ook de Actiegroep Vibia houdt ermee op. Als ik het goed heb staat Vibia voor Vrouwen in de Binnenvaart in actie. Ooit begon het n.a.v. van de huisvuilproblematiek en dan speciaal het kwijtraken ervan. De vereniging heeft goed werk verricht en heeft een stem laten horen waarnaar ook werd geluisterd.

Dungense brug 2  
N.a.v. de twee foto's gisteren van de Dungense brug reageerde Joost Roeland: "
De Dungense brug heeft tegenwoordige aangepaste openingstijden. De Zuid-Willemsvaart valt vanaf even boven de Dungense Brug tot Den Bosch na het gereedkomen van het Maximakanaal onder de gemeente Den Bosch. Ook Sluis Engelen behoort tot het eigendom van gemeente Den-Bosch.

   

Een libelle   
Vanmiddag werd ik een tijdje belaagd, het voelde tenminste zo, door een libelle. Nu zal deze libelle wel een aparte naam hebben, maar zover strekt mijn kennis niet. Dus liefhebbers, graag jullie inbreng. 

                    terug naar boven                           naar Nieuwsoverzicht

donderdag 07 juni 2018    
Gisteren door omstandigheden geen update maar vandaag was het weer "just another day at the office" en gold Ora et Labora ook een beetje voor mij. Het schip kwam uit een zandgat bij Gewande en was op weg richting Dordrecht.

Jeannet Hartman, een goede vriendin, lag met haar man Theo op hun schip in de buurt van het Munnikenland en ze stuurde me een foto van de Bonheur 2. Later maakte ik zelf vanuit een andere hoek ook een opname van dit koppelverband.

   

Even later kreeg ik nog een foto van haar, maar nu van de Prinses Margriet die net de Waalhaven in draaide. Toen dit schip na het schutten de sluis uitging maakte ik er zelf ook een foto van.

   

Van de Zuid-Willemsvaart kwamen zowel de Knarr als de Niky. Achter elkaar kwamen beide schepen de sluis in.

   

Beide schepen gingen elk aan een kant liggen, de sociale contacten tussen de schippers konden zo worden aangehaald. In dezelfde schutting ging ook een recreant mee, de Vrijheid. Ik moest meteen aan een strip uit mijn jeugd denken, Kapitein Rob. Wat een geweldige avonturen maakte deze man, zijn schip en zijn hond mee. Gelukkig heb ik alle delen nog compleet!

De Niky voer als eerste uit, het schip ging richting Rotterdam. De Knarr deed rustig aan, de eindbestemming was bijna bereikt.

   

Waar de Niky nog rustig de Waalhaven uit kon gaan, kreeg de Knarr te maken met de Bonheur 2 die uit het Munnikenland kwam. Laat de Knarr nu juist naartoe gaan om te laden.

Toch ook weer een rondvaartboot door de sluis, de Zeearend uit Heusden.

Van Gouda kwam de Risico en de eindbestemming bleek Sambeek te zijn werd mij verteld. 

De RMS Cuxhaven moest een ronde overslaan. Onmogelijk kon het grote schip schutten met de Risico.

   

De Cuxhaven was op weg naar de steenfabriek in Aalst om daar stenen te laden voor Engeland. 

Dan mijn twee laatste schepen, dacht ik. Het waren de Fortuna en de Dei Gratia.

   

In de vroege avond kwam de Ariël de sluis in, een schip dat ik behoorlijk lange tijd hier niet zag. Daar moest ik een foto van hebben en Arie van Tongerlo hielp me eraan!

   

Dungense brug
Van iemand die vroeger dienst deed als brugwachter op deze brug kreeg ik twee foto's. Het blijft een bijzondere brug!!

   

                            terug naar boven                       naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 05 juni 2018     
Nadat ik gisteren de (bijna) dagelijkse update had afgerond, meldde zich de Friese coaster Sea Shannon uit Lemmer. Toch maar weer naar buiten, want het blijft geweldig zo'n zeeschip in de sluis te zien. 

Ook Twan Naaijen die met anderen aan de rivierkant bij Andel bezig was zette de passerende Sea Shannon op de foto.

De Sea Shannon had er een flink tempo in en zorgde daardoor voor een bekend fenomeen. Door de enorme waterverplaatsing van het schip kwam het water aanzienlijk omhoog om even later weer met enorm tempo te worden weggezogen, voordat het weer het normale niveau aannam. Twan sprak over een verschil van ca. 1,5 m. Hij reageerde snel en maakte er een klein filmpje van.Nee, de passage van de Sarah een tijdje eerder verliep heel wat rustiger. De mannen onderaan de foto konden toen rustig aan het werk blijven.

Maar goed, terug naar vandaag. Vanuit Andel kwam de Franse Waterworld uit Douai naar de sluis toe. Het schip had gelost bij De Heus en was nu op weg naar Amsterdam. 

   

Terwijl ik later in de ochtend van Woudrichem over de dijk naar huis reed zag ik op de rivier de Deo Juvante (Met Gods hulp) en de Festina Lente (Haast U langzaam) richting sluis gaan. De geladen Festina Lente deed haar naam eer aan. De Deo Juvante, op weg naar Heerewaarden om zand te halen, wachtte in de sluis op de veel kleinere collega.

   

Later weer een duo-schutting die ik vanaf de brug op de foto zette.

Het waren de Rincehof, of zou dit toch Princehof moeten zijn, en de Fiat Voluntas (Uw wil geschiede) die net als de Deo Juvante zand ging halen in Heerewaarden. 

   

Opmerkelijk, maar het volgende schip en direct ook mijn laatste voor vandaag was eveneens een Voluntas. In dit geval was het de mij onbekende Dei Voluntas (Wil van God), een schip van 110m. 

Sluis Hintham       
Joost Roeland berichtte vandaag: "Er schijnt nu schot te komen in de vervanging van de op 02/04/2018 aangevaren brug over de sluisdeur van Sluis Hintham. Het beschadigde brugdeel is weg en de toiletvoorziening is geplaatst, dus het werk kan beginnen, a.s. Donderdag is de planning om het nieuwe of gerepareerde bruggetje te plaatsen.

   

                        terug naar boven                         naar Nieuwsoverzicht              

maandag 04 juni 2018    
Eindigde ik gisteren met twee foto's van het varend hotelschip Wending, vandaag begin ik ermee. Deze foto en ook de foto's hieronder zijn gemaakt door de mannen van AndelWandelt tijdens hun Linietocht van afgelopen woensdag.

In de Werkendamse haven liggen altijd schepen en de La Sax lag daar aan de overkant. De Pelikaan passeerde op de rivier.

   

Met de Viking Gefjon kwam een van de cruiseschepen van de Viking-familie langs.

Op de rivier passeerden de Emendo (stroomafwaarts) en de Magnolia (stroomopwaarts). 

   

Even later een van de schepen van de Calcit-vloot, in dit geval de Calcit 9.

De laatste van deze serie is een Duits schip en wel eentje met een bijzondere naam: Wildkatz.

Schepen vandaag      
Vanwege een verjaardag in de familiekring vertrokken we al vroeg van de sluis. Wel nam ik nog een foto van de Kon-Tiki die bij de fabriek van Covaco in het Munnikenland werd gelost.

Na terugkomst dacht ik toch nog één foto van een schip in de sluis te nemen. Dat leek de Sarah, ook een varend hotelschip, te worden. Maar terwijl ik naar de brug wandelde kwam de Stern de sluis in en zo werd het een duo-schutting.

Sneepkilschuilplaats      
Het is een dubbele groepsschuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog die in de uiterwaarden bij de Batterij onder Brakel in het Munnikenland ligt. Tot voor een paar jaar kon je er gewoon naartoe wandelen. 

In het kader van het Ruimte voor de Rivier projekt is de boel daar flink op de schop gegaan en zonder natte voeten kan deze schuilplaats niet meer worden bezocht. Het ligt nu namelijk op een eiland met flink diep water eromheen.
AndelWandelt kwam daar woensdag jl. voorbij en maakte de volgende foto.

                              terug naar boven                           naar Nieuwsoverzicht

zondag 3 juni 2018       
Eindelijk weer een update van deze site. Donderdag jl. vierde ik mijn verjaardag en was de aandacht dus gericht op andere zaken. Vrijdag stond in het teken van de voorbereiding voor de festiviteiten van zaterdag i.v.m. een neven- en nichtendag. Vandaag alles opruimen, maar toch ook tijd genomen weer iets op de site te zetten.
Allereerst wat foto's die ik op 1 juni nam, eerst van de Cotrans 14 en de Knarr. Beide schepen schutten begeleid door een aantal recreanten, richting Maas. 

   

Ook nam ik een foto van de P901 en dat vooral omdat ik niet alleen mijn gewaardeerde vriend Kees aan boord zag, maar ook zijn zoon Jos. Beiden leken me goedgemutst, evenals de agent aan boord, maar het ware verhaal heb ik nog niet gehoord.

Nog twee andere schepen gingen op de foto. Eerst de Vendis, dat schip zie ik hier niet zo vaak, daarna de coaster Amy, gewoon omdat de schutting van een dergelijk zeeschip toch iedere keer wat bijzonders is.

   

Vandaag nog minder foto's. Het werkschip Vos omdat ik die twee keer zag passeren. Het schip ging vanochtend naar Veen en kwam vanmiddag vroeg weer terug.

De tweede en laatste was een recreant, de Picobello. Die ging op de foto vanwege de enorme roze zwaan aan boord.

2e W.B. de Ringh Linietocht   

De mannen van AndelWandelt waren vorige week woensdag op pad in onze omgeving vanwege een prachtige tocht met een toch wel bijzondere naam. Hans de Weerd legt uit:"Vandaag lopen we de tweede Linietocht, vernoemd naar de beroemde voorzitter van de al even beruchte wandelclub AndelWandelt. Deze voorzitter, ietwat stijf van leden maar jong van geest zijnde man zwaait al sinds de oprichting de scepter over deze club." 

   

Onderweg maken Anton van Rijswijk en Hans veel foto's en daarbij zitten altijd een stel opnamen die ik goed kan gebruiken voor deze site. Hierboven bijvoorbeeld het gemaal De Drie Sluizen in Nieuwendijk. Ernaast het gemaal bij Fort Steurgat in Werkendam. Hieronder het gemaal Poortweg bij het aquaduct Alm.

Een sluis, in dit geval de Werkendamse Biesboschsluis, is zeker en terecht een fotomoment waard.

 In de Werkendamse haven gingen de twee oliescheepjes die er lagen natuurlijk op de foto. Het waren resp. de Cornelis en de Hilda.

   

Niet ver er vandaan lag de Wending, een tot hotelschip omgebouwd vrachtschip. Opnieuw een fotomoment dus.

De voorlopig laatste foto is te zien dat de passagiers van het varend hotelschip van boord gaan om op de fiets naar de volgende etappeplaats te rijden, het schip gaat daar varend heen. 

                               terug naar boven                 naar Nieuwsoverzicht

 

 

     
  

Top