HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

Jaarlijkse zetten we er één of twee van op ons wandelprogramma, de groepswandeling van Samen op Pad of te wel SOPtocht www.wc-samenoppad.nl Voor vandaag wordt het de SOPtocht waarvoor we naar Heeswijk-Dinther gaan. Bij het inschrijven wordt er een flyer verstrekt waarin Myriam van den Berg de tocht van vandaag beschrijft. Zij heeft deze route uitgestippeld en ik laat haar verder maar gewoon aan het woord.

“We starten op een bijzondere plek: De Kilsdonkse watermolen in het buitengebied van Dinther, een unieke combinatie van een watervlucht-korenmolen en een water gedreven oliemolen. Na een ingrijpende restauratie is de molen in 2009 feestelijk in gebruik genomen. Het mooie bezoekerscentrum, waar wij vandaag kunnen inschrijven is in 2013 geopend. De molen is nog volop in bedrijf. Er wordt (wal)notenolie geslagen en meel gemalen.

De molen ligt aan het riviertje De Aa. Dit riviertje is gekanaliseerd, maar op verschillende plaatsen wordt de oude loop van de Aa hersteld. Vooral bij Kasteel Heeswijk is te zien hoe er weer prachtige, nieuwe natuur ontstaat! Door het buitengebied lopen we naar dit kasteel. We lopen tussen het Brabantse populierenlandschap, komen aan de rand van Heeswijk en lopen over een fraai pad door een broekbosje naar de Aa. 
Dan komt het kasteel in zicht. Geniet vooral even van het mooie zicht op kasteel Heeswijk, een voormalige waterburcht uit de 11e eeuw. Het heeft meerdere malen een rol gespeeld in de geschiedenis; o.a. bij de belegering van ’s-Hertogenbosch in 1629. In 1835 kocht André baron van den Bogaerde van Terbrugge het in verval geraakte kasteel en startte meteen een grootse verbouwing. Het kasteel werd in 2005 voor het laatst gerestaureerd. Het wordt niet meer bewoond, maar is wel te bezichtigen als kasteelmuseum waar te zien is hoe de adel leefde in het midden van de 19e eeuw. We lopen om het kasteel heen. Op de parkeerplaats is de wagenrust.

Via het buurtschapje Kameren lopen we naar de Heeswijksche bossen. We slingeren hier doorheen en komen dan bij onze pauzeplek De Stanserhorn. Dit oude Brabantse cafeetje bestaat al sinds jaar en dag. Na de pauze lopen we over het ontdekpad in educatiepark Dier- en Tuinweide. Lakenvelders, hangbuikzwijntjes, geiten, een bijenstal. We passeren het allemaal. Langs de oever van een ander riviertje, de Leijgraaf, landelijke weggetjes en paden komen we bij de volgende wagenrust. Hierna een volgend landgoedje: het middeleeuwse huis Zwanenburg.

Via een mooi boerenlandpad lopen we terug in de richting van de Kilsdonkse Molen. Ik hoop dat u van een mooie wandeldag zult genieten.”

Nou Myriam dat hebben we zeker gedaan, het was top!

26 kilometer    10:05 – 16:05 uur

Anton 

Wageningen 6 mei 2017, Capitulatie Vrijheidstocht, 40 km.

In dit 72e vredesjaar starten we vandaag in Wageningen, Stad der Bevrijding, daar waar op 5 mei 1945, onder toeziend oog van Z.K.H. Prins Bernhard, de onderhandelingen over de capitulatie van Duitsland zijn gevoerd. Na ondertekening van de capitulatievoorwaarden op 6 mei 1945 in de Aula van de Landbouwhogeschool (naast Hotel De Wereld) betekende dat voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Daarvoor is op deze plaats om middernacht door burgemeester Geert van Rumund het bevrijdingsvuur ontstoken. De burgervader kreeg de bevrijdingsvlam overhandigd van de Britse veteraan en bevrijder Ray Lord die de vlam naar Wageningen bracht.
Daar waren wij allemaal niet bij, maar wel even later om goed half acht toen we vanaf het hotel en congrescentrum ‘Hof van Wageningen’ van start zijn gegaan.
We passeren het Joods monument ‘De Levenspoort’, het monument voor gevallenen ‘De Waterlelie’ uit Wageningen in Nederlands Indië en het monument ‘Gevallenen 1940-1945’.
Daarna beklimmen we de Grebbeberg en bij Rhenen is ons westelijk keerpunt. We komen langs Ouwehands Dierenpark, maar aapjes kijken laten we aan ons voorbijgaan. Er lopen immers genoeg wandelaars rond.
Daarna het indrukwekkende Militair Ereveld Grebbeberg met zijn vele net gelegde bloemenkransen.
We lopen even later een stuk langs het mooie riviertje de Grift. Heel wat anders, maar toch ook fraai is het terrein van de Wageningen Universiteit waar we over heen komen.
Uiteindelijk komen we in Renkum aan en dit is gelijk het oostelijke keerpunt, daar waar het Oranje Nassau ’s Oord, het voormalig verblijf van Koningin Emma en Prins Hendrik ligt.
We zitten inmiddels al even op de Wageningse berg en kijken op 41 meter hoogte uit over de Neder-Rijn. Hier ligt ook het in volle bloei staande Arboretum ‘Belmonte’. Hierna dalen we af naar rivierniveau en duiken de uiterwaarden in. Bij de voormalige steenfabriek gaan we weer op Wageningen af.
Na een oude joodse begraafplaats komen we tenslotte uit op het 5 Mei Plein met het Bevrijdingsmonument en Hotel De Wereld.
Aan de finish wacht ons nog een bevrijdend biertje alvorens we Wageningen, na een schitterende dag, de rug toe keren.

Shalom

Hans

’t Is weer even geleden maar vandaag klapt het in ieder geval weer eens om samen op pad te gaan in Baarn. Hier organiseert de personeelsvereniging van brandweer Baarn haar jaarlijkse wandeltocht door de bosrijke omgeving van Baarn. Verder laten zij weten dat men ondermeer wandelt over het Koninklijke Domein Paleis Soestdijk, het landgoed van Pijnenburg, de buitenplaats van Groeneveld, het Goois natuurreservaat en de buurtschap Lage Vuursche met Kasteel Drakestein.

Bosrijk is niet te veel gezegd want al rap na de start vanuit de brandweerkazerne duiken we het Baarnse Bos in. Hierna krijgen we paleis Soestdijk goed in beeld in tegenstelling tot Kasteel Drakensteyn. Er valt dan ook niks, ja helemaal niks van te zien. De buitenplaats Groeneveld, zeg maar het landgoed met het kasteel en park maakt dat meer dan goed, vooraf al en als we er op de terugweg er nogmaals komen. Blijft niet alleen bos wat de klok slaat want we doen ook een tweetal zand- en heidegebied aan. Een gedeelte van de Zuiderheide behorend bij het Goois natuurreservaat en het natuurgebied de Stulp.

Bij terugkomst in de brandweerkazerne in Baarn zijn we het onder de klanken van dweilband Stroatklinkers van muziekvereniging Crescendo uit Baarn snel over eens dat de wandeltocht goed geweest is.

40 kilometer    7:25 – 15:25 uur

Anton

Top