HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Foto's vd Tochten
Vragen
Reacties
Contactformulier

De Maasheggen zijn een landschap en een keten natuurgebieden aan de Maas tussen de Noord-Brabantse plaats Vierlingsbeek en het Gelderse BatenburgKarakteristiek voor de Maasheggen is dat het landschap is verdeeld in een groot aantal kleine percelen die van elkaar zijn gescheiden door meidoorn- en sleedoornheggen. De meidoornstruiken worden half doorgezaagd en naar de zijkant geleid, zodat de struiken in elkaar groeien (dit wordt 'leggen' genoemd). Daar waar gezaagd is, groeien weer nieuwe takken zodat er een heel dichte heg ontstaat. Doordat de heggen zo dicht in elkaar gevlochten zijn, vormen ze een ondoordringbare afscheiding. Ze dienen vooral als perceelscheiding en veekering, maar helpen ook bij het buiten houden van roofdieren. Iedere keer als de uiterwaarden onder water lopen, helpen de heggen bij het opvangen van slib; als het water zich terugtrekt, blijft het slib achter waardoor de bodem in het gebied erg vruchtbaar is.

Een flink gedeelte van de dag krijgen we met de genoemde Maasheggen te maken want de eerste helft van de tocht speelt zich grotendeels af in de uiterwaarden tussen Cuijk en Boxmeer. Hoe de hele tocht gegaan is? Parkoersbouwer Hans Thoonen schrijft er als volgt over;

“Vanuit partycentrum De Bond lopen we naar en over het voormalige fabrieksterrein van Homburg. Dit grote vleeswarenbedrijf stond van 1949-1993 in Cuijk. Over een fietspad en een spoorwegovergang komen we bij de Maas. Hier staat een plaatstalen stier. De plaatstalen stier van kunstenaar Kees Timmer uit Rotterdam maakte deel uit van de Nederlandse inzending voor de wereldtentoonstelling "EXPO" te Brussel in 1958. Deze stier werd daarna door het gemeentebestuur van Cuijk voor 1500 gulden aangekocht. Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Provinciale weg Cuijk Oeffelt in november 1958 werd de Expo-stier onthuld. Door de uiter­waarden van de Maas lopen we naar Sint Agatha. Daar zien we het Kruisheren­klooster. Onderweg naar Oeffelt komen we langs diverse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. We passeren de voormalige spoorwegbrug van het Duits Lijntje. Dit was een spoorweg van Boxtel naar het Duitse Wesel. We komen bij de soeppost. De lange afstand gaat door het alom bekende en modderige Maasheggengebied naar Boxmeer. Door het centrum van Boxmeer en langs het gemeentehuis lopen we naar de horecarust. Deze rust is in hotel/café 't Vertrek. Door het Brestbos van Boxmeer gaan we naar Beugen. Daarbij lopen we over een nieuwe aangelegde middeleeuwse brug. Na deze koffiepost gaan we samen met de deelnemers aan de korte afstand naar het Portaal de Vilt. Tijdens de boomfeestdag in 2012 is samen met prinses Maxima een cirkel van bomen aangeplant door kinderen van alle basisscholen uit de omgeving. Over het tracé van de oude spoorlijn Boxtel-Wesel en een buitengebied wandelen we naar de fruitpost. Door het natuurgebied de Zevenhutten gaan we terug naar de startlocatie”.

Zondermeer een geweldige tocht beleefd, de eerste van wandelvereniging ws78.nl in alweer haar 40e serie en dat smaakt zeker naar meer.

9:00 -16:45    41 kilometer

 Anton


 De 10e alweer dus zeg maar dat het vandaag onze jubileumtocht wordt in en door een wel heel vertrouwd gebied. Eigenlijk niks nieuws onder de zon zou je denken. Nou het blijft toch nooit vervelen, want het is een tocht waarin toch veel zit. Als je alleen maar denkt aan "Ruimte voor de Rivier" waardoor er in de afgelopen jaren vooral in het Munnikenland zelf en in de Brakelse Benedenwaarden behoorlijk wat veranderd is.

En wat verandering betreft, daar doen we vandaan zelf ook aan mee. Nu niet als voorgaande jaren pas starten op de Wilhelminasluis. Vandaag dus geen fietstochtje maar gelijk te voet van huis af. Zo hebben we ook weer wat andere, voor ons zelfs nieuwe, onverharde stukken in de route opgenomen namelijk de Achterdijk en ’t Jan Willempad, beide in Poederoijen.

Natuurlijk leggen we op de Wilhelminasluis wel even bij sluismeester Hans aan. Nou het blijft niet bij even een bakske doen en een praatje maar het wordt al gauw een klein uurtje. De toon is gelijk gezet want onze tweede koffiestop bij Johan en Esther in Brakel wordt al ruim een uur.
En de laatste bij Brasserie De Buurman bij de Batterij onder Poederoijen zelfs nog langer, want er valt per slot van rekening zeker wat te vieren. Gedrieën, onze voorzitter Wiebe is inmiddels ook aangeschoven, toasten we hier op de Munnikenland Routes en alle andere wandeltochten van de afgelopen jaren en we hopen dat er nog vele mooie mogen volgen.

6:15 – 17:40 uur             40 kilometer

Anton 

Top