HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Foto's vd Tochten
Vragen
Reacties
Contactformulier

            Verslag volgt waarschijnlijk a.s. dinsdag 23 januari

 

Uitgaande van de naam van de tocht “Zaanse natuurpadentocht” zal het zeker weer wat moois gaan worden. Inderdaad, want al rap na de start vanuit het clubgebouw van het Klaroenkorps Wormers Vendeliers krijgen we te maken met het Frans Marspad. Het is bij dat eerste natuurpad ook gelijk raak. Natuurlijk hebben we niet verwacht dat met de flinke hoeveelheid regen die er de afgelopen tijd gevallen is, het onverharde in dit lage en waterrijke poldergebied, kurkdroog zal zijn. Soppen, soppen en nog eens soppen, modderen, modderen, en nog eens modderen en vooral niet treuzelen. Zelfs af en toe zeg maar een sprintje trekken, want anders kan je in het slechtste geval een stuk wegzakken. En dan sta je daar! Dat belooft wat want voor we aan de eerste rust in Westzaan toe zijn, volgen nog de natuurgebieden, het Westerzijderveld, Guisveld en De Reef. Hiermee hebben we het zeker nog niet gehad want naast de gewone weg loopt je zo weer bij de ene boer de weilanden in om pas bij de andere op zijn erf uit te komen. Hierna volgt er nog een fraaie glibberdijk maar dan zijn we ook zo in Zaandam. Via het winkelcentrum komen we bij de tweede rust uit, in het buurthuis De Kolk.

Na de koffie volgt eerst het Burgemeester in ’t Veldpark en vervolgens duiken we het reactiegebied Jagersveld in. Nadat we in het buurtschap Haaldersbroek beland zijn lopen we even later bij de Zaanse Schans. Hier nestelen we ons een tijdje, hoewel het hartje winter is, tussen de talloze en vooral buitenlandse toeristen. Net als zij genieten we van deze buurt in de gemeente Zaanstad, met zijn historische bebouwing. Na de laatste molen volgt hier meteen de derde rustpost bij het clubgebouw van Sichting Kalverpolder. In mijn beleving kan je hier binnen zeker spreken dat het met al die wandelaars een oergezellig praathuis is. Weer op pad gaat het langs de Zaan op buurtschap Bartelsluis aan. Ter plaatste wijken we voor even van de route af, om een kijkje te gaan nemen bij de gelijknamige sluis, de Bartelsluis. Deze is namelijk in de zestiger jaren gedempt en sinds 1998 in gebruik genomen als onderdeel van een grote bloementuin.

In Wormer schieten we, bij het Kerkepad,  het clubgebouw van ijsvereniging Nova Zembla binnen, voor de vitamines die WS78 bij iedere tocht uitdeelt. Bij de fruitpost weet je dat het eindpunt niet zo ver meer weg is. In het laatste gedeelte van de tocht zit nog een flink stuk vlak langs het water van de Poel en het Zwet. Terug in het clubgebouw van Klaroenkorps Wormers Vendeliers zijn we het er zo over eens dat we vandaag, ondanks het vele soppen en modderen, een schitterende tocht beleefd hebben.

9:00 – 16:35 uur         40 kilometer                           naar de foto's van deze tocht

Anton

 

 

 

 

 

Top