HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

WS’78 is vandaag jarig, liefst 40 jaar oud is deze wandelvereniging en dat wordt gevierd met een lustrumtocht. Wij, als AndelWandelt, doen sinds 2011 regelmatig aan deze tochten mee. Totaal wordt dit vandaag onze 56egezamenlijke tocht. Daarbuiten zijn we ook wel eens in ons eniggie geweest. Het parcours gaat over slingerende bospaadjes, door heidevelden, langs vennetjes, heuveltje op, heuveltje af, door oude dorpskernen, langs molens, over smalle bruggetjes, langs kastelen en over graspaden door uiterwaarden met zo hier en daar een overstapje. Het is vandaag ook feestelijk zonnig weer met bijna zomerse temperaturen.
De eerste rokjes-dag van het jaar. De gemiddelde kleding stijl van de wandelaar laat nogal eens te wensen over. Hoewel zelfs Bob de Bouwer is vernieuwd, het animatiefiguurtje ziet er tegenwoordig jonger, langer en slimmer uit, in een strakke 'slim fit' spijkerbroek loopt de gemiddelde wandelaar niet jaarlijks over de catwalk om de nieuwste mode te presenteren.
Vandaag is het van alles, wat tussen een grijze ijsmuts met grote zonnebril en een ultra korte broek met daaronder een paar witte spillebenen in zit. Als wandelaar moet kleding in de eerste plaats makkelijk zitten en daarom dus geen chic, bohemien, casual, classy, rockchick, punkbabe, hiphopqueen, girly princess of sexy grannystyle.
Tegen negen uur vertrekken we vanaf dorpshuis ‘De Twee Marken’ en verdwijnen al direct de fraaie Kaapse Bossen in, beklimmen de 58 hoge Ruiterberg en volgen het natuurgebied het Doornse Gat.  We gaan de Donderberg op, met de graftombe van Nellesteyn. Langs grafheuvels en de Leeuwenkuil bereiken we de 69 meter hoge Amerongse Berg. Bij het Sterrenbos begint de afdaling en komen we in de uiterwaarden van de Neder Rijn terecht. Na de klei gaan we weer over de dijk het zand op bij landgoed Zuylenstein.
Tenslotte lopen we door een schitterende uitwaaingslaagte, een overblijfsel van de laatste ijstijd. Daarna nog een heideveld en we zijn weer terug in de hedendaagse beschaving, waar we ons een acht uur lang uit bevrijd hebben.

Hans 

 

02 april 2018
Wandelsportvereniging De Vrijbuiters https://wsvdevrijbuiters.wordpress.com/heeft voor de afwisseling nu eens niet gekozen voor Wijk en Aalburg als startplaats. De 33eeditie van haar Paaswandeltocht is namelijk vandaag vanuit het dorpshuis in Meeuwen. Als achterliggende gedachte, je hebt zo de Biesbosch binnen handbereik. 

Ondanks dat we met deze tocht in de eigen streek zitten en het zodoende allemaal wel bekend voorkomt, hebben we er zeker weer ontzettend van genoten wat onze wandelvrienden van De Vrijbuiters ons vandaag aangeboden hebben. Het wordt al met al een flinke ronde die ze ons laten maken. Van Meeuwen eerst naar Dussen, vervolgens wordt het Nieuwendijk, Hank, buurtschap Kille,  Nieuwendijk, Almkerk en weer Dussen en daarna terug naar Meeuwen. In de route hebben ze ook behoorlijk wat onverhard opgenomen zoals een flink deel van het Oostwaarderpad in de Biesbosch. Kilometers wordt het hier dwalen langs de Bleeke-, de Bakkers- en de Bruine Kil. Zijn niet alleen Killen waar we onderweg mee te maken gaan krijgen. Eigenlijk de gehele dag door duikt er wel één of andere watergang op die we ook voor een tijdje moeten volgen. Begint al met het Noorderafwateringskanaal, de Bergse Maas en daarna het riviertje Dussen. Hierna duikt de Gantel op en na de bovengenoemde Killen is het de beurt aan de Alm en de rij wordt uiteindelijk weer gesloten met het riviertje Dussen. 

7:00 – 15:10 uur     41 kilometer

Anton

 

 

 

 

 

 

 

Top