HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

Wilde zwijnen worden wel de nozems van het bos genoemd. De term, die tegenwoordig nauwelijks nog wordt gebruikt, betekent iets als ‘vrijgevochten en zelfbewust.’ Wilde zwijnen struinen overal rond waar ze voedsel kunnen vinden, maar als ze onraad bespeuren zijn ze zo weer weg.

Nou we moeten het vandaag doen met een tweetal “neppers” van een moeder met kind. De ene als tuinversiering en de andere is een houten kunstwerk bij de Plaggenweg in Vierhouten. Eigenlijk niet zo verwonderlijk dat we de “echte” niet gezien hebben, ze zijn namelijk van nature niet overdag, maar in de schemering en 's nachts actief. Maar dat de wilde zwijnen er zijn is wel duidelijk want regelmatig zijn we van hen onderweg wat sporen zoals een modderpoel tegengekomen.
Wat de tocht van Nunspeet naar Vierhouten(2x), Elspeet en weer terug naar Nunspeet zelf betreft, wordt de toon ervan gelijk al na de start in Nunspeet bij Zalencentrum De Pineta gezet. We krijgen meteen al het heuvelachtige Hendrikbos voor onze kiezen. En hoogtemeters blijven er vandaag tot het einde toe regelmatig inzitten. Na het Willemsbos, het Leuvenumse bos en Leuvenhorst krijgen we, ondanks het grijze van vandaag, op de zeer fraai Elspeetse Heide zelfs met een heuse berg te maken. Het is de Vossenberg of Vodseberg en die ligt op 33,3 N.A.P.
Hierna komen we na een rustmoment bij restaurant 't Edelhert in Elspeet in het Elspeterbos en we dwalen nogmaals een tijd over zoals gezegd de zeer fraaie Elspeter Heide. Dan scheren we voor de tweede keer langs camping en bungalowpark de Paasheuvel in Vierhouten
 (genoot in de jaren vijftig grote bekendheid als 
kamphuis en kampeerterrein door de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), de jeugdorganisatie van de SDAP en de PvdA en door Stichting Opwekking met de jaarlijkse pinkster-conferenties van 1973 t/m 1995). Het Sprengenbos, landgoed De Roostee en het Kabouterbos zijn de laatste obstakels die ons uiteindelijk weer bij zalencentrum de Pineta terugbrengen.
Waar we nog even genoeglijk met een “Hert” namijmeren over de mooie WS78wandeltocht en tevens onze eerste van het nieuwe jaar. 40 kilometer  9:00 – 16:45 uur.

Anton

Top