HOME
Info Wilhelminasluis
Waaiersluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

 Zaanse Schans

In deze Zaanse woon- en werkbuurt vind je molens, pakhuizen, bijzondere musea en huizen uit de 18e en 19e eeuw. In de panden zijn verschillende musea, winkels en Oudhollandse ambachten gevestigd. De rest van de huizen wordt bewoond.
De Zaanstreek was één van de eerste industriegebieden ter wereld. Honderden windmolens zorgden voor de productie van lijnolie, verf, snuiftabak, mosterd, papier, maar ook voor de verwerking van hout. De Zaanstreek heeft van oudsher een bijzonder grote aantrekkingskracht op buitenlandse gasten; jaarlijks heeft de attractie bijna 1 miljoen bezoekers. Zij wandelen over de Zaanse Schans of bekijken alles vanaf de rondvaartboot die in het hoogseizoen ieder uur afvaart.

Nou de bezoekers, zeg maar de meute zijn we vandaag zeker voor want na de start zijn we al na een kwartier bij de Zaanse Schans. Op de vroege zaterdagmorgen zo even na achten is het er dus nog heel, heel en heel rustig. Niks geen drukte en alle tijd om van het unieke stukje Nederland te genieten. En dat doen we niet alleen hier maar dat blijft tot het einde toe. Wandelsportvereniging De Laatste Loodjes www.wsvdelaatsteloodjes.nlheeftzondermeer een puike route voor de tocht uitgestippeld. Het wordt een rondje dat begint in Koog aan de Zaan en gaat dan naar Zaandijk, buurtschap Bartelsluis, Wormer, Oostknollendam, Spijkerboor, de buurtschappen Haaldersbroek en ’t Kalf, Zaandam, nogmaals Koog aan de Zaan, Westzaan en eindigt uiteindelijk weer in Koog aan de Zaan. 40 kilometer  7.50 – 16.30 uur.

Anton  


Wandelsportvereniging De Vrijbuiters https://wsvdevrijbuiters.wordpress.com/ heeft dit jaar weer het thuishonk, buurthuis BuBeClu, in Wijk en Aalburg als start/eindplaats voor de Paaswandeltocht. Nog maar net hebben zij het zeer geslaagde wandelspektakel, de 80 van 1 Altena, achter de rug of de handjes moeten al weer uit de mouwen voor hun jaarlijkse evenement. En we kunnen niet anders stellen dat onze Vrijbuiterwandelvrienden het weer dik voor elkaar hebben, er valt weer voor elk wat wils te kiezen uit de verschillende afstanden. Waar wij voor gaan blijkt een mooie grote ronde te zijn en daar hebben we volop van genoten.
Vanuit Wijk en Aalburg gaan we eerst naar Heusden, dan volgt Oud Heusden, Heesbeen, nogmaals Oud Heusden, Herpt, Elshout, Doeveren, Waalwijk, Drongelen en na Genderen gaat het weer terug naar Wijk en Aalburg. In de route zit af en toe ook nog wat onverhard, zoals de wallen in Heusden, de ommetjes Oud Heusden en Elshout en het jaagpad langs het Drongelens kanaal.
Als je vandaag een prijs aan een kleur moet toekennen, gaat die met grote stip naar geel. Waar je onderweg ook maar bent, het gele herik is altijd in beeld. 40 kilometer 7.00 – 15.25 uur

Anton

“50ePro Corpore tocht”, Gendt, 35 km.
“De rivier heeft vrouwelijke rondingen, doet mensen op de vlucht slaan, is grillig. De rivier geeft en neemt. Het oerwijf heeft rondingen als de rivier.Geeft leven aan de waard. Verwarmt de schipper met haar liefde”.
In Duitsland bij de Loreley langs de, ter plaatse smalle, Rijn leefde een nimf die uitkeek over het water en zodoende zicht had over de hele rivier.  Ze wist de schippers te betoveren met haar prachtige uiterlijk en mooie zang. Die schippers verloren daardoor de aandacht voor hun schepen en door de sterke stroom leden ze schipbreuk.
Hoe anders is het Oerwijf te Gendt aan de oever van de grillige Waal. Ze zit ook hoog verheven en kijkt uit over het water. Zo ziet ze toe dat alles goed verloopt. Een vrouw als baken, symbool voor veiligheid en geborgenheid.
Zolang wij, als wandelaars, in haar gezichtsveld blijven, beleven we een schitterende tocht. Ook de vele schepen in de op- en afvaart van dit smalle stuk Waal glijden statig en rustig voorbij. 
Na een aantal kilometers verlaten we echter de Waal om het binnenland te verkennen. En zie, uit het zicht van het Oerwijf, wordt alles toch net iets minder mooi en interessant. 
Tegen acht uur zijn we vanmorgen al gestart bij het etablissement De Klok met prachtig helder, zonnig maar koud weer. Zodra we Gendt uit zijn vallen we dus onder het gezichtsveld van het Oerwijf en genieten we volop met het windje in de rug.
Na de Waal te hebben verlaten, komen we eerst door Haalderen en daarna door Bemmel (bekend van de eerste Vierdaagse dag). Ook komen we door het buurtschap Baal met even verder de volop in bloei staande fruitbomen langs de Hemelstraat.
Goed half drie zijn we weer terug.
Bij ons bezoek bij het oerwijf heeft ze ons nog ingefluisterd dat we straks bij ons eindpunt een puur, robuust, recht door zee, uit Texel afkomstige Schuumkoppe kunnen krijgen.
Het oerwijf, een DIJK van een WIJF en in deze bloesemtijd: my Blossom Lady.

Hans

 De Maai. Dit betekent ‘het land dat gemaaid wordt’, maar het is allang niet meer allemaal grasland. Het hoger gelegen land is in gebruik als akkerland, in het Dommelbeekdal vinden we bossen en weilanden. In de natte broekbossen groeien planten als bosanemoon, slanke sleutelbloem, speenkruid, muskuskruid en eenbes. Vogels die er graag broeden zijn wielewaal, nachtegaal, sperwer, havik, houtsnip en kleine bonte specht. Het maaien van gras en hei leverde strooisel en plaggen voor de (pot)stal waar het vee stond en voer voor de dieren. De mest uit de stal kwam weer mooi van pas op de akker. Door het eeuwenlang opbrengen en onderploegen van dit mengsel van koemest, strooisel en plaggen uit de potstal zijn bolle akkers ontstaan. In de zuidwesthoek van de Maai liggen er nog een paar.

Naar bovenstaand gebied is de route van deze tocht van S.O.P. www.samenoppad-wandelen.nldeels vernoemd, wat inhoud dat we daar niet alleen geweest zijn. Er voor doken we eerst landgoed Venrode in en staken de Dommel over. Over zandweggetjes en akkerranden bereikten we buurtschap Hoog Munsel, struinden er even langs de Dommel en na een ris zandwegen kwamen we door Kasteren uiteindelijk in De Maai. Zandpaden en akkerranden bleven hier het devies. Hierna kwam natuurgebied Geelders met een afwisseling van bosjes, waterlopen, heidegebiedjes en een oud dijkje flink aanbod. Gasthuiskamp met een mix van bosjes en akkerranden werd het volgende natuurgebied in route. Via het ommetje (klompenpad) Vossenholen kwamen we vervolgens in Gemonde uit. Daarna werd de Dommel weer opgezocht en het riviertje zijn we voor een tijdje over een pad, de Waaistap, blijven volgen. De Hooibrug bracht ons net als eerder in de tocht uiteindelijk weer aan de overzijde. Hierna kwamen we al snel terug, bij ons startpunt eetcafé De Oude Ketting aan de rand van Boxtel, van een werkelijk schitterende tocht.
25 kilometer  10.00 – 15.45 uur.

Anton

 

 

 

 

Top