HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

                               Nieuwsoverzicht van 21 t/m 31 december 2016                                           

zaterdag 31 december 2016
Logisch dat het een rustige dag was vandaag, twee schepen slechts kwamen schutten, waarvan de Loreley, die van Veghel op weg was naar de Maashaven in Rotterdam, de eerste was.

Een paar uur later was het mts Maaspoort uit Hardinxveld de tweede en zoals het er nu naar uitziet ook de laatste.

Dat ging niet goed       
Oud nieuws natuurlijk, want een Duits schip voer al afgelopen donderdagavond tegen de stuw bij Grave. Aad Bloem (@AadBloem) zette een prachtig kaartje op Twitter en vroeg zich af hoe dit mogelijk was.

De schade aan de stuw was/is dermate groot, dat beelden van het gevolg zelfs het NOS-Journaal haalden.

   

Zowel Verkeersleider Jos (@VLW_Jos) als Joost (VLW_Joost) plaatsten er foto's van op Twitter, zie hierboven en hieronder. Het schip liep ook behoorlijke schade op, van de stuurhut was weinig meer over.

Een drone boven Werkendamse haven     
Op de Facebook-pagina van de Contentus staat een prachtig filmpje die door een drone werd gemaakt van de drukte in de Werkendamse haven. Leuk om daar even op je gemak naar te kijken. Gewoon naar beneden scrollen en het filmpje kan worden gestart. De foto hieronder komt uit dat filmpje.

                            terug naar boven                        naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 30 december 2016       
Dat was een flinke verrassing toen ik vanochtend voor het eerst naar buiten keek. De Struikwaard volledig in een witte kledij en ook aan de sluiskant stonden de bomen te pronken. Geweldig!

   

Ook nog iets later was het zicht vanaf de sluisdijk richting het kerkje van Giessen overweldigend. Er zullen vandaag heel wat foto's van dit natuurfenomeen zijn gemaakt denk ik.

Toch nog schepen        
Opnieuw niet veel passanten, maar er waren er toch die op pad gingen. De eerste was de Amsterdamse Veere (020.10210) die op een reis was van Veghel naar Vianen en in de sluis een recreant meekreeg. In de Waalhaven is nog net te zien dat de Bilgeboot Rudis klaar is om in te varen. Een wachtende recreant ligt verstopt achter de rechterdeur te wachten.

De Rudis (030.11366) kwam al vrij snel terug na een bezoekje aan Soraya die aan De Rib in Andel ligt.

De derde en meteen ook laatste was de La Vida (022.03968) die ook van Veghel kwam en waarschijnlijk op weg was naar Rotterdam, de thuishaven van het schip.

   

Gorinchem     
Onverwacht kreeg ik een foto toegestuurd waarbij het voor mij puzzelen was welke sluis daarop stond afgebeeld. Het bleek de altijd openstaande Kerkhofsluis in Gorinchem te zijn. Links op de achtergrond ligt de bekende Concordiabrug.

Even later volgde een foto die was genomen in de andere richting. Er liggen daar behoorlijk wat schepen momenteel. Mijn scheeps-herkenning is gewoonweg slecht te noemen, maar toch moeten daar schepen liggen als de Nelly V, Desejo, Zuid-Holland, Cornelis B en Zephir. Op de achtergrond is de snelweg A15 richting Tiel te zien.

14e Eindejaarstocht    
De mannen van AndelWandelt namen gisteren deel aan deze tocht met start en finish in Hoogerheide. Anders dan hier was daar van mist, behoudens in de vroege uren, weinig te merken. Foto's en Verslag volgen zo spoedig mogelijk, in ieder geval nog dit jaar;-)

                            terug naar boven                       naar Nieuwsoverzicht

donderdag 29 december 2016  
Vandaag zo mogelijk nog mistiger dan gisteren en niet alleen wat de intensiteit ervan betreft, maar zeker ook het feit dat het de gehele dag duurde. Foto's maken was moeilijk, waarbij het onderwerp ook nog eens bijna geheel wegbleef.
Rond 09.00 uur de Mai Pensato die uit de Europoort kwam en vandaag niet verder ging dan Veen. Vanachter mijn ontbijt zette ik een stukje van het schip op de foto.

De mist was dicht en bleef dat ook tot een uurtje later de Sharq-Explorer schutte, een prachtige multifunctionele woonboot.

Vanuit Veghel schutte de Jan en dat schip bleef in de Waalhaven liggen. Jan was vanaf het Waalhoofd niet te zien en dat gold ook voor een recreant uit Vuren die pas dichtbij de sluis zichtbaar werd.

   

Dat was alles voor vandaag, opnieuw een goede greep dus om de sluis kortere openingstijden te geven in deze periode.

De Merwedebrug in de A27     
Verkeersleider Rolph (@VLW_Rolph) plaatste een tweet over de Merwedebrug die de laatste tijd zo vaak in het nieuws was:
"Na ruim twee maanden van intensieve verkeersbegeleiding bij de #Merwedebrug Gorinchem, vandaag einde werkzaamheden vanaf het water!" Hij plaatste er de volgende collage-foto bij.

Verschillende sluisjes bij Nederhemert-Zuid        
Daarbij gaat het om een paar uitwateringssluisjes die de mannen van AndelWandelt kort geleden passeerden en op de foto zetten. 

   

Het drietal bevindt zich in de Buitenpolder van het Eiland Nederhemert. Het sluisje hierboven ligt in de vroegere veerdam.

   

Er werd me wel wat info aangereikt, maar niet helemaal duidelijk was over welk sluisje het daarbij ging.

Leek de informatie eerst te gaan over het derde sluisje, foto hierboven en de twee hieronder, gaandeweg het lezen leek het meer betrekking te hebben op het eerste sluisje, eerste twee foto's, van deze serie. Oordeel zelf via deze link.

   

Genderen         
Ook kreeg ik een foto van een uitwateringssluisje dat binnendijks vlakbij Doeveren ligt, niet ver van de dijk die daar Provincialeweg heet.

Dan is er nog een sluisje dat vragen oproept. Het is een uitlaatsluisje in de Heesbeensche uiterwaarden, tussen de Heusdense brug en de haven van  Genderen. Het sluisje ligt ook dichtbij die haven. 

   

Ook als er verder geen informatie voorhanden is, blijft het leuk dergelijke kleine sluisjes te zien. Onvoorstelbaar hoeveel van deze kleine sluisjes, vaak niet meer in gebruik, er zijn te ontdekken.

De Nikon S9900 doet het goed       
Mijn nieuwe camera is een uitstekend apparaat. Vandaag kon ik het niet laten een vrouwtjes specht, die in de tuin kwam fourageren, op de foto te zetten. Over het resultaat ben ik zeer tevreden.

               terug naar boven                   naar Nieuwsoverzicht

woensdag 28 december 2016           
Wat een mist vanochtend vroeg! Jammer, want juist vandaag wilde ik mijn nieuwe camera, een Nikon Coolpix S9900, uitproberen. Opnieuw een makkelijk vrij klein toestel, maar wel met een optische zoomlens van 30x. Kijk, daar kan ik mee uit de voeten!
Jammer daarom dat het zo mistig was, maar rond 09.00 uur hield ik het niet meer uit en ging ik dus maar een foto maken van een door mist overheerste doodstille sluis. Toch een aardig plaatje.

Dat het niet druk zou worden stond als een paal boven water. Verrassend daarom dat al om 10.00 uur de eerste klant zich meldde. Het was de Douwina die de Kerstdagen aan De Rib in Andel doorbracht en nu op weg was naar de Nieuwe Houthaven in Amsterdam.

   

De schipper en ik wisselden wat welgemeende nieuwjaarswensen uit, waarna het schip in de mist opging. Meer dan een recreant zag ik vooralsnog niet tot om 14.00 uur de Da-Mar zich meldde. Het schip kwam van Veghel en was op een reis die naar de Koningshaven bij het Noordereiland in Rotterdam moest leiden.

Daarmee waren de schepen op, want tot 16.00 uur, toen de sluis op slot ging, kwam geen enkel schip of scheepje meer langs!

Gewijzigde openingstijden      
Niemand heeft me kunnen vertellen wanneer de gewijzigde openingstijden van de Wilhelminasluis zijn gecommuniceerd. Maar in ieder geval is het zo dat van dinsdag 27 december t/m vrijdag 30 december wordt geschut tussen 08.00 uur en 16.00 uur.
Heel verrassend dat op Oudjaarsdag, zaterdag 31 december, weer andere tijden worden gehanteerd, nl. van 07.00 - 19.00 uur. Op Nieuwjaarsdag is de sluis gesloten zoals altijd op deze dag. 
Daarna zal het wel "business as usual zijn", of ik heb natuurlijk weer een bericht gemist.

AndelWandelt morgen en route      

Anton van Rijswijk en Hans de Weerd trekken morgen naar het verre Hoogerheide om daar deel te nemen aan de 14e Eindejaars-tocht.  Opnieuw wordt de tocht daar door de plaatselijke Wandelsportvereniging De Arend georganiseerd. Die laat weten dat het zeker de moeite waard is om aan deze wandeling mee te doen.
Het is een leuke manier om zo de gemeente Woensdrecht te ontdekken. Dit jaar is de route zelfs compleet vernieuwd. Da
nkzij enkele enthousiaste wandelaars is er een geheel nieuwe route uitgestippeld die de deelnemers langs mooie plekjes op en rond de Brabantse Wal zal brengen.
Hierboven de mannen van AndelWandelt in zomerse sferen, hieronder in echt winterse sferen. Het weer morgen zal wel tussen deze twee uitersten in liggen.

                         terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 27 december 2016       
Verrassend vandaag toen de sluis dicht leek te blijven tot om 08.00 uur de lampen ineens aanfloepten. Dus toch bediening en dat bleef zo tot om 16.00 uur de sluiswachter de lichten uitdeed en richting huis ging. Ik heb nog geprobeerd te vinden waar iets staat over deze aangepaste bedieningstijden, maar helaas. Misschien dat iemand anders me kan vertellen waar ik deze wijziging kan vinden.
Druk was het trouwens niet. Het eerste en enige vrachtschip was de Shalona (023.02116), een schip dat ik hier nog niet eerder zag. Het Maasbrachtse schip kwam van Heerewaarden en het zal nog niet lang onder deze naam Shalona varen. 

De andere passant was een transport van twee bakken o.l.v. de kleine Walrus IV uit Werkendam.

De twee bakken waren de Attack 42 en de Attack 39, misschien wel op weg naar de plek waar meer van dergelijke bakken liggen/lagen, tegenover De Rib in Andel.
Hoewel ik met deze Walrus IV (023.35952) van Walrus Maritiem BV dacht weer een onbekende te hebben, was ik daarmee abuis.

Koninklijk bezoek aan de Wilhelminasluis e.o. 
Een van de artikelen in "Historie Sluis" op deze site gaat over het bezoek dat leden van het Koninklijk Huis aan de sluis en/of de naaste omgeving brachten. Dat artikel opende ik met een foto van Koningin Wilhelmina, ik schreef erbij dat ik niet wist waar en wanneer deze foto werd gemaakt. Daar is nu meer over bekend, dankzij Matheus Kemmeren die op deze vraag reageerde.

Koningin Wilhelmina bezocht, samen met haar man, op 8 januari 1926 Poederoijen vanwege een nijpende situatie aan de Maasdijk door het extreem hoge water. Op de foto wordt zij geflankeerd door Dijkgraaf D.W. van Dam van Brakel en de provinciale hoofdingenieur Seijdensaal. De foto is genomen bij de wiel aan het benedeneind van Poederoijen. 
Het artikel heb ik aangepast aan deze verkregen informatie.

De Fortwachterswoning bij de Batterij onder Poederoijen         
Ooit stond er een prachtige woning voor de Fortwachter, van hout natuurlijk. In tijden van nood moesten woningen die in een kring van bepaalde grootte stonden worden afgebroken om de batterij een vrij schootsveld te geven.
Uit de geschiedenis is bekend dat hout werd gebruikt voor deze woningen zodat ze eventueel door ze in brand te steken snel kon worden gehandeld.
Wanneer de Fortwachterswoning in Poederoijen is afgebroken, moet ik toch eens (laten) navragen bij een bewoner daar vlakbij.

Anton van Rijswijk kijkt iedere zondag bij de vorderingen van de bouw van de nieuwe Fortwachterswoning bij de Batterij, alsook een bergloods.
Hij ook stuurde me een paar tekeningen toe van een impressie van deze twee objecten. Links de woning, rechts de loods. 

   

Vooral de woning krijgt een toch wel heel modern uiterlijk. Voor historische puristen afgrijselijk, voor anderen gewoon een mooi en modern gebouw. Afwachten maar hoe het eindresultaat wordt, slopen kan altijd nog.
Hieronder een schets van het terrein met onderaan de nieuwe woning. De bergloods komt vlakbij de Batterij te staan.

Haventje van Rijkswaterstaat      
Een trouw volger ben ik van het blog van Hannie Visser-Kieboom. Gisteren plaatste zij een aardige foto van het oude haventje van Rijkswaterstaat met op de achtergrond de Sasdijk in Werkendam. Er liggen daar wat bekende scheepjes, mooi plekje trouwens! Moet ik binnenkort toch ook maar eens een kijkje nemen.

                                    terug naar boven                       naar Nieuwsoverzicht 

maandag 26 december 2016     
Tweede Kerstdag en dus een gesloten sluis met geen enkele beweging in of voor beide kanten van de sluis. Toch een update, want zoals een goede vriend van me altijd zegt: "Er lag nog iets op de plank!"
In dit geval zijn dat wat verschillende onderwerpen en ik begin maar eens met een collega-sluis en wel die van Waalwijk.

De mannen van AndelWandelt kwamen tijdens hun "De Acht van de Bergsche Maas" over deze sluis en namen daar hun tijd om er wat opnamen te maken. Leuk, want het is toch een sluis die wat negatieve aandacht trekt.

   

Nader gepreciseerd: niet deze sluis is negatief in het nieuws, maar wel de mensen/instanties die zich met de restauratie ervan bezig hielden. Ik schreef er al eerder over, maar kortweg komt het erop neer dat sommige schepen die eerst hier wel konden schutten, dat nu niet meer kunnen. Een strop voor o.a. de zand- en grindhandel net binnen de sluis. 

Fortwachterswoning Poederoijen   
Ook op Eerste Kerstdag maakte Anton van Rijswijk zijn traditionele wandeling naar de bouw van een fortwachterswoning bij de Batterij onder Poederoijen om de vorderingen te bekijken. Hij was verrast door de vorderingen daar. Ik laat hem zelf aan het woord.

"Er is op de bouwplaats duidelijk te zien wat er binnenkort staat te gebeuren want de stapels stenen en het stellen verraden namelijk veel. Onder de vloer zal ook nog wel wat meer gemetseld moeten worden. Er staan namelijk ook daar nog al wat pallets met stenen." 

Mansvelder Gemaal       
Een bezoekje van Anton aan dit gemaal dat momenteel een grote en grootse restauratie ondergaat is al langer een gewoonte of traditie. Ook gisteren liep hij dus daar naartoe. Over deze restauratie verhaalt hij eveneens.

"Het is echt een mooi gezicht als je op het Mansvelder gemaal afloopt. De bouwstelling is weg en de kraan staat er dan nog wel ingeklapt
voor maar het is nu al een mooi gezicht zo het voorfront er uitziet.

   

Rondom zitten of hangen overal de deuren en het glas dat in de ramen van de hoge achtergevel nog ontbrak zit er nu wel in. Aan de voor- en de rechterzijde is langs de muren een sleuf gegraven en daar komt natuurlijk de afvoer van het hemelwater in te liggen.

   

Verder kan ik nog steeds niet ontdekken wat er met de uitbouw aan de achterzijde van het lage gedeelte gaat gebeuren. Dat wordt dus nog even afwachten want het jaar uit zal het en ik denk ook bij de nieuwbouw fortwachterswoning stil liggen.

Het zal wellicht daarna nog een week zijn gezien dat de bouw einde oude jaar begin nieuwe jaar altijd twee weken vakantie heeft. In ieder geval hou ik het er toch gewoon in om er elke week even te gaan kijken."

   

ms Keimpe      
Op de Facebookpagina van de schipper van de Keimpe, Frits van der Pol, zag ik dat hij die Keimpe heeft verlaten en gaat varen op de ook hier goed bekende Gerrit-B. Het zal wennen zijn om hem op een ander schip te zien. 
De oudste foto van een sluispassage van de Keimpe in mijn archief is er eentje uit 1984. Keimpe gaat dan richting Maas.

Vanaf het moment dat ik wat beter naar de passerende schepen ging kijken, zo in 2008/2009, zag ik de Keimpe vaak langs komen. Hieronder bijvoorbeeld op 5 september 2008 en 2 maart 2009.

   

Ook op 23 maart 2009 zag ik de Keimpe passeren, de foto is gemaakt bij het uitvaren in de Waalhaven van de sluis.

Ca. een maand geleden plaatste ik al een artikeltje dat in 1961 in een krant stond. Het gaat over de tewaterlating van de Keimpe op 17 november 1961 in Zwijndrecht waar het schip was gebouwd bij de scheepswerf van Bijkers.

   

Op de eerder genoemde Facebookpagina staat ook een filmpje dat is gemaakt tijdens die tewaterlating. De beeldkwaliteit is zeer matig, maar het is desondanks natuurlijk een fantastisch tijdsbeeld. 


De nu ex-schipper van de Keimpe gaat dus varen op de Gerrit B, ook al een schip dat hier wel heel erg bekend is. Op de foto vaart de Gerrit-B de sluis uit op 29 juli 2014.
Ik heb begrepen dat dit schip op termijn van naam verandert in Olivier naar het zoontje van de schipper.

                                terug naar boven                     naar Nieuwsoverzicht

zondag 25 december 2016      

zaterdag 24 december 2016    
Behalve dat mijn zwager Jules vandaag verjaart en daarmee de leeftijd van 80 (!) bereikte, stond deze dag al in het teken van Kerstmis. Vaart was er dan ook eigenlijk niet, ik zag alleen de C'est la Vie vanuit de Maashaven, waar het had overnacht, vertrekken. Het schip was op weg naar Dordrecht en zal daar gedurende de Kerstdagen ongetwijfeld blijven liggen. 

Bedienen op afstand       
Vanochtend vroeg zat ik de Telegraaf te lezen, waarbij me een artikeltje opviel "Centrale bediening bruggen duurder". Het bleek te gaan over de bruggen in Amsterdam waarvan de bediening op afstand op een financieel debacle dreigt uit te lopen.
Nu trek ik dit debacle niet door naar alle centrale bedieningen, maar opvallend in het artikel is wel dat er duidelijk staat "de brugwachters kunnen worden wegbezuinigd".
Zou iets dergelijks in Brabant ook niet één van de achterliggende redenen zijn om alle sluizen en bruggen van afstand te gaan bedienen? Eén troost voor de Wilhelminasluis: Met de frequentie waarin zich storingen voordoen, lijkt bediening op afstand ervan een utopische gedachte.

   

Werkendam is (bijna?) vol         
Daarmee bedoel ik de haven van Werkendam waar momenteel een groot aantal binnenvaartschepen is afgemeerd. Het levert natuurlijk prachtige plaatjes op. Deze bijvoorbeeld van havenmeester Lou Goedel (@LGoedel op Twitter).

Ook de foto van WMI (@WMI_Werkendam) geeft een prachtig beeld van de drukte in de haven. Het bericht in de tweet erbij was: "Binnenvaartondernemers welkom thuis! De haven van @gem_Werkendam (#3 van NL) loopt vol. Havenmeesters leiden alles in goede banen." 

Schepen op de Bergsche Maas 2
De tweede en meteen ook laatste serie schepen die Anton van Rijswijk en Hans de Weerd zagen op hun 36 km lange "De Acht van de Bergsche Maas". Deze serie begin ik met de Catharina.

Daarna twee bekende schepen, de heel diep liggende Germaton en de Amerstroom.

   

Dan de bekende duwer Maasstroom 9 die met een bak ervoor op pad was en ernaast de wel heel goed bekende Jo-An.

   

Ook de Piet Hein is een heel goede bekende van de sluis. Het vaart hier net voorbij Heusden stroomafwaarts met op de achtergrond de hoogwaterkering Kromme Nol in Wijk en Aalburg.

In Heusden zagen de mannen van AndelWandelt zowel de Wiljo als de Zeearend, twee rondvaartboten, op hun vaste plaats liggen. Op de achtergrond van de rechterfoto is trouwens te zien dat de Zeldenrust via een laadbrug wordt geladen. 

   

De wel heel diep geladen Ganzestad was de volgende. Dit schip ontmoette ongetwijfeld niet veel verder de Cornelis B.

   

Vervolgens zagen Anton & Hans een duwer passeren die ik hier in de sluis nog nooit zag, de Nadia.

De twee laatste foto's van deze serie zijn weer goede bekenden, de Nooit Volmaakt en de Stranger. Deze Stranger ligt wel heel diep, spectaculair gezicht!

   

                         terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht 

vrijdag 23 december 2016
 
Vanochtend vroeg even druk, maar daarna werd het rustig, heel rustig. Voor een duo-schutting van de Naomi en de Sanne moest ik dus wel naar buiten om in ieder geval één foto te hebben. Sanne bleek op weg naar het Zwaluwnest.

Veel later stak ik op de brug de weg over om een foto te maken van dat Zwaluwnest. Achter de oostelijk Maasremming lagen daar voorop de Experience en de Wesu met erachter de Sanne en de Prinses Margriet.

Al eerder op de ochtend maakte ik een foto van deze schepen, maar die was onscherp en kon ik dus weggooien. Wel kwam op dat moment een transport richting sluis, maar ik kon niet zien welke duwer het was. Wel lag aan De Rib in Andel de Soraya die eerder was geschut.

   

Halverwege de middag een transport. Het was de kleinde Dolfijn (023.23704) die een flink ponton voor zich had.

Daarna bleef het tot 17.30 uur stil tot -in het donker- de Stranger zich liet schutten. Voor mij was de dag al om, geen foto van het schip.

Schepen op de Bergsche Maas       
De mannen van AndelWandelt zagen op hun "De Acht van de Bergsche Maas" behoorlijk wat schepen en het leuke daarbij is dat er een flink aantal bekenden van de sluis tussen zat. De eerste, de Paladin niet, maar de prachtige lucht maakte dat weer goed.

De volgende twee waren de O-Juvante en de met containers geladen en zeer bekende Issaskar.

   

Het volgende duo leverde twee bekenden op, de Safini en de Kon-Tiki.

   

De Duplus zag ik meermalen in het Munnikenland bij Covaco liggen. 

De Carpe Diem bleek een mooie en rustige ligplaats te hebben gevonden. Waar precies kan ik niet duiden. De Viator kwam daar met een redelijke snelheid voorbij.

   

Dan twee schepen die ik hier wel zag, maar die toch niet vaak de sluis passeren, de Vaya con Dios en de Bankert.

   

De Zijpe sluit deze eerste serie van Bergsche Maas-schepen af, de rest volgt een andere keer.

Bovenlandse Sluis        
De Bovenlandse Sluis werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd en in de jaren tachtig gerenoveerd. Behalve voor afwatering zorgt het Drongelens kanaal ook voor watertoevoer naar de hoger gelegen gebieden bij Vlijmen en Drunen. Het vijzelgemaal Loonse Vaart pompt water uit het kanaal de polders in.

In de loop van de 20e eeuw nam de watervervuiling sterk toe. In de jaren zeventig was er nauwelijks nog vis te vangen in het Drongelens Kanaal. Sindsdien is de waterkwaliteit weer sterk verbeterd en heeft het kanaal en zijn oevers zelfs een ecologische functie gekregen.

   

De Bovenlandse Sluis ligt op een kruispunt waar meerdere waterwegen samenkomen en het wordt gebruikt om waterstanden op peil te houden en overstromingen binnen het beheergebied van het betreffende waterschap te voorkomen. 

   

Gemaal Gansoyen      
Het in 1964 onder architectuur gebouwde Gemaal Gansoyen staat op palen en ligt aan de Heusdense weg in Waalwijk. Voor 1964 stond bij de Bovenlandse Sluis een stoomgemaal uit 1897 dat door oorlogsgeweld in 1944 werd verwoest en in 1946 weer werd opgebouwd.

Zonder dit gemaal zou een groot deel van de polder tussen Heusden, Waalwijk en Vlijmen onder water komen te staan. Het Gemaal Gansoyen zorgt voor de afwatering van het stroomgebied van de Koningsvliet. Ook kan het stroomgebied van het Gemaal Groenendaal bemalen worden. Het gemaal pompt 365 dagen per jaar. 

   

                   terug naar boven                    naar Nieuwsoverzicht

donderdag 22 december 2016           
Een prachtige dag, alleen zo nu en dan behoorlijk fris. Dit keer bijna de gehele dag op de sluis geweest en tot het donker geen schepen gemist. Rond 09.00 uur was de Verandering de eerste vandaag, we zaten net aan ons ontbijt en dus maakte ik een foto van het uitvaren vanachter mijn croissantje.

Een uurtje later zo maar een trio-schutting. Eerst kwam de kleine Merwede binnen, daarna de Jantine en tot slot de oude Tripang.

       

Vanaf de brug leverde het trio een aardige foto op!

Rond 10.30 uur een krachtpatser in de sluis, de duwer Aquarius. Daarna was het lang wachten tot in het begin van de middag een andere krachtpatser kwam schutten, de Jamaica. Tussendoor passeerden ook nog de BGATrans, Amare, Patria en Stranger, maar daar maakte ik geen foto van.

   

De Jamaica is één van mijn favorieten en dus kon ik het niet laten nog een foto van het schip te maken nadat het de sluis was ingekomen.

Opnieuw was het een uurtje wachten op de volgenden. Dat waren de Atlas, een peilvaartuigje, en een vlet van Hakkers. 

   

Daarna bleef het stil tot het donker werd en zelfs toen was er geen schip te bekennen. Het is nu bijna 19.00 uur en er is beweging geweest. De duwers Ram en Rotterdam 30 zijn gepasseerd en liggen nu in de Maashaven. Ook de Experience ligt daar, maar de Mathia heeft voor de Waalhaven gekozen. De Hamaritha schutte en ging naar De Heus in Andel en op het ogenblik komt de Zeldenrust er aan. Al met al dus toch nog een produktieve dag. 

Wat gaat er gebeuren?         
Halverwege de middag op de weg (N322) vlak voor de sluis twee man met een wagen die in de berm een bord plaatsten aan zowel de oost- als westkant van de sluis. Mijn nieuwsgierigheid was natuurlijk gewekt.

   

De tekst was duidelijk te lezen, maar de boodschap laat wel iets te raden over. De dienstdoende sluiswachter kon me ook niet helpen, hij wist wat het bord betreft van niets.

De Wilhelminasluis wordt afgesloten. Dit geldt waarschijnlijk niet voor de scheepvaart, maar voor het wegverkeer. Zou dat de Wilhelminasluis niet op mogen rijden? Of zou het zo zijn dat verkeer over de brug is gestremd. In dat geval zal dat waarschijnlijk gelden voor de hoofdweg en zal de parallelweg voor fietsers e.d. open zijn. Maar dan kunnen daarop ook auto's de brug passeren.
Kortom, niet helemaal duidelijk wat wordt afgesloten. een kwestie van afwachten dus.

De specht is er weer        
Het is een kleine bonte specht die zich met regelmaat tegoed doet aan de hem voorgeschotelde pindakaas. Hem, want het is een mannetje en dat weet ik door de rode plek op zijn nek. Prachtig om te zien hoe de vogel de omgeving constant in de gaten houdt.

   

AndelWandelt op pad      

Gisteren liepen Anton van Rijswijk en Hans de Weerd deze 36 km lange tocht en natuurlijk maakten ze weer behoorlijk wat foto's, ca. 200 totaal. Teveel om hier allemaal te plaatsen, maar een aantal toch zeker wel.
Laadbrug     
Ergens in de buurt van Nederhemert werd de Zeldenrust geladen. Waarmee kan ik niet zien, wel dat het schip al flink diep ligt. Leuk om zomaar een laadbrug te zien in "the middle of nowhere".

   

Gemaal Hagoort     

   

Het gemaal is in 1963 gesticht in het kader van de ruilverkaveling in de regio. De naam is afgeleid van een nabijgelegen buurtschap dat verdween bij het graven van de Bergsche Maas aan het einde van de 19e eeuw.
Het gemaal loost polderwater op de Bergsche Maas.

"Onbekend sluisje" is bekend       
Op 14 december maakte Hans de Weerd een foto van een sluisje tijdens zijn "Rondje Thailand". We wisten niets over het sluisje en dat schreef ik ook bij de foto op 16 december, zie foto linksonder. Anton van Rijswijk reageerde met een foto uit een tocht van AndelWandelt op 2 januari 2010 waarop Hans bij hetzelfde sluisje staat. Die foto staat rechts.

   

De oplossing van de vraag kwam van A. de Koning. Hij reageerde op deze site, klik maar hier om zijn heldere reactie te lezen. Het sluisje is nu niet onbekend meer! Mijn dank hr. A. de Koning.

                                 terug naar boven                       naar Nieuwsoverzicht

woensdag 21 december 2016    
Een normale, rustige dag op de Wilhelminasluis. Monteurs van in ieder geval Volkerrail zag ik rondlopen, maar ook van de fa. Hakkers. Van problemen hoorde ik niets en dus was het misschien wel in het kader van het regulier onderhoud.
Wel viel op dat in het begin van de ochtend geen enkel schip passeerde en de sluis erbij lag alsof het een zondag in het winterseizoen was. Of dat zo lang is gebleven weet ik niet, inkopen voor de komende dagen brachten ons o.a. naar Zaltbommel en Den Bosch.
Omstreeks 15.00 uur waren we weer op de sluis, juist op tijd om de schutting van de Cornelis B en de Patria mee te maken. 

Verder bleef het heel rustig tot de Dordtse Victus een uurtje later richting Merwede schutte. 

Vlak daarvoor nam ik vanaf de brug, bij het oversteken van de N322 bleek hoe druk bereden deze weg is geworden, een foto van de Wesu in het Zwaluwnest: achter de oostelijke Maasremming.

Meer schepen zag ik niet, hoewel op dit moment  (18.40 u.) de Merwestroom schut richting Afgedamde Maas en de Liesbeth zich net meldde voor een plekje in de camping..

Politie's nieuwe vaartuig         
Dankzij een tweet van Maritieme Wereld (@maritiemewereld)
weet ik nu dat men in de buurt van Sneek een snelle politieboot kan verwachten, de P305.

   

De volledige tweet luidde: "De nieuwe snelle politieboot P305 van politie Noord Nederland standplaats Sneek". 

Sluis 6       
Gisteren plaatste ik een foto van Sluis 6 in het begin van de avond, overgoten door een prachtig lichtspel. Vanochtend was het zo mogelijk nog opmerkelijker in de lucht boven deze sluis bij Beek en Donk in de Zuid-Willemsvaart.

                                  terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht

Top