HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                Nieuwsoverzicht van 11 t/m 20 mei 2018                                                     


 
woensdag 30 mei 2018   
Niet veel schepen vandaag, maar toch ook weer juweeltjes ertussen. De eerste schutting was voor twee schepen. Eerst kwam de Fasaly binnen, op weg naar Amsterdam, en daarna de Rodeur, naar Rotterdam. De Rodeur had ik hier al een tijd niet gezien. 

Een tijdje later twee kleinere schepen. Voorop de patrouilleboot van Dunea, de Arnold J.

Erachter de Brittannia, een sleper uit 1921 en behorend tot het varend erfgoed. Een prachtig geluid ook nog!

Bij de fabriek van De Heus in Andel lag aan De Rib de Belgische Parana uit Ranst (provincie Antwerpen). Het was nog een onbekende voor me.

Terwijl ik op De Rib was om een foto van de Parana te maken zag ik de rondvaartboot Wiljo langskomen op weg naar de sluis.

De laatste foto was voor de Hamaritha die rond 17.00 uur schutte en daarna in de Waalhaven bleef liggen. 

Maar het bleek niet mijn laatste schip te zijn vandaag, want tijdens het afsluiten van deze update zag ik de brug open gaan en de New Vista uit Zwolle de sluis inkomen. Niet direct een schip dat hier vaak komt.

De New Vista kwam uit Waalwijk en ging richting Amsterdam. Aan boord een opvallend grote ketel, geen idee wat voor iets dit was.

   

Terwijl ik op het Waalhoofd stond, zag ik in de monding van de Waalhaven de Aquarius met een flinke vaart het Munnikenland ingaan. Misschien wel om daar een bak op te halen.

Nu toch mijn laatste foto. Wel zag ik vanuit huis nog de Stern passeren en zie ik dat de Furore eraan komt vanaf de Waalzijde. Aan de Maaskant zal de spits Westropa verschijnen. Nu stop ik echt met de site voor vandaag, het is mooi geweest.

                                  terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 29 mei 2018    
Zomaar een aantal foto's van vandaag passerende schepen. De eerste was meteen al een onbekende, de Sequana uit Maasbracht. Gezien het vroege uur was ik blij dat Arie van Tongerlo er een foto van wilde maken. Het schip kwam van Veghel en was nu leeg op pad om in Rotterdam een nieuwe lading in te nemen.

   

Niet lang erna de Eureka die via een tussenstop in Werkendam op weg was naar het Botlekgebied bij Rotterdam.

Direct erna het passagiersschip Lady Anne, een pracht. Het schip was op een korte trip vandaag, want na het vertrek in Heusden ging de reis naar Dordrecht.

   

Ook in het Munnikenland een voor mij onbekend schip, de Baltimax. Het schip was met een lading uit Duitsland gekomen en na het lossen bij Covaco ging het in de loop van de middag richting Rotterdam. 

In de sluis dikke pret toen de twee rondvaartboten uit Heusden, de Zeearend en de Wiljo tegelijkertijd schutten.

Later in de middag een duo-schutting van de Haarlemse Spes Nostra en de Zeeuwse spits Orca uit Terneuzen. Waar de Spes Nostra naar Gorinchem ging, zette de Orca koers naar Sliedrecht.

   

De hemel trok steeds meer dicht, in de verte rommelde het al en ik besloot het voor vandaag voor gezien te houden. Ik miste daardoor de Spes Salutis en de Volenta die samen richting Maas gingen. 

Stremming vandaag      
Het was behoorlijk druk vanochtend met oranjegejaste mannen die afkwamen op of een taak hadden bij de inspectie van de hoogwaterdeuren. Helaas, waar zij rekenden op een werkperiode van 8 - 12 uur, was dat allang gepland van 12 - 16 uur. Stukje miscommunicatie dus. 

Maar goed, ik hoorde dat e.e.a. op het juiste tijdstip uitstekend was verlopen en dat niets een gebruik van de hoogwaterdeuren in de weg staat. Een geruststellend gevoel.

Weer een spits minder      
Iedereen zal intussen wel op de hoogte zijn van de ramp in de Dordtse Kil afgelopen zaterdag waar de lege Somtrans XIII pardoes de geladen Franse spits Coxswain raakte en wel zodanig dat die snel zonk. Gelukkig liep dit drama goed af. Het hele verhaal kun je hier nalezen.  
Uit de eerste hand kreeg ik een aantal foto's van het lichten van deze spits die daarna werd afgevoerd naar de Schroothaven bij 's Gravendeel.

                                terug naar boven                    naar Nieuwsoverzicht

maandag 28 mei 2018   
De Albatros kwam wel erg vroeg langs, veel te vroeg voor mij in ieder geval. Maar daarna miste ik toch weinig tot geen schepen. Rond 10.00 uur was de Quo Vadis de eerste. 

Daarna was het een kwestie van Goliath en David in de vorm van de samen schuttende Bakesteyn en het mts Deeneplaat. De Bakesteyn ging naar Heerewaarden, de Deeneplaat naar Heusden.

Tijdens deze schutting zag ik vanaf de brug dat in de Waalhaven de sleper Liberté met het ponton NP 515 de sluis naderde.

   

Bijna had de Liberté pech want net voor het uitvaren was er sprake van aan lichte storing. Daarover straks meer.

Vervolgens de Werkendamse Shalom die ik ook al vanaf de brug de sluis zag naderen..

   

In het Munnikenland zag ik de Bryan arriveren, maar ik heb geen idee wat hij met die grote bak gaat doen. 

   

Zit ik in de middag op mijn gemak in de schaduw in de "tuin" aan de voorkant van het huis, word ik ruw uit mijn overpeinzingen gehaald door een weliswaar vriendelijk maar toch ook luide begroeting. Het waren mijn goede kennissen van de Animo. Bij het uitvaren had de schipperse trouwens meer oog voor de sluiswachter dan voor mij. Beetje jammer vond ik. 

De Willie die van Sliedrecht kwam was de volgende. Voorop een vriendelijke matroos die stil naar de camera keek. Volgende keer neemt hij een bijzondere pose in hebben we afgesproken. Ik ben benieuwd. 

Dan mijn laatste schip vandaag, eerder een scheepje. De Deeneplaat kwam weer terug van Heusden om naar Hardinxveld te gaan.

Storing 2018-17     
Gisteravond kreeg ik om 19.25 uur een bericht met de melding dat de brug was gestremd vanaf 18.55 uur. Vanochtend was er niets te merken, er werd gewoon geschut en er was geen brugopening nodig. Iets voor 11.00 uur kwam het bericht dat de stremming van de brug was ingetrokken. Noch de oorzaak, noch het euvel zelf is mij bekend.

   

Problemen dus voorbij.................hoewel. Rond 14.00 uur besloot deur H3, de oostelijke Maasdeur, er halverwege mee op te houden. Juist met de Liberté plus ponton in de sluis. Pech natuurlijk, maar binnen vijf minuten was deze storing opgelost en deed deur H3 weer vrolijk mee. Kleine storing en dus tel ik die maar niet mee, want daar zijn er zoveel van.

   

                                terug naar boven                     naar Nieuwsoverzicht

zondag 27 mei 2018     
Prachtige dag met behoorlijk wat venijn in de middag. Misschien dat door het voorspelde weer de meeste vaarders thuis bleven, want druk wilde het niet worden. Zelfs de Batavia die ik op de rivier zag aankomen koos niet voor de Wilhelminasluis maar voor de fabriek van Covaco.

Halverwege de middag, het regende al, zomaar twee schepen tegelijk. Eerst kwam de Angeline de sluis in op een reis die in Den Bosch was begonnen en vandaag naar ik hoorde ging tot Woudrichem.

Na even wachten sloot de spits Franto aan. Deze kwam van de Zuid-Willemsvaart en het reisdoel vandaag was Gorinchem.

AndelWandelt op pad       
De mannen van AndelWandelt, Anton van Rijswijk en Hans de Weerd, namen zaterdag deel aan een tocht vanuit Gemert, de Lentetocht. Meer kan ik er momenteel niet over vertellen, maar de foto's en een verslag zullen op deze site verschijnen. Ook op Facebook zullen alle foto's verschijnen. 

Weer een storing     
Met één recreant in de sluis was het over en uit voor de Wilhelminasluis. Zoals ik de sluiswachter hoorde vertellen: "Ik zag een flits, hoorde een knal en daarna deed niets het meer". Klinkt plausibel want tijdens een behoorlijke onweersbui kwam de ontlading ervan wel heel dicht bij.
 

   

Op de storing werd ik rond 16.15 uur opmerkzaam gemaakt door een wagen van Istinewa waarin een monteur. Niet lang daarna zag ik de sluislichten weer aangaan en werd er ook weer geschut. Hoe lang het heeft geduurd? Geen idee! De storingsmelding heb ik nog niet binnen gekregen.
Wel zie ik dat nu (17.30 uur) de sluislichten weer uit zijn. Probleem is dus nog niet gevonden of niet opgelost. Ik ga nu deze storing toch maar opnemen in de lijst onder Storing 2018-17.

Op een mooie Pinksterdag       
Op Eerste Pinksterdag, 20 mei, schreef ik al over het feit dat een filmpje met een drone werd gemaakt van het invaren vanaf de Maaszijde van de Wilhelminasluis door de WZV Trident uit Wijk en Aalburg. Maker van deze film is Corné van Beek.
Prachtige beelden, maar ook is te zien hoe gevaarlijk een tweetal jongetjes bezig is. 

                                        terug naar boven                          naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 26 mei 2018    
Te warm, of ik had had het te warm, om veel op de sluis te lopen. Nu hoefde dat ook niet, want heel vroeg en iets later vanochtend passeerden twee schepen, de Karel Doorman en de Violente. Twee bekenden en gezien het vroege uur geen foto.
Veel later passeerde de Sayonara met een aantal containers die in 's Hertogenbosch waren geladen.

Nummer vier en de laatste voor vandaag kwam iets na 17.00 uur. Het was de Niky die in de Europoort was geladen en daarmee naar de fabriek van De Heus in Andel ging. De reis zat er dus bijna op.

Ook vandaag, hoewel het weekeinde is, te weinig recreanten. Een paar redelijk volle schuttingen, zoals deze rond 15.30 uur, bracht het aantal passanten nog op een aanvaardbaar niveau.

Samen erop uit.........      
Mooi weer en dan komen gelijkgestemden in groepen regelmatig over de brug. Motoren zijn vaak vervelend, vooral als iedereen na de brug nog even gas geeft.
Tractoren zoals vanmiddag maken ook behoorlijk wat lawaai, maar op de een of andere manier is dat prettiger om aan te horen. Plaatjes waren erbij!!

Toch ook weer een storing       
Maar eentje die ik niet meetel. De deur H2, westelijke Waaldeur, wilde niet helemaal dicht en ook niet meer open. Een reset in een van de oude bedieningshuisjes was voldoende om het gevaarte alsnog in beweging te krijgen. Verder geen last meer!

                                    terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 25 mei 2018   
Prachtige dag met opvallend weinig recreanten, misschien waren die wel allemaal aan het werk. Aan het werk waren in ieder geval de beroepsvaarders die passeerden en daaruit koos ik een aantal. De sleper Lambert bijvoorbeeld die van Aalst kwam en richting Dordrecht ging. De foto maakte ik tegen de zon in, niet mijn favoriete plaats om een foto te maken.

De MTS Viking kwam eveneens van Aalst, maar deze multicarrier ging richting Rotterdam.

In het Munikenland lagen bij Covaco twee schepen. Bij de kraan was dat de Vera die in de loop van de middag richting Rotterdam vertrok. De Libra die bij de vulpijp lag vertrok later.

   

Vanmiddag opeens een zeeschip in de sluis, de Sea Shannon die van Engeland kwam. Het schip, thuishaven het Friese Lemmer, ging naar Nederhemert, misschien wel om daar stenen te laden. Deze coaster kende ik nog niet.

   

Uit de buurt van Helmond kwam de C'est la Vie en erg ver hoefde het schip niet meer want Gorinchem was de bestemming.

In de Maashaven lag de Pronto uit Zwijndrecht al te wachten. Het was de reis ergens in Duitsland begonnen en ging nu richting Dordrecht. 

   

Het passagiersschip Columbus was uit Kerkdriel vertrokken met als reisdoel Dordrecht. Daarna zou de reis dan weer richting Kerkdriel zijn neem ik aan.

   

Terwijl ik bezig was deze update te maken zag ik vanachter mijn bureau ineens de bok Pionier de sluis inschuiven. Erachter net als de vorige keer de F50 en de Ruurtje. Knap hoog toch zo'n bok en ik vond het een foto waard.

Stremming van de sluis    
Alweer een tijdje geleden kwam de melding binnen van een stremming van de sluis op a.s. dinsdag 29 mei. 

              terug naar boven                                   naar Nieuwsoverzicht

donderdag 24 mei 2018      
Pas 's middags maakte ik mijn eerste foto's, maar veel werden dat niet. Rond 15.30 uur was de Verdon voor mij de eerste, het schip was voor mij een onbekende.

   

Vanaf de brug zag ik in de Waalhaven de RWS 21 liggen. Na de foto lette ik er niet meer op, maar in het begin van de avond zag ik dit patrouilleschip bij Neptune Shipyards liggen. 

Op de brug was ik trouwens om een foto te maken van de Marlina uit Spijkenisse van Rederij Fortuna.

Eerder op de dag waren ook schepen gepasseerd en van Arie van Tongerlo kreeg ik daarvan een paar foto's toegestuurd. Allereerst is de Euodia te zien die net uitvaart richting Waalhaven.

Arie stuurde me ook een foto van de ontmoeting van de uitvarende Euodia met de wachtende Mi-Barco.

De laatste foto van Arie was er eentje van het passagiersschip James Cook die vanuit de Waalhaven de sluis kwam invaren.

Frappant dat Hans de Weerd later dit vaartuig van Spido ook zag passeren, maar dan ergens ter hoogte van Veen.

   

Ook zag Hans de Mi-Barco in gestrekte draf voorbijkomen.

De derde en laatste van Hans de Weerd was er eentje van de Confidentia. Het schip is dan net in de bocht bij het voormalige veerhuis De Zwaan met de Oude Silo op de achtergrond.

Biesbosch Bever Boys     
Een stel Waterstaters besloot in mei 2005 om gezamenlijk een dag in de Biesbosch door te brengen. Beetje varen, beetje drinken, beetje kletsen, enz. Een echte mannendag dus!

   

Deze week werd weer een dergelijke tocht gehouden en laat dat nu de 25e zijn! Een heuse taart zette luister bij het gewenste programma dat er ongeveer zo uitzag:
Eerst koffie met het speciale gebak bij de forellenkwekerij in Werkendam. Daarna varen naar polder Maltha voor het middagprogramma (o.a. vis eten e.d. en uitreiking van de documenten). Bij terugkomst werd nog bij de Spieringsluis (het Bolle Bevertje) wat gegeten. 

Ieder lid van de Biesbosch Bever Boys kreeg een speciale herinnering uitgereikt. Drie van de mannen zijn bekend op de Wilhelminasluis, omdat ze ooit hier dienst deden als sluiswachter. Hieronder die drie op een alfabetisch rijtje.

       
       

Tot slot nog een staatsiefoto van het stel. Ik hoop dat ze in de toekomst nog menig Biesboschuitstapje kunnen maken!

                                     terug naar boven                        naar Nieuwsoverzicht

woensdag 23 mei 2018      
Toch weer een paar leuke schepen zien passeren. De eerste foto is voor de Allons die in het Munnikenland lag, samen met twee grote bakken. 

In de sluis koos ik een aantal schepen, eigenlijk geheel willekeurig. Ik begon met de Avanti. om de foto die ik van het schip had te vervangen in het A-album op de site.

   

Daarna ging ik naar buiten voor de Elisbeth die van Werkendam kwam.

Na een tijdje de Cheyenne en niet veel later zag ik de Knarr in de Waalhaven liggen.

   

Dan mijn laatste schip alweer, de Jannelien. Ook deze foto gebruik ik om de foto van het schip in het J-album te vervangen.

Tijd om te stoppen vond ik, het was tenslotte al 18.00 uur. De Leanke met een grote bak ervoor zag ik nog wel, evenals de Labora die naar Helmond ging. Foto's ga ik morgen wel weer maken, hoop ik.

Bij het water in Gouda  
Onverwacht kreeg ik van Jos van der Horst een paar aardige foto's toegestuurd die hij bij de brug over de Julianasluis, waar de Hollandse IJssel en de Gouwe samenkomen, maakte. De eerste foto toont dan ook die brug vanaf de kant van de Gouwe.

Uit de Julianasluis, die daar bij ligt, kwam een bekend schip, de Rio Grande die ik in januari van dit jaar voor het eerst in de Wilhelminasluis zag. 

   

De Anna Arina ging daarna de sluis in, ook al een bekend schip voor de Wilhelminasluis.

   

De laatste foto was van Boezemgemaal Gouda. De echte naam van dit gemaal bij de Hollandse IJssel is het Mr. P.A. Pijnacker-Hordijk gemaal. Meer over dit gemaal van het Hoogheemraadschap Rijnland is hier te lezen.

De Plaat, natuurgebied?   
De Plaat is het gebied ten zuidoosten van de Wilhelminasluis waar ook een gebouw van Dunea staat. De foto is een aantal jaren geleden genomen. 

Op Twitter zag ik maandag jl. een leuk berichtje langskomen van Ernst-Jan van Haaften (@ejvanhaaften) over deze Plaat:
"Plantenwerkgroep @altenatuur bezocht vandaag het eiland "De Plaat" in de Maas bij de Wilhelminasluis in Andel. Zeer soortenrijk gebied met veel riviergebonden soorten; oa Moeslook, Ruige weegbree, Zachte haver, Sikkelklaver en Bevertjes. Dank @dunea voor de toegang."
Zo ga je De Plaat toch met andere ogen bekijken, een rijk gebied dus. Hieronder de foto die bij het bericht zat.

                            terug naar boven                    naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 22 mei 2018         
Wat een enorm verschil met gisteren! Vandaag maar heel weinig recreanten en weliswaar een aantal beroepsvaarders, maar die konden niet verhullen dat het rustig was.
Vanochtend passeerden o.a. de Maria Cornelia, Deeneplaat en de Tycha voordat ik mijn eerste foto nam. Die "eer" ging naar de RWS 73 die ik eerder al op de Bergsche Maas had zien varen.

Daarna ging onze wandeling richting het Gedenkteken, zodat ik en passant de Torrent, die al gelost leek, en de Ahava, die bijna klaar was met lossen, op de foto kon zetten. 

   

Met de W de Beijer Sr kwam een mij onbekend schip de sluis in. Een imposant schip zo met die platte voorkant die enorm breed aandeed. Het Nijmeegse schip kwam van Nederhemert en ging richting Waal.

   

De mensen aan boord van de Zeearend, die in de Waalhaven lag te wachten, keken hun ogen uit toen dit schip passeerde.

Even later zag ik dat de Ahava uit het Munnikenland kwam om achteruit de Waalhaven in te gaan. Het schip ging achter de Prinses Margriet liggen en blijft een nachtje over in die Waalcamping.

Mijn laatste schip was alweer een mij onbekende, de Fitariek uit Krimpen a/d IJssel. Het schip kwam uit de buurt van Gewande en ging richting Rotterdam.

   

Wel zag ik daarna nog de Ventjager schutten, Maar daarna trad de rust in. Samengevat: rustige dag met opvallende schepen. En laten we wel zijn, zo'n 110 m. schip neemt aan lading mee waarvoor vroeger een stel kleinere schepen nodig waren. Misschien moet ik voortaan maar het tonnage optellen om te bepalen of het druk of rustig was.

Austria's Drie Provinciën Tocht    
Een hele mond vol deze titel van een wandeltocht die Anton van Rijswijk gisteren liep. Zelf schrijft hij daarover: "
 Het blijkt de vijfde editie van deze tocht te zijn die Stichting Malden Wandelt voor deze 2e Pinksterdag op de rol heeft staan. Ik ben zeker ook heel content dat ik aan de langste afstand heb meegedaan. De mooie route die je moet maken, is van Malden naar Mook, buurtschap Riethorst, Plasmolen, buurtschap Heikant en Middelaar.
Vervolgens met de pont “Spes Mea” naar Cuijk en dan naar buurtschap De Plaats, Beers, buurtschap Dommelsvoort, Linden, Heumen en vandaar weer terug naar Malden."
Hieronder een paar foto's van die tocht, op de Facebookpagina van AndelWandelt komen veel meer foto's en tevens een verslag.

Hierboven de keersluis van Malden. Hieronder twee opnamen van de overtocht van Middelaar naar Cuijk met de Spes Mea.

   

Onderweg kwam Anton twee slepers tegen, waarvan de eerste, de Wouw, bekend is. De Hylke zag ik bij mijn weten nog nooit.

   

Niet ver hiervan verwijderd lagen twee schepen. De voorste, de Steinburg, is een bekende van de Wilhelminasluis. De tweede, een oudere sleper, kan ik niet thuisbrengen. 

Onderweg ook nog de Zeeverkenners met De Batavier uit Nijmegen en een sliert bootjes erachter. 

Sluis Heumen werd tegen het einde van de tocht bezocht en ook daarvan maakte Anton een paar foto's. 

   

                                 terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht

maandag 21 mei 2018    
Tweede Pinksterdag en opnieuw passeerde een respectabel aantal recreanten de sluis. Daarbij flink wat zeilschepen die naar ik hoorde vooral van Wijk en Aalburg kwamen. 
Het aantal kijkers hield gelijke tred met het aantal schuttende vrijetijdsscheepjes. Bij tijden was de brug volledig bezet en ook de sluishoofden waren goed bevolkt. Veel beroepsvaarders zagen die mensen niet, maar toch wel een paar.
De eerste was de Werkendamse Shalom die van de thuishaven kwam en richting Grave ging.

De tweede was de Edison, maar of die nu beroepsmatig langskwam weet ik niet. Ik twijfel. Hoe dan ook, dit schip wist zich eveneens omringd door recreatieschippers. Trouwens gisteren ging Edison richting Wijk en Aalburg.

Iets voor het scheiden van de markt oftewel een uurtje voor sluitingstijd schutte de Merwestroom. Het schip kwam leeg van Gorinchem en was ongetwijfeld op weg om ergens zand in te nemen, misschien wel bij Heerewaarden. 

Dat was alles vandaag, drie beroepsvaarders en ca. 500 recreanten. Niet te geloven hoe druk het steeds was en dat begon al direct om 10.00 uur bij opening van de sluis en duurde tot zeker 18.30 uur. Daarna werd het rustig(er). 

Schepen op de Bergsche Maas       
Afgelopen donderdag was Hans de Weerd op en bij de de Bergsche Maas. Hij maakte daar een aantal foto's van passerende schepen en anders dan op de Waal waren het hier bijna allemaal bekende schepen. 
De eerste serie toont de Theresia met eronder twee recreanten, resp. de Vier Gebroeders en de Vrijheid.  Onderaan de wel erg bekende Eemsteyn, het schip met schottelaandrijving.

De tweede serie laat vijf schepen zien. Bovenaan zijn dat de eveneens goede bekenden Nireas en Eendracht. Op de grote foto de Nueva Vida die leeg terugkwam van de Veense Putten waarvan de bodem een stuk ondieper wordt gemaakt.
Onderaan de Bas-Anne in de buurt van de Heusdense brug.

De derde serie beval weer vier schepen, te beginnen met de Westgeul. Eronder twee opnamen van rondvaartboten in het haventje van Heusden. Links de Zeearend met ertegenaan de kleine Koosje. De rechter foto laat de Wiljo zien.
Op de onderste grote foto een mij onbekend schip, de Oranda.

De laatste serie van weer vijf schepen toont bovenaan de Waterland en de Maaspoort. Op de grote foto een jacht dat de vaart er goed in heeft. Onderaan resp. de Sayonara en de Cornelia.

Tot slot nog een enkele foto van een bekende, de Sardonix.

                   terug naar boven                        naar Nieuwsoverzicht 

Top