HOME
Info Wilhelminasluis
Vierdaagse 2019
Dagelijks Nieuws
21 t/m 31 december
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                                 Nieuwsoverzicht van 01 t/m 10 april 2019                                                  

 
woensdag 10 april 2019     
Gewone dag, geen storingen en eigenlijk de gehele dag met tussenpozen schepen die kwamen schutten. Vanochtend vroeg zag ik nog de Jantine, Wilhelmien en de duwer Grefina. Maar de Kadima, op weg om zand te halen, was mijn eerste foto vandaag.

De Senden (050.15500) uit Leimuiden was de volgende Deze sleper was nog onbekend voor me. Het schip uit 1931 kwam van Delft en ging richting het Maximakanaal.

In het Munnikenland had de Fata Morgana gezelschap gekregen van de Martina. De Martina, die werd gelost, vertrok al vrij snel weer, de Fata Morgana had wat meer tijd nodig.

   

De RV 29 van de Oud-Torpedisten schutte richting Waal, maar na niet zo'n lange tijd kwam het alweer terug.

Dan het tweede transport van deze dag. Het was de Delta die een ponton voor zich had met ijzeren figuren die bij Sluis Lith vandaan kwamen. Het transport bleef na het schutten in de Waalhaven liggen.

   

Tussendoor miste ik de Arta en ook de Cornelis B later, zodat de Cala Jondal die van Gorinchem kwam het laatste schip werd dat ik zag schutten. Ongetwijfeld was het op pad om een lading zand te halen.

Wel ging ik nog even naar het Gedenkteken om vanaf dat punt de bij Covaco gearriveerde Forever met een grote bak op de foto te zetten. Deze bak ging tegen de andere liggen die vanochtend door de Taurus was gebracht.

Werkzaamheden bij en voor Dunea   
De Zuiderklip van Van der Ven is nog steeds bezig aan de afzetting van het water bij de inlaat van Dunea. Morgen maar weer eens van iets dichterbij kijken.

Een "oud" scheepje nog steeds in de vaart      
Teun den Dekker zag tijdens een fietstocht van de week op het Maximakanaal de Rival die net Sluis Empel was uitgekomen. Omdat hij dat een mooi scheepje vindt, stuurde hij me er een foto van. Hij ziet dit kleine schip (273 ton) uit 1925 met enige regelmaat daar passeren, meestal met een lading grind. Daarbij vindt Teun het opvallend dat dit scheepje nog in de commerciële vaart zit.

Nu zag ik de Rival ook hier regelmatig door de sluis komen, maar de foto's die ik van de Rival heb waren toch al een aantal jaren oud. Hieronder de Rival op resp. 10 november 2007 en 28 juli 2008.

   

                                     terug naar boven               naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 09 april 2019   
Zeker kom ik terug op mijn schrijven van gisteren over een vermoedelijke storing aan één van de Maasdeuren. Zeker was het een storing en de melding daarvan kwam dan ook al snel binnen.

De Sayonara was dus inderdaad ingesloten. De schipper nam het zeer laconiek op; "Overmacht". 

Niet alleen de Sayonara, maar ook de Bona Spes en de Cornelis B die in de Waalhaven aankwamen, moesten wachten. Wel bijzonder, omdat éen van de schippers me vertelde dat dit eigenlijk zusters waren. Het zijn twee gelijke schepen.
Omdat het al te donker was heb ik een archieffoto van de Conelis B van mei 2012 gebruikt ter vergelijking.

   

In de Maashaven lag de Estrella, maar die had al eerder geschut en bleef daar overnachten. Maar er kwam gezelschap van de Elsa die moest wachten en daarom besloot daar ook te overnachten. Vanochtend schutte het schip alsnog.

Ik zag nog dat de Sayonara met flink wat geweld van de schroef probeerde eventueel vuil tussen de deuren weg te blazen, maar dat gaf geen soelaas. Logisch bleek toen later een monteur was gearriveerd. Er mankeerde iets aan de instelling van het systeem geloof ik. Dat werd snel opgelost en met de afmelding was deze storing ook weer voorbij. 

Vanochtend passeerde zoals gezegd de Elsa en even later kwam de Lyam uit Hardinxveld met een flinke lading zand schutten. 

   

Daarna vertrokken we weer eens richting Uden voor een paar uurtjes Brabant, veel schepen zagen we niet. Wel toen we rond 16.00 uur terugkwamen. In het Munnikenland arriveerde net de Fata Morgana die naar de laadpijp manoeuvreerde.

Bij terugkomst thuis viel ons de drukte op de parkeerplaats aan beide zijden van de sluis op. Meestal is dat een veeg teken en ook nu werd ons vermoeden gestaafd.
Vanaf 13.15 uur weigerde de brug naar beneden te gaan (werd me verteld) en pas rond 15.00 uur waren de problemen opgelost. Hieronder een archiefopname van de geopende brug op 16 september 2013.

Er kwamen bij me behoorlijk wat emails over deze storing binnen, waarin verschillende oplossingen werden aangedragen. Ik heb iedereen gewezen op het klachtennummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Ik kan niets met klachten en kan alleen maar verwijzen naar de Info-pagina van deze site. 

Geheime missie?      
Joost Roeland stuurde me twee foto's van de The-An V op het Maximakanaal in de buurt van Den Bosch die met een lading zand op weg was naar Veghel. Niets bijzonders dacht ik nog tot Joost me wees op een "bewaker?" met een hond aan boord. Het moet dus wel een bijzondere lading zand zijn geweest.
Terzijde: laat juist deze The-An nog niet in mijn archief voorkomen!

   

Rivieren, Kanalen & Meren  
In deze rubriek in de Schuttevaer dit keer maar één schip dat ik kende van een passage van de sluis. Het was de Werkendamse Panta Rhei (023.12644), een echte Duijvendijker. Heel lang, meer dan 50 jaar, droeg het schip deze naam, maar sinds het in andere handen is gekomen is de naam gewijzigd in Progresso. Laat ik het schip met die naam al op 22 februari jl. in de sluis hebben gezien. 

   

                                            terug naar boven                          naar Nieuwsoverzicht

maandag 08 april 2019     
Vanochtend vrij vroeg, te vroeg voor mij in ieder geval, passeerden de Alberta en even later de Stern. Het wachten was daarna lange tijd op de volgende, maar dat werd wel een schip met een verrassing.

Eerst moest ik even goed kijken, eigenlijk geloofde ik mijn ogen niet. Maar toen het schip dichterbij kwam, zag ik dat het een pop was die voorop zat. Leuk idee.
Na het schutten bleef deze Willy-N een tijdje in de Waalhaven liggen voordat het verder ging..

   

Bij de fabriek van Covaco in het Munnikenland ook een verrassing. Helemaal achterin bleek een koppelverband van twee spitsen te liggen, de Eben-Haëzer als duwer en de Twin als geduwde.

Het vaarseizoen is wat de Wilhelminasluis betreft geopend en voor de Zilvermeeuw 2 leek dat ook zo te zijn. Met behoorlijk wat oudere passagiers maakte het schip een rondje om het Land van Heusden en Altena.

Net op het moment dat ik naar De Rib wilde om daar de Jero-D op de foto te zetten, bleek de auto pakken niet nodig. Het schip kwam schutten, veel makkelijker voor mij. Wel was ik bijna te laat voor dit Zeeuwse schip uit Terneuzen.

Met de Climax schutte een recreant mee. Leuk als binnenkort weer volle schuttingen zijn te zien van recreanten. 

Boven was ik bezig deze update te maken toen de Estrella kwam schutten. Ik meende het schip te kennen, maar dat bleek even later bij het zien van het Europanummer (023.13735) niet het geval. Te laat voor een foto en dus leende ik een foto van Joost Roeland die deze Estrella al eerder wel op de foto kreeg.

Genoeg voor vandaag hoewel ik nu (19.30 uur) de met containers geladen Sayonara in de sluis zie liggen. Er schijnt iets aan de hand te zijn, want ik zag de sluiswachter langskomen om naar de Maasdeuren te gaan. Ik geloof dat één van die deuren niet helemaal dicht is. Afijn, morgen kom ik er misschien wel op terug.

In Gouda        
Van Jos van der Horst, hij woont in Gouda, kreeg ik weer wat foto's toegestuurd. Dit keer zette hij twee schepen op de foto, de Sarah die een bekende van de Wilhelminasluis is en het cruiseschip Mona Lisa die ik hier nog nimmer zag.

   

Ook bracht Jos een bezoekje aan de sluis met die bijzondere naam, de Mallegatsluis. Nu kende ik die sluis wel van foto's van de mannen van AndelWandelt. De foto naast de opname van Jos komt uit 2011.

   

Ook bracht Jos een bezoek aan een gemaal, één met prachtige kleuren en ook al een bijzondere naam: Gemaal Hanepraai. Ook dit gemaal kreeg ooit bezoek van AndelWandelt. De tweede foto komt uit 2015 toen Hans en Anton langs dit gemaal kwamen.

   

                                         terug naar boven                         naar Nieuwsoverzicht

zondag 07 april 2019      
Zo, als het goed is zijn de computerproblemen voorbij en kan ik weer nieuws op de site zetten. Nog een beetje aarzelend heb ik daarmee vanmiddag een begin gemaakt!
Natuurlijk heb ik in de afgelopen week wel wat foto's gemaakt en/of werden mij foto's toegestuurd. Omdat schepen de core business is van deze site begin ik daar maar mee.
Op maandag 01 april passeerde de Boadicea (023.16433), een mij onder een andere naam bekend schip uit Kaatsheuvel.  

   

Een dag later zag ik de Belgische Faraday (023.25748), de ex-Threant. Ook dit schip kwam nog niet in een album voor. 

Afgelopen donderdag zag ik een schip passeren waarvan bijna geen foto was te vinden. De eerste foto kreeg ik van Joost Roeland die me een opname stuurde van de Levina Helena (048.05730) in de Volkeraksluis op een foto van Leo Schuitemaker. 

Verder kwam ik foto's van het schip onder deze naam, Levina Helena, tegen op het Binnenschifferforum. Een zekere Leyanis plaatste daar een paar foto's van dit mij onbekende schip uit Gouda.

   

Op diezelfde donderdag schutte de RWS 16 Bokkegat. Ook deze zag ik nog niet eerder in de Wilhelminasluis. Op de eerste foto vaart het de Wilhelminasluis uit richting Maas, de tweede foto kreeg ik toegestuurd van Henri Bettonvil.

   

Een dag later, vrijdag, zag ik in het Munnikenland de Spes Nova (links) en de Eindhovense Fritske liggen, twee schepen die niet echt vaak hier komen. 

Bovenstaande foto maakte ik toen we op weg waren naar Zaltbommel. Na daar te hebben gewinkeld wandelden we terug naar de auto die we bij de rivier hadden geparkeerd. Juist passeerde daar de Sinbad en ik kon het niet laten er een foto van te maken.

Eenmaal weer thuis vroeg de coaster Amy, op weg naar Aalst, om aandacht. Even later zag ik dat de Fritske nu na het lossen in de Waalhaven lag. Daar ligt het nu (18.00 uur) nog steeds.

   

Gisteren geen nieuws, bijna de gehele dag brachten we door in Heer Hugowaard. Lady Roma vierde daar haar 90-ste verjaardag, geweldig. De dis met tal van Indische hapjes werd een aangename plaats om in de buurt ervan te vertoeven.
Vanochtend gingen we weer eens op pad voor een museumbezoek.

Het werd het Biesboschmuseum in, hoe kan het anders, de Biesbosch (de Brabantse in dit geval). Veel scheepvaart was daar niet, het moest komen van een rondvaartboot en een mij onbekend type schip.

   

Op de heenweg moesten wij wachten voor een geopende brug over de Biesboschsluis. Maar na ons Biesboschbezoek moesten we opnieuw wachten voor diezelfde brug die net voor ons omhoog ging. Een ouder echtpaar ging rustig staan kijken, maar dat werd anders toen een stel motorfanaten meende voorrang te hebben en krijgen en dus vooraan gingen staan. Natuurlijk ben ik uitgestapt om ze even duidelijk te maken wat ik van deze actie vond, het hielp niets.

   

Vandaag kende de Wilhelminasluis voor de eerste keer dit jaar een zondagse opening. Eén beroepsvaarder maakte gebruik van deze mogelijkheid. Het was een duwcombinatie van de Typhoon (020.08381), een onbekende duwer voor me, die de grote bak Ankerpoort 2 voor zich had.

De duwer uit Gouda was op een reis van Geertruidenberg naar Dordrecht. 

   

Drukte bij Dunea       
Al een paar dagen zag ik het kraanschip Albula bezig in de Poederoijense Hoek. 

Het ging om de vernieuwing van de afsluiting van het water tussen De Plaat en de dijk bij Poederoijen. Die schijnt nu zodanig te worden dat het niet meer mogelijk wordt vanaf die dijk De Plaat te bereiken. Iemand die op De Plaat wil wandelen zal dat dan moeten doen via de brug over de Wilhelminasluis.

   

Groot nieuws     
Zowel het Algemeen Dagblad als het Brabants Dagblad namen het artikel van Brigit Groeneveld op. Ik koos voor de versie in het AD omdat de lay-out daarbij ietwat prettiger was. Verder commentaar zal ik maar achterwege laten.

Gemalen en Sluizen    
Anton van Rijswijk nam zaterdag 30 maart deel aan de Willem de Zwijger Wandeldag. Onderweg maakte hij flink wat foto's en een paar ervan zijn geschikt om hier te plaatsen. 

Hierboven de Sluis Wiel en Vogelenzang in de buurt van Lopik. Momenteel wordt onderzocht of restauratie van deze oude sluis tot de mogelijkheden behoort.

   

Hieronder Gemaal De Koekkoek, die Anton al eerder bezocht tijdens de Lektocht die hij toen liep met zijn compaan Hans de Weerd.

Gisteren kreeg ik twee foto's toegestuurd door Jos van der Horst. Waarschijnlijk was hij weer eens in en om Gouda op pad geweest op zoek naar water gerelateerde objecten. Die vond hij opnieuw, want hieronder links een opname van het Gemaal Kort Haarlem. Ernaast een foto van de Stolwijkersluis. Bedankt Jos! 

   

                                         terug naar boven                           naar Nieuwsoverzicht

Top