HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Vakantie aug 2020
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Wandeltochten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                               Nieuwsoverzicht 01 t/m 10 augustus 2020                                   

 
maandag 10 augustus 2020
Vanochtend vroeg passeerden twee schepen, te vroeg voor mij. Het waren de Inspé, die een tijd aan De Rib in Andel had gelegen, en de Severn Supporter. De laatste kwam voor de 4e keer de laatste tijd langs. 
Maar in de loop van de dag zag ik slechts tweemaal beroepsvaart. De spits Orca (023.17821) vertrok in de loop van de middag na een weekje in de Waalhaven te hebben gelegen.

Ietsje eerder kwam de duwer Virgo (023.35341) met de bak Vos 10 (023.19927). 

Het transport was met de 97 m redelijk sluisvullend, ook daarom nog twee foto's van de Virgo.

   

Terwijl ik dit schrijf zie ik de grote Jannie (023.18392) de sluis inkomen. Jammer, nu moet ik het nog steeds doen met een foto van het schip toen het in het Munnikenland lag. Volgende keer beter.

 Wilhelminasluis in de Pers          
In de editie van het AD van vrijdag 31 juli een aardig artikel van Bas Moerman over vakantie op het water. De titel die het artikel meekreeg is eigenlijk onthutsend:

Het begin van het artikel is voor sluiswachter Bas Vissers die vertelt over het gebeuren in Sluis Engelen, officieel Henriëttesluis. Leuk natuurlijk, maar interessanter is het voor hier als sluiswachter Arie van Tongerlo aan het woord komt.

   
   

 Nog een artikel waarin de Wilhelminasluis een rol speelt kwam vorige week aan de orde. Dat artikel ging over de afsluiting van de brug, zowel voor land- als waterverkeer.


 

 Erbij hoort een bericht van Rijkswaterstaat voor de scheepvaart, dit verscheen al op 10 juli.

Dat bleef over    
Vanmiddag zag ik dat het puin dat door de duiker bij de afgelopen storingen naar boven is gehaald, nog steeds op het waaierdek ligt. Al eerder plaatste ik hier een foto van, maar nu is de hoeveelheid ietwat uitgebreid.

                                             terug naar boven                     naar Nieuwsoverzicht       

zondag 09 augustus 2020    
Vandaag de draad weer opgepakt van iedere dag een verslag. Mijn vakantie in de afgelopen week bracht toch behoorlijk wat interessant nieuws. Zo waren daar de drie storingen in twee dagen tijd; Wat foto's die moesten worden vervangen in mijn archief; Wat schepen die ik hier niet eerder zag; Het wandelen van Hans de Weerd met nogal wat schepen; Onbekende schepen bij Covaco in het Munnikenland; Duwboten bij de Heusdense brug; Wat losse foto's van schepen en nog een storing!!!!!!!.
Als je iets hiervan wilt zien en dat zou zeker zo moeten zijn, klik dan op deze link.  
Verder heb ik geen foto's van vandaag, ik sloot me aan bij een groepje op leeftijd zijnde dames die verkoeling zochten in het rivierwater van de Maas.

Morgen weer de gewone discipline met o.a. Werkzaamheden aan de brug en Gestuntel en tumult in de sluis. 

zaterdag 01 augustus 2020
       
In vergelijking met gisteren een behoorlijk aangenamere temperatuur. Voor de scheepvaart maakte het weinig uit, ook nu niet veel schepen. Wel werd dit weer vergoedt door de vele recreanten. 
Het eerste beroepsschip was de RWS 26 (023.25276).

Ervoor was al de duwer Scorpio (021.04116) de sluis ingekomen, maar die bleek na het schutten het Munnikenland in te gaan.

   

De Scorpio bleek bij de fabriek van Covaco de lege bak Gantel (023.35829) op te halen. Dat viel nog niet mee, omdat er ook de Vectorius (023.30050) lag te lossen, helemaal links op de foto. 

Eigenlijk was dit alles voor vandaag, ware het niet dat de Belgische Tarragona (060.03477) aan de oostelijke Maashavenremming kwam liggen. Maandag wordt het schip bij De Heus in Andel verwacht.

Vakantiehoudende schepen    

Die waren er genoeg, zowel in de buurt als iets verderop. Tussen de ingang van de Waalhaven en het water vóór Covaco in het Munnikenland lagen twee schepen. De Juliska (023.24504) uit HI Ambacht en de eveneens uit die stad afkomstige Stedo (060.01867) genoten daar van, ondanks de vele passerende recreanten, de rust.
De foto hierboven maakte ik vanaf het Waalhoofd van de sluis, voor de foto hieronder waren we het Munnikenland ingewandeld.

Eerst weer naar huis daarna om de auto te nemen om over de dijk langs de Maas naar het Esmeer bij Aalst te gaan. Daar zag ik eerder al het werkschip Frans (023.24486) liggen. Nu waren er schepen bijgekomen, vlnr de Quo Vadis (023.22010), de Allegro (023.13036) en de Con Amore (023.24053).

In Nederhemert kon ik niet komen omdat de weg was afgesloten. Via Wellseind reden we over de kering om de dijk aan de andere kant van de Maas op te zoeken. Vanaf die dijk kregen we goed zicht op een aantal schepen die op het punt lagen waar de Dode Maasarm en het Heusdensch Kanaal bij elkaar komen.
Vooraan lagen drie schepen, de An-Dy (023.16487), de Loreley (023.12069) en de Stella Maris (023.15834?). Erachter nog twee schepen, de Janienke (023.21989) en de Destiny (023.24466).

Bijna thuis besloten we het Munnikenland in te rijden om te kijken of de Elmaro nog steeds bij de onlangs geplaatste Baileybrug lag. Dat bleek inderdaad zo te zijn. Een werkelijk idyllisch plekje.

                                             terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht

Top