HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                                Dagelijks Nieuws 01 t/m 10 mei 2021                                    

 
maandag 10 mei 2021     
In het Munnikenland lagen gisteren vier schepen, vanochtend nog "slechts" drie. Toch was onze wandeling niet vergeefs. 

Van links naar rechts lagen er de Cornelis B (021.03598) uit Werkendam, die aan het laden was, de Alblasserdamse Volharding (023.15693) die lag te lossen en de Nijmeegse Gerard-José (023.24802) die lag te wachten. Ik heb deze drie schepen onder elkaar gezet.

       

Later kreeg ik het drietal nog een keer op de foto, maar nu op een opname die ik vanuit het Munnikenland maakte.

Op mijn mobieltje zag ik dat de Bonito (023.32452) verderop in het Munnikenland werd geladen. Onze wandeling werd daarom iets langer dan gepland.

Eenmaal weer thuis wachtte ons een afspraak in Woudrichem. We reden daar over de Maasdijk naar toe en onderweg hadden we een uitstekend zicht op de Bonito.

Later, weer thuis, kwamen er met regelmaat schepen schutten en een aantal daarvan kregen mijn aandacht wat meer. Vooral schepen die hier niet al te vaak komen gingen op de foto. De Lastage (023.11315) uit Opeinde was de eerste van die serie.

Ook de Maasbrachtse Marlies-H (023.16073) kreeg zo een plekje in de serie.

Op 3 mei ging een transport richting Merwede en vandaag kwam het weer terug. Voorop de Thijs (022.03478), in het midden het casco YX-HO28 en de rij werd gesloten door de Gepke 2 (023.26726).

Vervolgens de Inceptum (060.02589) uit Staphorst die van de Maas kwam en na het uitvaren in de Waalhaven de wachtende Dordtse Willie (021.04144) ontmoette.

   

Uit Krimpen kwam de Atalanta (023.28205) die de gehele sluis nodig had om te kunnen schutten. 

In de Waalhaven was toen al de Minica (023.19501) uit Krabbendijke gearriveerd.

Daarna hield ik het voor gezien, het was toen iets na 16.00 uur. Wel schutten toen de Lian en de spits Jennij, maar daar zwaaide ik alleen naar. Geen reactie trouwens. 

Bedieningstijden   
Vanmiddag toch nog eens gekeken naar de bedieningstijden van de Wilhelminasluis en daar viel me toch iets heel bijzonders op, nl. de openingstijden van zondag 16 mei, een gewone zondag.

                             terug naar boven                  naar Dagelijks Nieuws

zondag 09 mei 2021     
Het enige nieuws vandaag dat interessant is, was het stilliggen van de sluis ivm een storing aan de deuren van de Waalkant. Lang duurde die storing niet en ook zag ik geen duikers o.i.d. Misschien zijn de deuren weer spontaan met hun werk begonnen.

Arja naar de sloop  
Van Johan van Dalen kreeg ik twee foto's van de Arja (030.30021) op de sloop in 's Gravendeel.

   

De Arja is een schip dat regelmatig hier door de sluis kwam. Dus alweer een "oudje" die sloopwaardig was. Hieronder links de Arja in september 2008 in de Waalhaven op weg naar de sluis. Ernaast het schip schuttend richting Waal in augustus 2010.

   

Naar ik hoorde vertellen was de Arja ooit een drijvende wietplantage in het Steurgat tot die in oktober vorig jaar werd ontdekt en ontmanteld. Of dit verhaal klopt?

Bedieningstijden van de sluis
Op de website van Vaarweginformatie kwam ik de openingstijden tegen die voor de Wilhelminasluis gelden. Vergeleken met de tijden die op deze site stonden is er een verschil. De tijden zoals die nu schijnen te worden gehanteerd heb ik op de Info-pagina gecorrigeerd.

  • 01 april 2021 t/m 31 oktober 2021: Pasen, Hemelvaart en Pinksteren: 09:00-20:00; 24 en 31 december: 06:00-20:00; 1e & 2e kerstdag, 27 december en 1 januari: gesloten; 2 januari: 06:00-22:00

IJs in 1985      
Misschien voorlopig wel de twee laatste foto's van Teun den Dekker. Het onderwerp ervan is vreemd in deze periode. Toch zijn ze te mooi om ze nu niet te plaatsen.

Hierboven een opname vanaf de Maasdijk van een bevroren Afgedamde Maas. Hieronder een foto die even later werd gemaakt vanaf dezelfde plaats, maar nu de andere kant op kijkend. Prachtige opnamen natuurlijk, ik koester ze.

                                  terug naar boven            naar Dagelijks Nieuws

zaterdag 08 mei 2021    
Voor een zaterdag kwamen er flink wat schepen voorbij. Foto's maakte ik niet deze dag, het waren allemaal bekende schepen en vaccinatie 2 stond op het programma.
Toch één schip op de foto gezet. De mij tot nu toe onbekende Rotterdamse mts Heijplaat (023.18979).

Later bleek het schip toch bekend te zijn, maar dan met de naam Nessekade. Hier op een foto uit 2019.

Peter Leijsten en zijn camera    
Toch nog meer foto's van een schip en wel een aantal dat werd gemaakt door amateurfotograaf Peter Leijsten. Bij het oversteken van de Waal vanuit Brakel voer de veerboot vlak achter de passerende Leendert Sr (023.31755). Mooie plaatjes.

 

Beschrijvende tekst

 

Renovatie 1984       
Teun den Dekker stuurde me een aantal foto's, waaruit ik er dit keer drie haalde. Het zijn opnamen uit 1984 toen de Wilhelminasluis een zeer uitgebreide opknapbeurt kreeg, ze noemen dat geloof ik "groot onderhoud". Op de foto werkzaamheden aan de Maaskant van de sluis met flink wat materieel.

Daarna een opname van de Waalkant van de sluis, de sluishoofden zijn daar droog gezet. Het gele gebouwtje was, naar mij werd verteld, zowel directieruimte als wisselwoning voor de bewoners. Ook de woningen kenden nl. een grootscheepse renovatie. Rechts staat m.i. een echte directiekeet, dus nu weet ik ook niet hoe het precies zat.

De derde foto is weer van de Maaskant van de sluis. Misschien dat het gele gebouwtje toch alleen een wisselwoning was, gezien de directiekeet.

In ieder geval zijn deze foto's toepasselijk in het grote werk dat de sluis staat te wachten vanaf 1 juli. Gelukkig blijven "ze" dan van de woningen af, want die zijn nu niet meer eigendom van Rijkswaterstaat. Daarbij zijn alle oorspronkelijke ornamenten en details al gesneuveld in die zgn. renovatie van 1984.

                             terug naar boven                      naar Dagelijks Nieuws 

vrijdag 07 mei 2021    
Me vanochtend vroeg nog de slaap uit mijn ogen wrijvend, kreeg ik een glimp mee van de Westlandgracht (021.04853) die net de sluis uitvoer richting Bergsche Maas. Ik kende dit schip nog niet, ik leende dus maar weer eens een foto van Joost Roeland. 

Van een bevriende schipper kreeg ik via WhatsApp een foto met erbij de tekst dat in de Waalhaven een fonkelnieuwe duwboot lag. Het was de Luxemburgse Merapi (023.38747), die ik nog niet eerder zag.

Wij gingen al vroeg op pad om pas ver in de middag terug te komen. Tijdens onze tocht passeerden we Sluis Lith en Sluis Empel, maar daar was bijna niets te beleven. Wel zag ik de Hunter in het Maximakanaal, maar daar bleef het bij. Vlakbij huis, in het Munnikenland, lagen de Cornelis B (021.03598) en de Tenax (023.11269).

Heel laat in de middag kwam de Micanto (023.21949) uit Wildervank door de sluis. Ook al een onbekende voor me en daarom toch maar een foto ervan gemaakt.

Meer niet vandaag, toch niet slecht om drie schepen te zien die hier m.i. nog niet eerder waren.

Wat is er?    
In het natuurgebied De Struikwaard, eigenlijk onze achtertuin, lopen wat jonge koebeesten. Vanmiddag waren ze vlak bij ons huis en ik floot naar ze. Onmiddellijk draaiden ze zich naar me en bleven me een tijdje aanstaren. Daarna haalden ze hun schouder op, tenminste dat dacht ik, om verder te gaan.

                            terug naar boven                naar Dagelijks Nieuws

donderdag 06 mei 2021    
Opnieuw een drukke dag, maar veel foto's maakte ik niet vandaag. Toch zag ik twee schepen die ik nog niet eerder hier zag. Allereerst de Vagrant (023.22706) uit Nederhemert die lag te lossen bij Covaco in het Munnikenland.

Ergens in de middag kon ik de Leendert N (023.13742) uit Cothen op de foto zetten. Dat schip kende ik niet, dacht ik. Ik was abuis.

   

In de Kedia (022.05160) uit Gendt vergiste ik me niet: het was een nieuwkomer.

Door omstandigheden daarna geen foto's meer van passerende schepen genomen. 

Zo zat dat dus    
Op 29 april jl. schreef ik over een bruggetje dat in de jaren rond 1980 zou hebben gelegen tussen de remming en de westkant van de Waalhaven. 

Ik plaatste er een foto bij van André de Weerd, zoon van een sluiswachter, uit 1980. Good old Willem Waaierdeur vertelde hoe het precies zat met dit "bruggetje".  
"Dat steigertje/bruggetje liep niet helemaal door tot de remming maar was maar een meter of zeven lang. Aan het eind stond een ‘waterschrijver’ (groen hokje op paal). Dat was nog uit de tijd dat de “waterstanden van hedenmorgen” (Keulen 534 – 19), dagelijks om vijf voor half tien, op de radio kwamen en dan met de pen in een boekje ingevuld werden. 
Voor de sluis werden dan het hoog en laag water plus de waterstanden van 8 en 14 uur ingevuld. Die waterschrijver (die in het groene houten hokje zat) registreerde dag en nacht de standen (een grote rol papier die dan uitgerold kon worden). Dit was ’s nachts handig en ook als de sluis gesloten was.
Dit allemaal nog uit de tijd dat, als er aan de waterkant een blauwe reiger opvloog, de stilte schrok!"
Nu neem ik direct aan dat de kennis die hij hier deelt correct is en daarom kom ik met twee foto's van bruggetjes die zeker en vast waren bedoeld om van het schip aan de wal te komen.

   

Bovenstaande foto's zijn in resp. 1993 en 1995 gemaakt. Uit dat laatste jaar komt ook de foto hieronder waarop een bruggetje is te zien ondanks het extreme hoog water. 

Schipper op de Anna       
Eerder deze week passeerde schipper Westrik met de Anna. Hij kreeg in de sluis contact met zijn RWS-collega Johan van Dalen. Niet veel later, na het vertrek van de Anna, kwam ik Johan weer tegen. Hij had een boekje bij zich met de titel zoals hierboven. Ook had Westrik een exemplaar achtergelaten in de wacht voor de gezamenlijke sluiswachters van de Wilhelminasluis.

   

Van de dienstdoend sluiswachter kreeg ik het boekje mee naar huis. Bijna in één adem las ik het uit. Heel prettig leesbaar geschreven geeft het een heel goed beeld van het leven en werken in de binnenvaart.
Hoe je aan het boekje kunt komen weet ik niet, het heeft geen ISBN-nummer. Volgende keer maar vragen aan schipper Westrik, het is de moeite of prijs zeker waard om dit boekwerkje aan te schaffen.

                             terug naar boven              naar Dagelijks Nieuws

woensdag 04 mei 2021      
Verrassend vanochtend toen al voor 09.30 uur het eerste schip werd geschut. Verrassend omdat vandaag te boek stond als eentje met een zondagdienst. Afijn, we hebben wel meer verbaasd gestaan over de eigenaar van de Wilhelminasluis. Geen probleem en we nuttigden ons ontbijt na een foto te hebben gemaakt van de Avontuur 2 (022.03344) uit Rossum.

Ook nog tijdens ons ontbijt zagen we de Werkendamse Diademar (023.10146) richting Maas gaan.

   

Hierna werd het drukker (druk) en liet ik wat schepen passeren, maar niet de La Guarda (032.90299) uit Nijmegen, die ik in de Waalhaven zag. Het schip was nog onbekend voor me. 

De Cornelis B (021.03598) was net de sluis uitgevaren richting Maas, toen ik vanaf die kant een schip naar de sluis zag komen. Het was de Urker Babette (023.11526). 

   

Opeens was het schip in de sluis, de Gregory (022.04998). Het Zeeuwse schip uit Goes zag ik nog niet eerder. Het was op weg naar de fabriek van De Heus in Andel waar het nog een keer op de foto ging.

   

We namen tijdens onze wandeling langs het Gedenkteken weer de camera mee om de schepen bij Covaco op de foto te zetten. Vooraan lag de Ab Alio (030.51467) uit 's Gravenpolder.

Bij de kraan lag de Tokaj 2 (044.03140) uit warempel Hongarije. Het was een bekend schip.

Achteraan lag de Nijmeegse Torrent (023.17584) in afwachting van wat ging gebeuren.   

Dan werd het hier even een spitsensluis met eerst de Miba (032.20165) uit De Lier en daarna de Zeeuwse Aurora (030.51692) uit Terneuzen.        

   

Met de Aurora schutte de Zwijndrechtse Mirjam (021.03824) mee richting Waal. Ik besloot dat dit mijn laatste schip vandaag zou worden. Dat werd het dan ook bijna, ondanks de vele schepen die zo aan het einde van de middag en begin van de avond kwamen schutten. 

De in het begin genoemde La Guarda was trouwens eerder de Jomaja en onder die naam kwam het vaak door de sluis. Hieronder een opname van die Jomaja uit 2013.

                                terug naar boven        naar Dagelijks Nieuws  

dinsdag 04 mei 2021      
Gisteren schreef ik over een enerverende dag en ook vandaag zou ik dat weer kunnen doen. Maar het begin was voor een schip dat ik in de vooravond nog zag passeren. Het was de Mokum (023.13959) uit Lage Zwaluwe die naar De Heus in Andel ging.
Vanwege de naam alleen al zijn twee foto's van het schip gerechtvaardigd.

Vandaag nogal wat schuttingen met twee schepen zoals in de vroege ochtend de Baracas (060.00627) uit Linne en de Hunter (023.10674).
Over die Hunter is maar weinig te vinden, zou het een ex-Albatros kunnen zijn? In ieder geval een extra foto van die Hunter.
Leuk dat op die foto sluiswachter Hans Vos is te zien. Dat vooral omdat hij zeer binnenkort van een uitermate verdiend pensioen kan gaan genieten.

In de Waalhaven lagen al een tijdje twee schepen op een schutting te wachten, de Anna (033.10509) uit Ouderkerk a/d IJssel en de Betuwe (021.03747) uit Tiel. Aan de oostelijke remming is de Cornelis B (021.03598) te zien. Net geschut is de Werkendamse Sueno (023.15216).

Dan een toch wel interessante schutting, een van de schippers onderkende dat en stuurde me een foto van de duwer Rofra (080.23064) met de Innovation (018.30800) ervoor. Het paste maar net om binnen te komen.

   

Weer een duo-schutting was die van de Spes Salutis (030.21447) uit Nederhemert die samen met de Carmen (031.70565) richting Maas schutte.

Lang hoefde ik niet te wachten op de volgende duo-schutting, want de Urker Elisabeth (023.11331) ging samen met de Dordtse Festum (020.05501) ook al richting Maas.

Uit het Munnikenland kwam de Blizzard (023.15499) met Anne (023.27663) voor zich om ook al richting Maas te gaan. In de Waalhaven werd zo te zien schoon schip gemaakt.

Maar eens vroeg gestopt, maar ik sluit niet uit dat ik toch nog naar buiten ga als zich een interessante schutting voordoet.
Nu nog een vraag: Kloppen de Europanummers van de hierboven genoemde Hunter (023.10674), Carmen (031.70565) en Rofra (080.23064) eigenlijk wel? Antwoord graag via het Contactformulier

                               terug naar boven                  naar Dagelijks Nieuws

maandag 03 mei 2021   
Het was een enerverende dag die begon met het schutten van een flink transport. Voorop de Thijs (022.03478) die achter zich het casco YX-HO28 had. De Gepke III (023.26726) zat achteraan. In de sluis ging de Thijs naast het casco liggen, omdat het anders niet paste.

   

Bij het maken van de rechterfoto hierboven vanaf het Waalhoofd van de sluis zag ik ineens rookwolken die leken te duiden op een brand. Waar kon ik op dat moment nog niet zien.

Mijn nieuwsgierigheid groeide, zeker toen ik vanaf het Gedenkteken zag dat de brand op een klein scheepje was, niet ver van de sluis vandaan. Toch maar het Munnikenland ingereden waar ik gelijk met de Gorinchem X op de plaats kwam waar het bootje dreef.

   

Aan boord van de Gorinchem X, een veerboot, waren voldoende brandweerlieden om direkt het blussen te starten.

Al vrij snel bleek de brand onder controle, maar het nablussen duurde nog enige tijd.

Op de rivier ging de scheepvaart gewoon door, er was ook geen enkele reden dat stil te leggen. De eerste die ik zag was een scheepje van Dutch Marine Service die poolshoogte kwam nemen. Vlak erachter de Schelde (023.10619), de ex Cotrans 14.

   

Vanaf de sluis kwam het transport dat in het begin van deze update werd genoemd. 

Wij vertrokken weer richting huis, het karwei leek geklaard.

Opnieuw stopte ik bij het Gedenkteken. Dit keer om een foto te maken van de Alcyon (023.04687) die door de kraan werd gelost.

Weer terug op de sluis was ik precies op tijd om de Schelde te zien schutten.

Even later in de sluis de Werkendamse Sueno (023.15216).

Vanaf het Waalhoofd zag ik dat bij het wrak de RWS 73 lag, samen met het vaartuig dat eerder bij de brand was komen kijken. De RWS 73 kwam daarna in galop richting sluis.

 

In de sluis vervolgens de Duitse Nibelung (023.27312) van de Bayerischer Lloyd uit Regensburg.

  

Op de achtergrond van de foto hierboven is een schip te zien. Het is het werkschip Vos (023.14006) van Dutch Marine Service dat het wrak van het verbrande bootje kwam ophalen.

Vanaf de dijk bij Andel zag ik opnieuw een transport passeren. Met Poederoijen op de achtergrond was het de Rodie 2 (023.35714) die met een groot ponton voor zich op pad was.

Heel bijzonder, maar eenmaal thuis zag ik alweer een transport. Nu was het de Friese Blizzard die met de grote bak Anne (023.27663) na het schutten het Munnikenland inging.

Eigenlijk vond ik het hiermee genoeg voor vandaag, zij het dat met de Blizzard ook de Fasaly (023.06694) bleek te hebben geschut. Nog één foto dus.

                        terug naar boven                      naar Dagelijk Nieuws

zondag 02 mei 2021     
Niet echt goed weer en dat was te merken aan het aantal recreanten. Dat was beduidend minder dan in de afgelopen dagen. Ook de beroepsvaart liet het afweten. 
Even nog dacht ik het eerste schip in de sluis te kunnen zien, maar de Belgische Cowa (060.03434) uit Evergem bleek naar De Heus in Andel te gaan. De eerste foto van dit schip maakte ik vanaf het Gedenkteken, toen het al bij De Heus lag.

Omdat we toch in Andel op bezoek gingen bij vrienden, reed ik eerst even naar De Rib om vandaar ook een foto van de Cowa te maken. Lichtelijk verstopt door de Volharding (023.07233) lag het bij De Heus aan de kade. Op de achtergrond de Neeltje van de Woudrichemse vissers.

Halverwege de middag dan toch een beroepsvaarder. Het was de duwer Statum (060.02231) die met de bak Fritrans 1 (023.17986) voor zich kwam schutten.

   

Het deed mijn Friese hart weer goed om te zien dat de Fritrans als thuishaven Grou voert en de Statum Oppenhuizen. Beide dorpen liggen in Friesland.

Nog geen uur later meldde zich de Belgisch Nano (023.14561) uit Oupeye, een dorpje tegen Luik aan. Het schip bleek op weg te zijn naar Brakel om daar zand te laden.

Dit was alles voor vandaag. Niet veel, maar toch ben ik er tevreden mee.

Nogmaals De Stok   
Gisteren plaatste ik een foto van een eenzame en zo het leek in de steek gelaten stok. Deze stok werd gebruikt door een medewerker van het bedrijf dat ervoor moet zorgen dat vogels niet nestelen op het complex, de Wilhelminasluis.
Conform de Wet Natuurbescherming mogen broedende vogels niet verstoord worden. Nesten zouden dan dus een vertragende factor in het werk kunnen zijn.

Alleen Johan Bergsma stuurde een goede oplossing in. De prijs, een rondvaart op Maas, Waal en Merwede zou de zijne moeten zijn. Edoch, door Corona kan deze tocht niet worden gehouden. Vouchers worden niet uitgereikt en dus is de prijs gewijzigd in eeuwige roem!

              terug naar boven                naar Dagelijks Nieuws

zaterdag 01 mei 2021    
Het werd een dag met meer schepen dan ik verwachtte en dan heb ik nog niet alle passanten op de foto gekregen. Voor mij begon de dag met de Evident (023.18773) uit Rhenen. Een bekende, maar wel eentje die ik al enige tijd niet zag.

De Wanderer (023.28382) miste ik, maar iets later zag ik dat dit schip achter de Prinses Margriet (022.03600) uit Brakel in de Waalhaven lag.
Nu heb ik al eerder de song Wanderer verbonden aan deze Rotterdamse Wanderer. Nog maar een keer, klik maar hier en zet de speakers open, wat een geweldig nummer!

Vervolgens de Maasbrachtse Pergo (021.01333), de foto ervan vervang ik in het archief.

Met de Alberta (023.11432) uit Maartensdijk kwam alweer een bekend schip schutten, maar ook nu eentje die hier niet al te vaak valt te zien. 

Om aan het dagelijks aantal van 10.000 stappen te komen moest ik nog een wandeling maken, mijn betere helft besloot ter ondersteuning mee te gaan.
Het lukte en op de terugweg zagen we bij De Heus de zwaar geladen Volharding (023.07233) liggen. Dat werd meteen het laatste schip voor vandaag.

De/Een stok   
Niet zomaar een stok, maar eentje die ik eerder deze week en en ook vandaag door vreemde handen zag worden gebruikt. Iemand een idee waar deze stok voor diende? De winnaar van deze vraag wacht een bijzondere prijs. Morgen komt de oplossing.

                                 terug naar boven                 naar Dagelijks Nieuws

Top