HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                               Dagelijks Nieuws 11 t/m 20 april  2022                               


woensdag 20 april 2022   
Vooral de schepen in het Munnikenland waren opvallend, want in de sluis bleef het -weer of nog steeds- heel rustig. Niet veel recreanten ook en dat was zeer opvallend.
De Bo-Jo, een Zwitserse duwer (023.18407) schutte vanochtend vroeg, niet echt vroeg trouwens, solo richting zuid. Opvallend dat een half uurtje later die duwer weer terugkwam om naar het Munnikenland te gaan. Waarschijnlijk zette de Bo-Jo bij De Heus weer een auto aan boord.

   

In het Munnikenland lagen aardig wat schepen zoals deze overzichtsfoto laat zien.

Prominent in beeld is in het midden de Belgische Paul Delvaux (023.30241) uit Merendree die ligt te wachten tot het kan worden gelost. Helemaal links is de Dordtse Progresso (060.02985) te zien die wordt geladen. 

Dan de bak Bram, bijna klaar met lossen, met de Bo-Jo erachter. 

Helemaal rechts liggen twee schepen ietwat verstopt. Tegen de wal de bekende Inspé met er tegenaan de Belgische Olako (023.15285). 

Ook vanaf het Gedenkteken maakte ik een overzichtsfoto waarop vooral het duo Olako/Inspé goed is te zien.

Daarna liet ik het Munnikenland voor wat het was. In de sluis, nogmaals, weinig te doen. En als er wat kwam schutten was ik nog bijna te laat ook. Zo zijn slechts stukjes te zien van de Zilvermeeuw 2 (023.19639) die met een gezelschap bezig was aan een rondje van Drimmelen naar Drimmelen via Heusden, Woudrichem en Werkendam.

Wat een sfeerplaatje hierboven hè! Morgen toch eens kijken hoe lang het waaierdek het heeft uitgehouden. De verwachting van de monteurs destijds was 10 jaar voor het "binnenlands eiken" dat toen moest worden gebruikt.
Afijn, ook de Ventjager (021.03954) miste ik eigenlijk volledig. Jammer. 

Werkzaamheden       
Gisteren vier oranjegejaste mensen, vandaag twee. Wat dat beloofde? Geen idee. Dat heb ik wel over de brief die wij en andere bewoners van de sluis kregen. Nu is het heel lastig een heldere brief te maken, zodat iedereen de inhoud begrijpt. Ter illustratie een stukje uit die brief.

Zo te lezen verdwijnt al het remmingwerk aan de zuidzijde in de periode half april - eind mei en wordt het gedeelte in het rood omlijnde vak in dezelfde periode vernieuwd. In het najaar wordt dan de rest van de zuidzijde vernieuwd. 
In hetzelfde najaar, dat van 2022 dus, zal dan alles in de Waalhaven worden vernieuwd. Wel, ik ben benieuwd.

                    terug naar boven                naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 19 april 2022    
Hoewel het rustig was gedurende de twee Paasdagen, was het de moeite waard de camera in de buurt te houden. Op Eerste Paasdag zag ik een Duits motortankschip uit Hamburg.
Het was de Van Dyck (023.38639) die tegen de Horizon (023.17364) lag. Links ervan de recreatieve sleper Jeany-M.

Omdat die Van Dyck voor mij een onbekend schip was, nog maar een foto ervan genomen voor het archief.

Op weg naar Woudrichem kwamen we de Pro Rata (023.13212) tegen. Ik kon toen geen foto maken, maar later wel toen dit schip in het Munnikenland tegen de Inspé lag.

In de Waalhaven lag de Dordtse Victus (023.31961) zo te zien te recreëren en te wachten tot het bij Covaco kon worden gelost na Pasen.

Dit was eigenlijk alles van de Paasdagen. Vandaag schutte de Van Dyck, te vroeg voor mij om naar buiten te gaan en dus maar twee foto's.

   

Later op de ochtend een spits, in dit geval de Vincita (032.90288). Natuurlijk een foto.

Vanaf de brug zag ik op hetzelfde moment in de verte een transport aankomen. Flink inzoomen leverde op dat het ging om de Luxemburgse sleper/duwer Carleine (080.23125) uit Grevenmacher die het ponton NP 523 uit Aalst voor zich had.

Ook in de sluis maakte ik een foto van dit transport, de foto in het archief wilde ik vervangen door een foto van vandaag. 

Verder niets opvallends gezien, hoewel het altijd leuk blijft om schepen als de Elisabeth, Cala Jondal en Wanderer te zien te passeren. Alleen door de namen al.

                   terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 16 april 2022    
Weinig opgelet vandaag, maar toch twee foto's van schepen gemaakt. De eerste was de oude sleper Maas (059.50300) uit Aalst die nu recreatief vaart zo te zien.

Voor de tweede foto wandelde ik toch maar even naar de brug. Zo kreeg ik beter zicht op de Zeeuwse Scaldia (023.11215) uit Terneuzen. Scaldia is trouwens de oude naam voor de Schelde.

Verder alleen maar aandacht voor artikelen in de nieuwste Schuttevaer. Eerst kijk ik altijd in de rubriek Rivieren, Kanalen & Meren naar schepen die zijn verkocht of gesloopt. Ook dit keer stonden bekenden in de opsomming, te beginnen met de Hebbes (023.12509).
Dit kraanschip uit 1929 is verhuisd van Beneden-Leeuwen naar Nieuw Lekkerland. Vanuit die thuishaven vaart het schip nu als Corma.

Een ander bekend schip in die rubriek was de IJsselmuidense Quintus (023.13329). Dit schip uit 1960 is verhuisd naar 's Gravendeel en heeft de naam Hoeksewaard gekregen.

In mijn archief ook nog een foto uit 2008 waarop het schip de naam Silke draagt en als thuishaven het Friese Makkum heeft.

Achterin iedere Schuttevaer staat altijd de weerslag van een gesprek van een journalist(e) met een schipper. Dit keer was het de schipper van de Antonie I en II (023.31120 / 023.31637) die een gesprek had met Hannie Visser-Kieboom. De combinatie kwam ooit door de Wilhelminasluis.

   

Hieronder een gedeelte uit het verhaal dat de journaliste van dit gesprek maakte. Kwalitatief niet echt goed, het uiterlijk van de pagina bedoel ik, maar ik had geen zin de krant eerst te strijken.
Zoals vaker gemeld, de krant is te koop bij drogisterij Verbeek in Andel. 

                           terug naar boven         naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 15 april 2022
 
Beginnen met een foto van gisteren, het schutten van de Maasbrachtse Wiljaco-F (023.31956). Een schip dat ik nog niet kende. Het hele schip vanuit huis op een foto te krijgen lukt nog steeds niet.

   

Niet kennen is eigenlijk een verkeerde vaststelling, want onder de naam Cardium zag ik in oktober 2011 het schip door de sluis komen.

De Werkendamse Sedulo (018.23261), die later op de dag passeerde, kende ik ook nog niet.

Wel zag ik deze Sedulo in juni 2017 als Frans schip met de naam Revolution schutten.

Bij het maken van de foto van de Sedulo, vanaf de brug, zag ik de Jantine het Munnikenland uitkomen. 

Wij reden daarna naar het Munnikenland om daar een flink stuk te wandelen, maar een foto maken van de Sedulo die voorbij kwam kon ik toch niet laten.

Dit was alles wat de schepen betreft voor vandaag. Druk was het niet, maar de recreanten maken veel goed. Met die erbij was het toch best wel wat drukker.

Wat is dat?  
Op onze wandeling kwamen we voorbij een watertje waar twee dingen parmantig de aandacht trokken.

Het bleek om twee zwanen te gaan die een wedstrijdje op je kop staan leken te houden. Het mannetje won natuurlijk, het vrouwtje speelde vals door even boven water te komen en opnieuw de onderwaterstand aan te nemen. Leuk gezicht toen het mannetje verbaasd kon zien dat hij had verloren. 

Ook leuk waren de ganzen die een flink aantal jonkies bij zich hadden. Wandelen in het Munnikenland: een aanrader!!

                          terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht

donderdag 14 april 2022  
Vanochtend vroeg werd ik wakker van schepen in de sluis. De "boosdoeners" bleken de BGA Trans en Casa-Nova te zijn. Goed volk dus!
Mijn dag begon pas goed met de Tergouw (023.13181) die ik ter hoogte van het Andelse strandje zag passeren richting sluis.

Het eerste schip dat ik vandaag door de sluis zag komen was de Gouderakse Madjoe. Een bijzondere naam, vooral voor mensen met een Indische achtergrond. Waarom? Als je het wilt weten googel dan even.

   

Ook in de sluis zag ik de Zwaantje 1 (023.22426) die richting zuid ging, waarschijnlijk om een schip van voldoende brandstof te voorzien.

Zoals bijna iedere dag valt er in het Munnikenland meer te beleven dan in de sluis. Ook vanochtend was dat weer zo met vooraan de Horizon (023.17364) en de Inspé (023.01533) naast elkaar.

Bij de kraan werd de Zwartewater (033.10536) gelost.

Later in de middag zag ik nog verder naar achteren de Ussus (031.70650), terwijl bij de kraan toen de Anora (023.11328)  was te zien. 

Toen wij terug wandelden na een tripje in het Munnikenland werd mij duidelijk dat de Catheli (018.22965), die ik eerder in de sluis zag, naar het Munnikenland bij Covaco was gegaan.

Vanuit het Munnikenland maakte ik een foto van de schepen bij Covaco. Vooraan de Catheli, verder weg links de Inspé met ernaast de Horizon.

Dit was het dan weer voor vandaag, morgen opnieuw goed weer dus alle tijd voor (interessante) recreanten misschien. Wie weet!

                terug naar boven                   naar Nieuwsoverzicht 

woensdag 13 april 2022  
Gisteren een off-day, alleen aan het einde van de middag toch nog een foto. Dat was van de Belgische duwer Donau (061.05358) die met de bak Marcel op pad was.

Ook vandaag kwam een flinke duwer door de sluis. Nu was het de Statum (060.02231) die met twee bakken, de Hessel (023.20866) en Jan (023.20864) die Meppel als thuishaven hebben, richting Merwede ging.

Er kwamen ook "gewone" schepen door de sluis. De uit Asperen afkomstige Esto-Fidelis (023.17616) die vanmiddag ook naar het noorden ging bijvoorbeeld.

Minder gewoon was de Belgische reus, 110 m., Courage (060.03588) die van de Veense Putten kwam. Deze Courage kende ik nog niet.

In het Munnikenland blijft het maar druk. De Eendracht was nauwelijks vertrokken of de Zwarte Water (033.10536) kwam er al aan. Het rijtje was de Zwarte Water, Naomi (023.18552), Cornelis B (021.03698) en Inspé.

Hieronder in dezelfde volgorde de eerste drie schepen. 

Nog één schip ging op de foto en dat was een oudje, de Neeltje (030.30791) uit Tilburg. 

Vogeltje  
Vanmiddag bezoek van een stel zeer onrustige vogeltjes. Een kenner hield het op kwikstaarten. Wel mooi gezicht hoe die vogeltje soms over elkaar heen leken te buitelen.

                        terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht

maandag 11 april 2022
Vandaag een aantal schepen die niet vaak door de sluis komen. De eerste was zelfs compleet nieuw voor me, de Zwijndrechtse Veronia.

Bij het uitvaren van de Veronia zag ik een peilbootje, de Explorer 1, naarstig aan het werk in de Waalhaven.

Bij Andel kwamen we later in de ochtend/begin van de middag de Sayonara, geladen met een aantal containers, tegen.

Weer terug op de sluis was ik juist op tijd voor de Sophia uit Schiedam.

Halverwege de middag de Synthese-9 uit Druten in de sluis.

Mooie collectie dacht ik zo, bijna van alles wat. Ik laat het hier ook bij, morgen weer een dag.

                     terug omhoog         naar Nieuwsoverzicht
 

Top