HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                               Dagelijks Nieuws 11 t/m 20 april 2021                                    


dinsdag 20 april 2021     
We waren weer eens dieper Brabant in en natuurlijk ontbrak een foto kort na ons vertrek gemaakt niet. Dit keer werd bij Covaco in het Munnikenland de Expecto (023.12014) uit Wilsum geladen.

In de loop van de middag waren we terug op de sluis, precies op tijd voor een duo-schutting van de BabyTonga (023.19054) uit Purmerend en de met zand geladen Spes Salutis (030.21447)uit Nederhemert.

Vanaf de brug zag ik de Inspé II (021.00095), die eerder was geschut, en de Duitse Europa (044.00500), die van de fabriek van De Heus in Andel kwam, in de Maashaven liggen.

Daarna maakte ik nog één foto en wel van de Flora (033.40157). Dit Friese schip uit Goingarijp, een dorpje in de buurt van Sneek, bleef na het schutten in de Waalhaven liggen. 

Padverbreding     
Aan het verbreden van het pad aan de noordoostelijke kant van de sluis werd ook vandaag weer hard gewerkt. Of het klaar is? Geen idee, wordt morgen misschien duidelijk.

Verrassing van de Gouwe
Verrast werd ik door een WhatsApp-berichtje met o.a. vier foto's van schepen op de Gouwe. Mijn zwager Jos maakte ze en stuurde ze ook op. 
Op eerste foto  worden damwanden geplaatst, waarschijnlijk vanaf het werkschip Janus, in de Gouwe in de buurt van Waddinxveen.

De tweede foto is van de Variant die richting Waddinxveen gaat.

De ook hier bekende Strick (018.22501) ging de andere kant op richting Gouda. Mooie foto's!

   

Nou, zulke foto's mag zwager Jos wel vaker sturen!

                           terug naar boven               naar Dagelijks Nieuws

maandag 19 april 2021     
Gisteren andere beslommeringen en derhalve weinig tijd voor de website. Vandaag de boel weer opgepakt en een aantal foto's gemaakt van passanten. Te beginnen met het mij onbekende werkschip Leah (021.02518) uit Hardinxveld-Giessendam. 

De foto van de Leah maakte ik vanaf De Rib, maar voor een duo-schutting van de Spes Salutis (030.21447) en de Rehoboth (023.04615) was ik weer op de sluis.

Een tijd later een schip dat mij altijd aan het bekende nummer van Status Quo doet denken, de Wanderer (023.28382).

Dan de Werkendamse Marjon (023.15989) die mijn aandacht trok. 

De Wantij (023.26428) kende ik wel, maar dit schip zag ik hier bijna nooit.

In de Waalhaven, nog net zichtbaar op de foto hierboven, moest de Duitse Europa (044.00500) een schutting overslaan. 

Het werd druk aan het einde van de middag, maar ik keek alleen nog naar de Fiducia (023.26131) die vanaf de Maaskant kwam schutten. 

Nogmaals de Schuttevaer  
Mijn aandacht ging natuurlijk weer uit naar de rubriek waarin wordt verhaald over schepen die zijn verkocht, aangekocht of gesloopt. Ook dit keer weer bekende schepen in de opsomming.

Allereerst de Mathia (022.03956) die Zwijndrecht achter zich liet. De naam van het schip is gewijzigd in Hatikva. Het schip zag ik ook ooit passeren als Salire, maar ook als Muguet.

   

In de rubriek eveneens aandacht voor de Fide-Deo (023.26611) die van Wichmond verhuisde naar Zwijndrecht en nu de naam Mathia heeft gekregen. 

Padverbreding   
Ernaar kijken liet ik achterwege vandaag, maar ik hoorde dat een begin is gemaakt met het aanbrengen van de verharding. Wel ben ik benieuwd naar het resultaat van deze upgrade. 

                                 terug naar boven                naar Dagelijks Nieuws

zaterdag 17 april 2021
   
Vaak zo'n dag waarop weinig valt te doen op de Wilhelminasluis, zo ook vandaag. Het duurde dan ook lang voordat ik het eerste schip kon noteren, de Gendtia (021.02538) uit, hoe kan het anders, Gendt. Een bekend schip, hoewel het niet vaak hier was te zien.

Er schutten wel wat recreanten, waaronder ook een vreemde vogel. Drie mensen in een St. Ayles skiff met nummer NL 0001 schutten daarin richting Woudrichem. Op de boot stond tenminste het dorp Woudrichem vermeld. De bemensing heb ik onherkenbaar gemaakt, je weet tenslotte nooit.

Na boodschappen te hebben gedaan reden we over de dijk terug naar huis. Onderweg kwamen we een schip tegen en vanaf De Rib maakte ik toch maar een foto van deze Leli (032.60133).

Ook een schutting van vier recreanten, die een poosje moesten wachten tot de Estero (020.06056) was aangesloten, liet ik niet zomaar voorbijgaan. 

Nu bleek een bekende van mij zich te bevinden op het oude vaartuig (100 jaar!!) dat vooraan links in de sluis schutte. Het was de man die ik ken als sluiswachter van de Wilhelminasluis. Reden om meer aandacht aan zo'n scheepje te geven als gewoonlijk.

   

Dan miste ik daarna nog de Ella. Dat is echter een goede bekende en die zal ik zeker meer zien.

Estancia in de Schuttevaer    
Opnieuw een heel goed artikel van Hannie Visser-Kieboom in gesprek met een schipper(spaar). Dit keer was dat het paar van de Werkendamse Estancia (060.04218) dat te kennen gaf ooit nog eens een reis te doen naar het begin van de Donau. Goed en prettig artikel en zeker de moeite waard hiervoor alleen al een Schuttevaer aan te schaffen.

Huwelijk    
In Nederhemert is vandaag een huwelijk in de binnenvaartwereld gesloten. Een viertal schepen lagen dan ook gepavoiseerd daar in de buurt. Het waren van rechts naar links de Aletta, Hamaritha, Jannie en Destiny.

De geweldige foto van de schepen is van Frits Hoejenbos, ook de tweede foto met de namen van het bruidspaar is van hem. Morgenochtend ga ikzelf er een kijkje nemen, ben ik van plan.

                             terug naar boven                 naar Dagelijks Nieuws

vrijdag 16 april 2021    
Voor de Wilhelminasluis was dit een bijna uitzonderlijke vrijdag. Uit het toch grote aanbod heb ik een aantal opvallende scenes gehaald. Zoals de Jif Mairi (9923918) uit Glasgow die nu uit Aalst kwam. Gezien het vroege tijdstip speelden de bomen een belangrijke rol. De foto is toch interessant omdat dit de eerste keer was dat ik deze Jif Mairi zag.

In de loop van de ochtend viel een trio-schutting op, zeker omdat de mij onbekende Schippersgracht (023.15154) uit Amsterdam meeschutte.

De andere schepen waren voorin de kolk de Engelina (023.00229) uit het Friese Lioessens en de spits Daevenos (023.16493).

Omdat we naar Zaltbommel moesten om daar te worden gevaccineerd kwamen we voorbij het Munnikenland. Daar was de Jadaky (030.51729) bijna klaar met laden.

Dan een verrassing in de vorm van de Far-Yskar (032.80191) uit het Friese Stavoren. Die afkomst wilde het schip wel uiten ook. (Zie verder hieronder)

De tweede foto van de Far-Yskar maakte ik vanaf de brug. Vanaf dat punt ook zag ik dat aan de andere kant van de sluis, in de Waalhaven, een schip de sluis naderde. Het bleek de bekende Shalom te zijn.

Padverbreding    
Omdat ik de vlaggen voorop de Far-Yskar op de foto wilde hebben, kon ik ook het werk aan de verbreding van het pad naar het oostelijk Waalhoofd op de foto krijgen.

Het werk lijkt nog niet klaar te zijn. Morgen maar eens een kijkje nemen. Op de voorgrond de sluispalen, achterin de parkeerplaats bij het Waalhoofd-oost.

                                   terug naar boven               naar Dagelijks Nieuws

donderdag 15 april 2021    
Wel, het Andries-effect was behoorlijk te merken hier in de Wilhelminasluis! Flink wat schepen passeerden dan ook en uit dat aantal heb ik een paar schepen gekozen. Een willekeurige keuze m.u.v. de Chamari (022.03735) uit Gramsbergen, dit schip kende ik nl. nog niet.

De eerste foto's waren voor het patrouillevaartuig RWS 71 (039.00008) die samen met de Werkendamse Betuwe (023.15649) richting Maas ging.  

Op de tweede foto van de Chamari was al een stukje van de Zephir (031.10554) te zien. Het schip wachtte samen met de Merwestroom (023.10911) in de Waalhaven op het moment dat ze konden schutten. 

Met de Jaël (023.21126) kwam ook een spits door de sluis, (terecht) trots met een Fries vlaggetje voorop. 

Dan de grote en Werkendamse Semper Fi (060.04135) die samen met de Hendrik (023.03943) schutte.

In de Waalhaven zag ik de Chasseur (023.16752) wachten tot de sluis leeg was.

Om een foto van de forse Delta (023.32657) in de Maashaven te maken moest ik door de knieën om zicht onder de brug door te hebben. Door de knieën is geen probleem, maar overeind komen des te meer. Dat ga ik dus ook niet meer doen, denk ik.

Hoewel de schepen nog blijven komen, de grote Fiducia vaart net de sluis uit richting Merwede, houd ik het voor gezien. Het was mooi voor vandaag.

Verbreding pad    
Eigenlijk heb ik alleen maar een foto van afstand gemaakt, dus hoever de mannen zijn weet ik niet. Maar gezien het tempo waarin ik ze bezig was, zal het niet lang duren voor het klaar is. En................nog steeds niemand die me kan vertellen wat het hoger doel van deze verbreding is.

                             terug naar boven                 naar Dagelijks Nieuws 

woensdag 14 april 2021  

Zie hierboven en dan is snel verklaard waarom het minder druk was dan in de afgelopen tijd. Hoe vervelend ook voor Sluis St Andries bij Rossum, de Wilhelminasluis krijgt vanaf morgenochtend (15 april) zeker weer meer schepen om te schutten. 

Niet veel schepen dus vandaag en daarvan heb ik een paar gekozen. De Mer Blue (023.35071), geladen met containers was daar de eerste van. 

De tweede was een tijd later, de Zagri 1 (023.11673) uit Rotterdam. Leuke naam die samentrekking van "zand" en "grind". In Den Helder e.o. varen schepen onder de naam Grinza, ook leuk.

De derde was meteen de laatste ook. Het was de Elistha (023.04150) uit Elst, een schip dat hier niet vaak te bewonderen valt.

Dan was daar nog de Oranje Nassau (023.29041) die in het Munnikenland werd gelost.

Vanaf de dijk bij het Gedenkteken heb je goed zicht op De Rib in Andel waar ik de Volharding (023.07233) zag lossen. 

Zou ik bijna de eerste foto van vandaag vergeten. Die was voor de Werkendamse Desiré (023.11441) die juist toen ik naar het Waalhoofd liep ging vertrekken uit de Waalhaven.

Verbreding pad     
Nog steeds heeft niemand me kunnen, of in ieder geval heeft niemand me verteld wat de reden van die verbreding is. Het ziet er trouwens al goed uit.

                          terug naar boven               naar Dagelijks Nieuws 

dinsdag 13 april 2021     
Vanochtend eerst maar eens gekeken bij De Heus in Andel, omdat daar de Belgische Sméagol (023.11684) uit Evergem lag. Niet direct een schip dat hier vaak komt.

Buiten de Neeltje van de Woudrichemse vissers lag daar dichtbij de parkeerplaats ook nog de Volharding (023.07233) tegen de bak Willy aan.

Toen ik op De Rib was voor het maken van de foto's hierboven zag ik net de Engelina (023.00229), samen met een ander schip, de sluis uitkomen.

Doordat de Engelina was geladen, lag het tempo van het andere schip dat ongeladen was een stuk hoger. Deze Zuidenwind (031.10600) lag dan al voor bij het passeren van De Rib. 

   

Terug op de sluis hoefde ik niet lang te wachten op de Urker Pieternella (020.06796).

Het bleef even rustig, goed moment om naar de Martina (020.09369) te gaan die bij de fabriek van Covaco in het Munnikenland werd gelost.

Niet veel later kwam de Noorderzon (023.17437) de Waalhaven in om te schutten. Het passeerde in de voorhaven de Desiré (023.11441) die daar in alle rust tegen de remming lag.

In de Maashaven lag toen al de Evident (023.18773) uit Rhenen te wachten. 

Hoewel ik al had besloten dat de Evident de laatste voor mij zou zijn, kon ik het niet laten een andere camera te proberen, een Samsung, bij de Maasbrachtse Avontuur (023.11796). Het resultaat van die opname was zeker bevredigend.

Maar dit was het dan voor vandaag. Bij het maken van deze update zag ik nog de Sméagol, de Pax en de Ronnie-W schutten. De laatste was gelost in Poederoijen en ging nu op weg naar een plaats vlakbij Antwerpen.

Werkzaamheden op de sluis    
Tijdens ons ontbijt hoorden we herrie van stenen die in een ijzeren bak werden gegooid. We begrepen niet wat dit lawaai veroorzaakte. Even later begreep ik waar het geluid vandaan kwam: Aan de overkant, langs de tuin van nummer 10,  werd een bestaand pad verwijderd om te worden verbreed. 

   

Later in de middag maakte ik de oversteek via de Waaldeuren om er te kijken. Duidelijk was te zien dat het inderdaad om verbreding van het oude pad ging. Waarom? Geen idee, ook de sluiswachter kon er niets over vertellen.

Nog steeds hoog water      
 Nog een foto van Teun den Dekker. In dit geval de gevolgen van hoog water in 1984 op De Plaat. Dan al is dit gebied in gebruik bij Dunea, zie de gebouwen links..

                      terug naar boven                  naar Dagelijks Nieuws

maandag 12 april 2021      
De eerste blik die ik vanochtend naar buiten deed leverde dit beeld op. Dat wijzigde zich vandaag behoorlijk toen regenbuien, hagelbuien, sneeuwbuien afwisselend hun kunsten vertoonden voor de zon die zich zo nu en dan ook liet zien.

Opvallend dat vanochtend twee werkschepen zich als eersten lieten zien. Het waren de Thomas (023.30149) uit Velddriel (hier op een archiefopname) en de Deo Data (023.24760) uit Groot-Ammers.

Dan duurde het wachten daarna niet lang op een duo-schutting van twee Rotterdamse schepen, de Marco (023.13969) en de Titania (023.11601).

Dan de Mer Blue die in twee gedeelten op de foto ging, het weer was me te slecht op dat moment.

   

Erachter de met grind geladen Dythar (060.04290). Op de achtergrond is ook al de Willy-N (023.19009) te zien die eveneens wilde schutten.

De grote Endeavour (023.21481) krijgt natuurlijk ook een plekje in deze selectie.

De foto hierboven maakte ik vanaf de brug, ik draaide me daana om de mij onbekende Tercero (023.11548) op de foto te krijgen. Later lukte dat nog beter toen het schip in de sluis lag.

Vorige week schutte de Bergsche Maas, een peilboot, richting Maas. Nu kwam het terug met langszij een prachtig jacht. Waarschijnlijk panne. 

   

De Gouderakse Gouwediep (023.18119), ook al onbekend voor me, moest in de Maashaven wachten tot dit duo was geschut. Daarna toch nog ietwat pech, omdat een van de Maasdeuren niet helemaal dichtging. 
Hoe het ging weet ik niet, maar iets later bleek de deur alsnog bedrijfsklaar te zijn. 

Bij het uitvaren kwam het verschil tussen een groot en klein(er) schip goed tot uiting door de Stad Nijkerk 1 (032.50249) die de grote Gouwediep zag langskomen.

De Motu passeerde fotoloos, maar de mij onbekende Zwolse Andamento (060.04233) legde ik vast.

Direct erna kwam vanaf de Maaskant de Werkendamse Cornelis B (021.03598) de sluis in, op naar R'dam.

   

In de Waalhaven had de Hamaritha (023.23494) al een schutting moeten laten gaan, maar nu was daar de tijd voor het Nederhemertse schip.

In de Waalhaven bleef de Desiré (023.11441) liggen, het schip kwam uit het Munnikenland. Het zag even later de Veenendaalse Ahava (030.51729) na het schutten passeren.

   

Hiermee was voor mij de dag wat betreft de sluis voorbij. Morgen maar weer eens kijken.

Sluis St. Andries              
Helemaal weet ik het niet, maar nogal wat schippers mopperden over Sluis St Andries. Volgens mij staat hieronder het laatste bericht over deze sluis bij Rossum.

                   terug naar boven                   naar Dagelijks Nieuws

zondag 11 april 2021        
Allereerst nog wat foto's van gisteren toen me de tijd ontbrak een update te plaatsen (smoes natuurlijk). In het begin van de avond zag ik vanuit huis de grote Noordenwind (023.27653) schutten. Het schip kwam nog niet in mijn archief voor en daarom toch maar wat foto's gemaakt.

   

Iets eerder zag ik in de Waalhaven twee weekendhoudende schepen: de Inspé IV (032.50021) en de Prinses Margriet (022.03600)

De Celeste (023.26407) leek richting sluis te komen, maar boog daarna toch af en ging het Munnikenland in.

Ook vandaag weinig te beleven in de sluis. Maar niet lang na opening van de sluis schutte de Koerier (020.05762) uit Schipluiden met twee kleine pontons voor zich.

Daarna was het wachten op de Hendrik (023.03943) die na het uitvaren in de Maashaven de Gerardus (023.21202) ontmoette. 

Aardig dat deze Gerardus na het schutten zorgde voor een volle Waalhaven, omdat daar de Friese Kruier-combi uit Sneek al lag te wachten. Deze grote combinatie was op weg naar Oss met een lading ijzeren staven.

Deze Kruier-combi bestond uit de duwer Kruier (023.27853) met de Kruier 1 (023.27407) voor zich. In deze samenstelling paste het niet in de sluis, de Kruier leverde daarom de Kruier 1 in de sluis af.
Die schutte daarna en bleef vervolgens in de Maashaven wachten op de Kruier. Deze laatste schutte alleen om daarna weer te koppelen aan de Kruier 1.

   

Den Bosch Max      
Joost Roeland stuurde me info over de Den Bosch Max Groen, een schip dat de afgelopen week een paar keer de sluis passeerde. Ik citeer Joost: "Misschien verschijnt de Den Bosch Max Blauw in navolging van de Groen ook in Sluis Andel.
Groen en Blauw varen vanaf de Bossche Container Terminal naar Rotterdam e.o. T.z.t. is het de bedoeling dat ze volledig op elektriciteit gaan varen. Nu wordt de stroom opgewekt door generatoren die in de machinekamers voorin aan SB en BB staan. 
De Caan is komen te vervallen op de vaste route naar Den-Bosch." Joost stuurde een foto mee van de Den Bosch Max Blauw en hieronder dus beide schepen naast elkaar. Eerst groen, dan blauw.

   

Hoog water in Giessen   
Opnieuw een foto uit het "oeuvre" van Teun den Dekker. Afgebeeld extreem hoog water in 1984, maar vooral valt op hoeveel schepen bij de fabriek van Schouten liggen. Nu kwam dat vaker voor, bijv. in 1975 op de foto onder die van het hoge water.

                         terug naar boven                 naar Dagelijk Nieuws


 

Top