HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
11 t/m 20 september
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Wandeltochten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                                            Nieuwsoverzicht van 11 t/m 20 februari 2020                                          


donderdag 20 februari 2020     
Beetje slapjes v.w.b. de scheepvaart door de sluis. Gisteren zag ik in ieder geval nog een nieuwkomer voor mij passeren. Het was de Breeze (021.04388) die na het schutten bij Gorinchem, na de oversteek van de Merwede, naar binnen ging.

Later zag ik nog de Confidentia (022.03475), die van Amsterdam kwam, in de Waalhaven naar de sluis komen. In het Munnikenland trof ik de Eucharisteo (023.07092), die na het lossen richting Amsterdam ging.

   

Ook vandaag was het rustig in en rond de sluis. Heel vroeg zag ik de Maasbrachtse Anna (060.03201) samen met het werkschip Liesveld (023.22883) de sluis passeren. Zo te zien zal ik over een aantal weken niet meer iets kunnen zien vanaf de boven-verdieping van het gebeuren in de sluis.

   

Gisteravond zag ik al dat de Ariël (023.17597) in het Munnikenland was gearriveerd om daar te lossen. Niet al te laat in de ochtend wandelde ik naar het Gedenkteken om een foto van dit schip te maken.
Niet veel later was ik op het Waalhoofd toen dezelfde Ariël na het lossen het Munnikenland uitkwam en direct de coaster RMS Laar ontmoette.

   

Die RMS Laar kwam leeg langs op weg naar Aalst. Meestal wordt dan daar stenen geladen voor Engeland.

   
   

Ergens in de middag passeerde de Engelina (023.00229) uit het Friese Lioessens, een van mijn favorieten. Dit keer koos de Engelina ervoor om na het schutten te overnachten in de Waalhaven. 

Vanaf het Waalhoofd zag ik dat aan de andere kant van de sluis de Duitse Ulrike, na te zijn gelost bij De Heus in Andel, kwam schutten. Het schip bleef een tijdje half in de sluis en half erbuiten liggen. Waarschijnlijk had het schip een grotere hoogte dan in eerste instantie was gedacht. Dat werd dus even wachten tot de brug alsnog omhoog ging.

   

Na het maken van de laatste foto van de Ulrike nam ik ook een foto van een schip dat met de boeg in de wind lag te wachten op een schutting. Later zag ik dat dit de Undine III was.

                                                     terug naar boven                      naar Nieuwsoverzicht

dinsdag 18 februari 2020 
Hoewel het niet mijn plan was een update te maken, plaats ik toch wat foto's omdat ik toch wel wat interessante schepen zag. De eerste in deze serie is de Franse Amazone (023.28496) uit Douai die van De Heus in Andel kwam. 

Van een heel ander kaliber waren twee Zeeuwse spitsen, beiden afkomstig uit Terneuzen, die samen op reis leken. Het waren de bekende Jaël (023.21126) en de hier minder bekende Despatch (023.17098). Beiden gingen richting Vianen.

   

Bijzonder was de duwer een paar schuttingen later. Met het ponton NP 523 was deze Joset (027.18496) op weg naar Aalst. De duwer was nog onbekend voor me en verdere gegevens kon ik er niet over vinden. Wel dat ze vroeger de naam Joke, André en Ino droeg. Misschien kan iemand er wat meer over vertellen.

Dan zag ik ook de Duitse Ulrike (048.03870) richting Maas gaan. Op het schip ook de naam Tackesdorf-Nord. Daar had ik nog nooit van gehoord, nu wel. Het is een klein dorp in Sleeswijk-Holstein. 

In het Munnikenland lag de Belgische Baraka (060.02702) te lossen. Het is weliswaar een bekend schip, maar zo vaak zie ik haar niet in de buurt. Net als de Ulrike kwam ook dit schip met een lading die in Duitsland was ingenomen.

De laatste foto tenslotte is een opname van twee schepen. Eerst kwam de Cornelis B (021.03598) de sluis in, eigenlijk direct gevolgd door de Andante (023.11533). De laatste had zand gelost aan de Poederoijense Bol. 

                               terug naar boven                          naar Nieuwsoverzicht

maandag 17 februari 2020
Een heel afwisselende dag en dan doel ik niet op de vaart in de sluis, maar wel op de weersomstandigheden. Zo was daar de zon en even later hevige wind met een fikse bui. 
De vaart was rustig, alleen de Chaperon en de Bremare passeerden, maar om 13.00 uur was daar opeens een trioschutting.

Het was de Neeltje, hierboven, van de Woudrichemse vissers, die samen met de Babette (023.11526) en Johanna Adriana (021.03786) richting zuid schutte. Op de foto's van de twee vrachtvaarders hieronder is duidelijk het verschil in weer te zien. Eerst nog zon en even later zelfs even hagel.

   

Het bleef even "druk", want ook de Mercur en Loreley meldden zich. Maar de volgende foto was voor twee schepen van de fa. Koek uit Sleeuwijk. Tegen de remming de F50 (027.17119) en daar tegenaan de kleine Stormvogel (027.18920). Die Stormvogel kwam trouwens nog niet voor in mijn archief.

Een tijdje later nog een duwer, de Walrus V (023.20162) die solo richting huis ging.

Tot slot van deze opsomming een Zwitsers schip dat bij Aalst de reis was begonnen.

Het was het 110m schip Aargau (070.01318) uit Basel, een nieuwkomer voor de sluis.

   

Daarmee vond ik het wel genoeg voor vandaag, zeker ook omdat er daarna nog maar een passant kwam, de Conto-Mio. Die gaat volgende keer weer eens op de foto.

                                       terug naar boven                     naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 15 februari 2020
Het leek een rustige zaterdag te worden, want het duurde wel erg lang voordat de binnenvaart zich meldde. Daarmee sla ik de Woudrichemse vissers met de Neeltje dit keer over. Het was ruim na het middaguur toen de eerste vrachtvaarder zich meldde en dat was de Sperate (023.18495) uit het pittoreske Genemuiden.

Ook daarna bleef de sluis lang leeg en besloten we naar De Rib in Andel te gaan. Daar zag ik vooraan de Niky (023.03189) en helemaal achteraan de Lente (023.26613) die werd geflankeerd door een bak.

   

Later maakte ik vanaf het Gedenkteken een foto van De Rib, waar toen ook de Franse Amazone (023.28496) was gearriveerd.

Wel leuk dat even later die Lente naar de sluis kwam om te schutten richting thuishaven Papendrecht. Een goed moment om een foto te maken die de huidige kon vervangen in het L-album

   

Op de foto van de drie schepen op een rijtje bij De Heus in Andel staat ook de Franse Amazone (023.28496) die van Antwerpen kwam. Voor mij was dit een onbekend schip.

Later in de middag kwamen zowaar nog meer schepen schutten. Eerst waren dat de Courage (023.24112) en de Exodus (023.14114). Beide foto's maakte ik vanaf het westelijk sluishoofd. Daarbij ging de Courage op een foto die ik maakte onder de brug door. Ik vermeld dit, omdat ik zelf wel tevreden ben over deze opname. 

Even geleden, ca. 17.00 uur, passeerde een Multi Purpose Vessel van Jifmar Offshore Services. Het was de Jif Breizh. 

Nu weet ik niet of er nog meer schepen komen schutten, maar ik vind het genoeg voor vandaag! Daarom nu vier foto's die ik maakte van schepen op de Waal toen wij in Zuilichem waren voor een afspraak. Binnen één minuut zag ik vier schepen passeren.

   

Hierboven waren dat de mts Enjoy (023.29914) en de Sawadi (023.15954), hieronder de Tsjechische Apollo (084.51013) en het Roman koppelverband (023.27616/023.28194). Jaloersmakend zoveel schepen op de Waal passeren! We overwegen te verhuizen naar dat dorpje Zuilichem em dan natuurlijk naar een woning met zicht op de rivier. Aanbiedingen neem ik graag in overweging.

   

                                                 terug naar boven                          naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 14 februari 2020
Valentijnsdag vandaag en hij ging ook mijn deur niet voorbij. Nu heb ik wel een vermoeden van wie de kaart komt, maar ik spreek die maar niet uit. Valentijnsdag ook in het Munnikenland waar ik de Belgische Cupido (023.28475)uit Zandvliet zag lossen.

Verderop lag, hoe toepasselijk vandaag, de Romance (023.16830) die van Oss was gekomen, te lossen.

In de sluis was het zeker vanochtend druk! Het eerste schip dat ik zag, tijdens mijn mijn ontbijt en dus kon ik er geen foto van maken, paste ook al naadloos in deze Valentijnsdag: het was de Casa-Nova (021.01038). Twee foto's ervan uit mijn archief.

   

Nog één schip zag ik met foto's passeren, zij het dat ik die vanachter mijn ontbijt maakte. Het was de Cala Jondal uit Wessem (023.24258). Een wel heel opvallende naam, maar googelen bracht me dat dit de naam is van een prachtig strand op Ibiza. 

   

Meer passanten zette ik niet op de foto, ook al omdat we ons elders begaven.

Drogisterij/Bakker Verbeek
Deze week kwam het Andelse Dorpsblad Aktu-Ael in de bus. Daarin o.a. een agenda van de komende activiteiten, maar ook een zeer lezenswaardig artikel van Teus van Tilborg: "Neer Andel moet evacueren", een verhaal over de gebeurtenissen hier in de omgeving in de winter van 1944-1945.
In het blad een inlegvel waarin duidelijk wordt gemaakt dat na het vertrek van de laatste bakker uit Andel de drogisterij Verbeek in de Beatrixstraat een afdeling van bakkerij Van Horssen heeft geopend. 

   

Weekblad Schuttevaer      
Omdat deze krant ook bij Verbeek in Andel is verkrijgen, tegen het luttele bedrag van €3,95, kon ik meteen zien hoe de bakkerij was geintegreerd in de winkel. Direct nam ik maar een trommeltje roomboterkoekjes mee.
In de Schuttevaer in de rubriek Rivieren, Kanalen & Meren aandacht voor de Margaretha-Hendrik (020.08219) die is verkocht naar Hardinxveld en nu als Concordia vaart. Met die naam zag ik het schip al eens lossen bij Covaco in het Munnikenland.

Maar veel eerder zag ik hetzelfde schip als Everdina de Wilhelminasluis passeren. Verder voer het schip o.a. onder de namen Dieni, Gambler, Alma, Sadile en Inversa.

Ook in het artikel het bericht dat de Lavanda vanuit België naar Emmen is verkocht en nu vaart als Capricornus.

Achterin de krant in de rubriek Kielzog weer een interessant artikel van Hannie Visser-Kieboom, die dit keer in gesprek was met de schipper van de Mariska. 

De opvallende titel "Meisje voor de huishouding" geldt voor een meisje dat hulp in de huishouding is op het schip. De Mariska, genoemd naar de schippersvrouw?, is trouwens een bekende van de Wilhelminasluis.

                                                 terug naar boven              naar Nieuwsoverzicht 

 dinsdag 11 februari 2020    
Wat een wind in de afgelopen dagen, zelfs zodanig dat de brug niet kon worden bediend. Vandaag kon dat wel weer.

Het was de Babette die gisteren in de sluis mijn aandacht trok. Op de achtergrond is de Duitse Bayern 2 te zien die later zou schutten om naar De Heus in Andel te gaan.

Het schip paste niet onder de brug en dus zat er maar één ding op: water innemen als ballast. Het hielp wel, want het Urker schip hield voldoende ruimte over.

   

De Struikwaard
Maakte ik gisteren weinig foto's van schepen, vandaag zelfs geen enkele. Wel een foto waarop is te zien dat De Struikwaard aardig is volgelopen. 

Ik liep ook naar de noordkant van de sluis en daar zag ik de jonge runderen droog bovenop de zomerdijk. Ook merkte ik dat wandelaars een ietwat andere route moeten kiezen, alles staat onder water.

Schuttevaer   
Dit keer ging mijn aandacht niet uit naar de rubriek Kielzog achterin de krant, maar wel naar een artikel van Heere Heeresma jr over het schipperspaar van de Varia die stoppen met werken. Een deel van dat artikel staat hieronder.

De Varia (023.24937) is trouwens een bekende van de Wilhelminasluis. Uit het archief twee foto's uit 2016.

   

24 december 1944  
De laatste nogal eens geschreven over de crash van A.B. Campbell die met zijn Typhoon hier in de buurt neerstortte. Nog steeds is de juiste crashlocatie niet bekend. Van Koos Tromp echter kreeg ik een groepsfoto waarop PO Campbell staat op de achterste rij, derde van links.
Die foto komt uit het boek "Typhoon Attack", een boek van Norman L.R Franks. 

                                              terug naar boven                         naar Nieuwsoverzicht 

Top