HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                               Dagelijks Nieuws 11 t/m 20 mei  2022                                   

 

dinsdag 17 mei 2022   
Toch maar weer actief worden v.w.b. de sluis. Daar is het nu trouwens flink druk met een navenant geluidsniveau. Het groen wordt vanaf gisteren flink aangepakt waarbij behoorlijk wat geluid wordt geproduceerd. 
Nodig is dit "onderhoud" wel. Van een bevriend schipper kreeg ik twee foto's over het weelderig groen dat bij de bruggetjes is. Van het schip op de wal komen lijkt daarmee een kleine natuurwandeling.

   

Op het westelijk parkeerterrein was het verschil ervoor en erna wel heel erg duidelijk! 

In de loop van de middag toch een viertal schepen, daarvoor en ook erna zag ik geen schip passeren. De eerste was de Bonvent (022.04518).

Deze Bonvent kwam toch twee keer voor in mijn archief. Eerst op 22 april 2008 toen het als Speranza schutte en daarna kwam het schip nog een keer langs als Hildegard Krebs, o.a. op 23 april 2018.

Vanmiddag schutten nog de Maasbrachtse Mario (023.13734), de Zeeuwse Scaldia (023.11215) uit Terneuzen en de Marjon (023.15989) uit Werkendam.

Dit was het voor vandaag. Nu weer even pauze, een dag of twee denk ik.

zaterdag 14 mei 2022    
Wat een prachtige dag en hoe weinig ervan werd gebruik gemaakt door beroeps- en recreatievaartuigen. Weinig foto's derhalve, om te beginnen foto's die ik laat in de middag maakte van de werkzaamheden in de Maashaven oost.

Vanaf een iets ander standpunt nog een foto. Opvallend daarop de aalscholver die de vleugels droogt en een stukje van de Jan de Sterke die richting sluis komt.

Ik zoomde in op die twee "dingen" die tegen het einde van de remming lagen. Er is vast wel iemand die kan en wil vertellen wat dit zijn.

De Jan de Sterke kwam steeds dichterbij, maar ik maakte een foto met bijna maximale zoom.

Schuttevaer    
Eén van mijn favoriete rubrieken in de Schuttevaer is de "Rivieren Kanalen & Meren". Een rubriek die wordt onderhouden door A. van Zanten.
Ook nu weer in het laatste nummer voor de Wilhelminasluis een paar bekende schepen.  De Sawadi (023.15954) bijv. die verhuisde van Papendrecht naar 's Gravenpolder en nu vaart als Marie Louise. 

 De tweede bekende was de Diafora (021.04010) die van Gouda verhuisde naar Schiedam. Die Diafora voer eerder als Tempore met thuishaven Werkendam. Met die naam zag ik het schip dan ook in de sluis.

Nog een bekend schip kwam in deze rubriek voor. Het was de Taberna (060.02299) die van Sas van Gent verhuisde naar het Belgische Stabroek. Huidige naam is Alaska.

Wel, verder geen nieuws. Onbegrijpelijk eigenlijk, want wat was het een heerlijk weer om op het water te zijn. Tenminste, ik hoorde dat het heerlijk op het water was. Zelf heb ik geen ervaring.

                          terug naar boven                naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 13 mei 2022     
Mijn geluksdag, vrijdag de dertiende, waarbij de maand waarin er niet toe doet. Waarom geluksdag? Wel op vrijdag 13 februari 1970 ben ik getrouwd met Eileen. Dat is nu dus al ruim 52 jaar geleden. 
Maar over naar de orde van de dag met een ochtendbezoekje aan de schepen in het Munnikenland. Daar lagen op dat moment vooraan de grote Waterweg (023.18358) uit Krimpen a/d IJssel, bij de kraan werd de Werkendamse Desiré (023.11441) gelost, terwijl achteraan de Animo (023.19464) bijna klaar was.

Later, we gingen op pad naar Heusden, zag ik dat bij Covaco de Vaganto (032.70687)uit Dordrecht was gearriveerd.

We maakten vanmiddag een fikse wandeling in het prachtige natuurgebied van het Munnikenland. Op zeker moment, op de terugweg, kregen we goed zicht op de drie schepen die op dat moment bij Covaco lagen, de Vaganto, Desiré en Waterweg. Op de achtergrond is de N322 te zien.

Mondjesmaat kwam beroepsvaart door de sluis en vanaf vandaag kan dat mondjesmaat een kleinere vertaling/inhoud krijgen. Want over de gehele dag zag ik slechts één schip schutten, de Flora (033.40158).

Wat is dat??  
De situatie rond het het parkeerterrein op het zuidoostelijk deel van de sluis is volledig uit de hand gelopen vanwege gebrek aan onderhoud.  Er is nu een wel heel gevaarlijke situatie ontstaan.  
Maar ook is de heg rond dat terrein dermate geëxplodeerd dat het info-bord volledig onleesbaar en onbereikbaar is geworden.

                 terug naar boven               naar Nieuwsoverzicht

donderdag 12 mei 2022
   
Vandaag weinig op de sluis geweest, dus van het schutten e.d. geen opnamen. Wel van drie schepen in het Munnikenland, daar stopte ik toch even voor bij het Gedenkteken.

Het bleken drie bekenden te zijn. Achteraan lag de Inemar (023.11913), bij de laadpijp werd de Roos (060.03217) volgemaakt en vooraan bij de kraan lag de La Cabana (023.13980)

Later op de dag, bijna weer thuis, bleek er geen schip meer bij Covaco te liggen. Maar eenmaal achter de computer zag ik dat Peter Leijsten me foto's had gestuurd. De twee schepen kende ik, zeker de eerste. Dat was de Roos die in Gorinchem schutte om richting Vianen te gaan.

Het andere schip dat daar op de foto ging was de Rotterdamse Wanderer.

Het werk gaat door    
Vandaag kwam een bericht binnen over de voorgenomen stremming van de brug.

                     terug naar boven               naar Nieuwsoverzicht

woensdag 11 mei 2022    
Geslaagde dag met wat leuke onderwerpen. Dat vind ik tenminste. Met alleen passanten van de sluis zou ik snel klaar staan. Nu was mijn eerste schip de Inemar (023.11913) die in het Munnikenland bij Covaco werd geladen. Of ligt het schip bij Feed Valid?

Afijn, daarna op naar Woudrichem over de Maasdijk om een foto te maken van de mij onbekende Studium (023.20291) die in het Munnikenland werd geladen met grond.

Later in de middag zou blijken dat ik dit schip uit 1912 wel kende, maar niet onder deze naam. Wel met de naam Spes Salutis.

In de sluis was en bleef het heel rustig. De recreant Jonge Willem (023.35483) uit Amsterdam was dan ook een welkome gast.   

Ook de Westlandgracht (021.04853) die een uurtje later passeerde was een dankbaar intermezzo. 

Restauratie van de sluis      
Het werk ging ook vandaag onverdroten door. De bezigheden waren aan de oostkant van de Maashaven.

Een nieuwe skiff   
Het is de bedoeling dat alle dorpen in de gemeente Woudrichem de beschikking hebben over een zgn. St. Ayles skiff. In het Altenanieuws stond o.a. een foto van de doop van zo'n boot in Oudendijk.

                                 
            

Top