HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                               Dagelijks Nieuws 11 t/m 20 mei 2021                                    


donderdag 20 mei 2021     
Vanochtend vroeg kwam de Spes Salutis voorbij, te vroeg voor mij. Dat was de Liendense Willy-N (023.19009) zeker niet en dus werd dat de eerste foto.

Niet alle schepen gingen op de foto, maar zo nu en dan besloot ik om vaak willekeurig een foto te maken. Zo ook kwam de Jannelien (023.11351) uit Alblasserdam hier terecht. 

Op de foto hierboven is in de Waalhaven ook een schip te zien. Ik besloot naar het westelijk Waalhoofd (H2) te wandelen en als eerste maakte ik nog een foto van de Jannelien.

Toen ik me omdraaide zag ik dat een schip het Munnikenland inging. Het was de mij onbekende Dita (022.05047) uit Krimpen a/d IJssel.

Maar eigenlijk kwam ik daar voor het schip dat in de Waalhaven wachtte, dat bleek de Elsa (023.10943) te zijn. 

Net was ik van plan even bij de sluismeester te kijken toen een schip het Munnikenland uitkwam. Dat bleek de Zeeuwse Astrid (023.07774) uit Terneuzen te zijn. 

Daarna liep ik door naar het westelijk Maashoofd (H4) om nogmaals een foto van Elsa te maken. 

Maar ook aan die kant van de sluis was nog een schip te zien. Dat was de wachtende De tijd zal 't leren (021.03965) dat Hoek als thuishaven voert.

Nu net, ca. 16.30 uur, zag ik de Torrent richting sluis komen. Helaas ging het schip rechtdoor het Munnikenland in om zich te voegen bij de Dita, de Quintus en de Nescio die daar toen al lagen.
Net na 17.00 uur zag ik de Expanded (023.22112) vanaf de Maas richting sluis komen. Voor dit schip geen foto meer en ook niet voor de eventuele schepen die zich nog laten schutten.
Als uitzondering een archieffoto van die Expanded, daarop liggend bij de laadbrug voor het Munnikenland. Zou het schip nu weer naar die laadbrug gaan? Morgen zullen we het weten.

                               terug naar boven                  naar Dagelijks Nieuws   

woensdag 19 mei 2021    
Alles lijkt weer normaal wat de sluis betreft, het St Andries-effect is toch echt uitgewerkt en de schepen die schutten zijn allemaal bekenden. Zo ook de Willie (021.04144) die leeg op pad was om ergens waarschijnlijk weer zand in te nemen. Het schip ging in twee gedeelten op de foto.

   

Kreeg de Wilie twee foto's voor één schip, de Diademar (023.10146) en de Ventjager (021.03954) gingen samen op één foto. 

Was het in de sluis rustig, in het Munnikenland was dat eigenlijk hetzelfde. Toen ik er vanochtend keek, lag er alleen de Eleonora (023.28937) te lossen. Later zag ik dat er gezelschap was gekomen van de Ussus.

In de sluis was op enig moment de Deo Favente (022.04682) uit Gorinchem. Ik besteedde er twee foto's aan omdat ik op dat moment onmogelijk naar buiten kon gaan.

   

Laat/later in de middag de grote Cheyenne (023.18591), daarvoor ging ik toch even naar de brug.

Bij het maken van deze bescheiden update hoorde ik dat de mts Synthese-9 (031.10560) in aantocht was.

Weinig, maar dit is toch alles dat ik voor vandaag wilde delen.

Sluiswachter met pensioen      
Pas geleden besteedde ik aandacht aan het met pensioen gaan van een sluiswachter van de Wilhelminasluis. Hannie Visser-Kieboom sprak met deze sluiswachter en maakte er een artikel van dat in de Schuttevaer werd gepubliceerd. 

                                    terug naar boven                   naar Dagelijks Nieuws

dinsdag 18 mei 2021    
Het St. Andries (een sluis bij Rossum tussen de Waal en Maas) effect blijkt definitief te zijn uitgewerkt. Veel schepen zag ik dan ook niet, waarvan ik als eerste de Aurora ook nog miste: te vroeg. Wel was ik paraat bij de Cala Jondal (023.24258), zij het dat ik twee foto's heb die ik vanachter mijn ontbijt maakte.

   

Even later een recreatievaartuig dat ooit diende als vissersschip, de WR 35. WR staat daarbij voor Wieringen neem ik aan.

Thuis zitten is ook zo wat en daarom besloten we de Iris in de sluis maar over te slaan om richting Zaltbommel te gaan. Natuurlijk eerst weer een stop bij het Gedenkteken om te kijken naar de drie schepen die daar lagen. 

Vooraan werd de Anna (023.10326) gelost. Dit schip passeert straks nog een keer de revue. 

Erachter werd de Libra (031.10515) bij de laadpijp geladen.

Helemaal achteraan lag de Semper-Spera (030.21480) schoon schip te maken. 

Wij besloten om via de zuidelijke Maasdijk richting zuid te gaan. Onderweg kregen we zicht op een schip dat door een kraan werd gelost in één van de Veense Putten. Het was de Brakelse Antonia die daar bezig was voor een stukje veiligheid te zorgen. 

We veranderden de plannen en besloten weer terug te gaan naar de sluis. Daar kwamen we gelijk aan met de Wanderer (023.28382) en ja, dat nummer van Status Quo kwam direct weer in me op. Zet het geluid maar open en geniet!

Omdat ik toch nog even in Woudrichem moest zijn, reed ik over de Maasdijk er naartoe tot bij De Klerk. Daar passeerde net de Anna die ik eerder bij Covaco in het Munnikenland zag.

Het bleef rustig daarna in de sluis. Wel kwam de Antonia voorbij, misschien wel op weg naar huis, en de Tripang. Geen foto's meer.
Wel stuurde Peter Leijsten me een foto van de hier ook bekende Piet Hein (023.14008) op de Waal.

Verder geen nieuws vandaag: prettige avond dus maar.

                    terug naar boven                naar Dagelijks Nieuws

maandag 17 mei 2021
   
Al vroeg hoorde ik een schip passeren, maar pas na mijn ontbijt nam ik de eerste foto's. Dat was van de Leanke (020.02004) die met een ponton van De Klerk op pad was.

   

Druk werd het niet en het weer in werking zijn van Sluis St Andries bij Rossum zou daar wel eens debet aan kunnen zijn. Ik stelde me voorlopig tevreden met de Kon-Tiki (023.27007) die in de Waalhaven lag.

Iets vroeger dan anders vertrokken we voor een tochtje door de Bommelerwaard, na natuurlijk een stop bij het Gedenkteken te hebben gemaakt. 
In het Munnikenland zagen we de Eben-Haëzer (023.12114) en de de Amicitia (023.21851) uit Vreeswijk. De eerste werd geladen, de tweede gelost.

Vooraan en dichter bij de weg lag de Pro Rata (023.13212) in afwachting van de gebeurtenissen.

We keerden nog even terug naar de sluis, omdat daar net de Ronnie-W (032.50306) uit voer richting Merwede. Het passeerde daarbij de Ventjager (021.03954) die vervolgens kwam schutten. 

Wij besloten eens bij de Waal te kijken en wel vanaf het parkeerterrein bij het veer Brakel-Herwijnen. Al snel kwam daar de mts Caria (023.14161) uit Goes langs, even later gevolgd door de 105 m. van de Maasbrachtse Shamrock (023.32364).

Daarna maakte de veerboot Brakel II (023.33842) de overtocht naar Herwijnen. 

Via Poederoijen reden we naar huis, maar op De Poederoijense Bol was een stop nodig om het grootste deel van de passerende Ventjager op de foto te krijgen.

Daarna geen foto's meer van passanten zoals de Shalom, Johanna Adriana en de So Long. Nogmaals, druk was het en werd het niet.

Foutje hersteld     
Mijn goede vriend en leverancier van nogal wat foto's, Piet Lobregt, maakte me erop attent dat het werkscheepje achter de oostelijke Maashavenremming onmogelijk de Zuiderklip zou kunnen zijn, zoals ik gisteren meldde. 
Vanmiddag ben ik gaan kijken en vanaf de brug zag ik bij het materieel van Van der Ven de Zuiderklip liggen.

Het werkscheepje kon dus niet deze Zuiderklip zijn en dat was inderdaad zo. Het scheepje lag er nog steeds en bleek de naam Ketelmeer te voeren. Foutje is dus hiermee hersteld.

                       terug naar boven           naar Dagelijks Nieuws 

zondag 16 mei 2021     
Een paar dagen heb ik geen update op de site geplaatst. Degenen die zich zorgen maakten dat er iets vervelends aan de hand was, kan ik verzekeren dat slechts "organisatorische" problemen de oorzaken van mijn absentie waren.
Meest belangrijke nieuws is dat de man die hier aanwijzingen geeft aan recreanten, die proberen af te meren, en die en passant een praatje maakt met een schipper m.i.v. deze week met pensioen is gegaan.

Het is sluiswachter Hans Vos die vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd gedwongen met pensioen moet gaan. Nogal wat vrienden en kennissen van Hans kwamen deze week afscheid van hem nemen op twee geanimeerde bijeenkomsten.
Zo zag ik vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat, nogal wat (ex) sluiswachters waarmee Hans werkte, bekenden uit de buurt en bewoners van de sluis.
Hoe symbolisch ook, Hans zal zijn dagen zeker niet achter de geraniums doorbrengen.

   

Met het vertrek van Hans Vos kwam er natuurlijk een baan vrij en ik begreep dat ca. 20 sollicitaties waren binnengekomen. Na een uitgebreide procedure bleek René Donk de meest geschikte kandidaat te zijn en vanaf nu is hij dan ook de tweede vaste man op de Wilhelminasluis. 
René werkte al een tijdje zo nu en dan op de sluis en ik heb hem leren kennen als een enthousiaste en sympathieke man. Dat hij kundig is staat natuurlijk buiten kijf. Op de foto's hieronder twee keer René.

   

Toch nog schepen gezien en op de foto gekregen   
In de afgelopen dagen toch een paar schepen die ik tussen alle beslommeringen door op de foto zette. Allereerst de Groningse Laverna (023.13363) die ik op 13 mei zag passeren. De eerste foto is tegen de zon in genomen en is dus ook niet goed. Maar alla, toch maar erbij. 

   

Op dezelfde dag, maar dan veel later de spits Miba (032.20165) uit De Lier.

Weer flink wat later de Amsterdamse Tesco 7 (023.18658), duidelijk een schip uit de Tesco-familie.

Eergisteren maakte ik slechts één foto en wel in het voorbijgaan en vanuit de auto van twee schepen die in het Munnikenland lagen. Het waren (links) de Kon-Tiki (023.27007) uit Doornenburg en de Zwijndrechtse Deo Favente (060.03971) die werd gelost bij de kraan. 

Gisteren kwam, toen wij vertrokken van de sluis, de Jadaky (030.51729) voorbij en ik kon het niet laten dit Friese schip uit Lemmer op de foto te zetten.

Veel later ging ik vanaf de brug een kijkje nemen naar de schepen die achter de oostelijke Maasremming lagen. Het bleken de Prinses Margriet (022.03600) en het werkscheepje Zuiderklip te zijn.

Vanaf hetzelfde punt had ik zicht op De Rib in Andel. Daar zag ik de Ronnie-W (032.50306) en de Volharding liggen. De Fivel bleef verborgen achter de struiken.

Foto's van Peter Leijsten      
Peter fotografeerde een aantal schepen op de Waal. Hij was over het resultaat terecht tevreden. Dat was hij, ook terecht, niet over de weergave op deze site. We zijn samen bezig uit te zoeken hoe we een zo goed mogelijk resultaat kunnen krijgen. 
Maar nu toch maar in afwachting van onze pogingen een aantal foto's die Peter maakte in de buurt van Hellouw langs de Waal.

Hierboven de Zwijndrechtse mts Filias (023.17695). Hierna de Indigo (023.27333) uit Maasbracht.

Dan de mts Kito uit Constanta (023.28101) en vervolgens de bekende Werkendammer Seolto (030.21446).

   

De laatste foto van schepen is die van de Belgische mts Tripolis uit Tournai. 

Tot slot nog een foto van het Dijkgraaf H.C. de Jonggemaal tussen Poederoijen en Aalst in de Maasdijk. Ook een foto die Peter Leijsten maakte van een prachtig plekje. 

                     terug naar boven                    naar Dagelijks Nieuws

dinsdag 11 mei 2021    
Alle passanten die op een dag passeren op de foto zetten/krijgen lukt niet. Ook vandaag dus weer niet, maar bij een aantal schepen lukte het wel een foto te maken.
Er was vanochtend al wat langs gekomen, maar voor mij was de Amsterdamse Leidsegracht (023.12117) de eerste.

Na het maken van de foto hierboven liep ik langs de kolk naar het Maashoofd, omdat ik in de Maashaven een schip zag liggen. Het bleek om de Nelly-V (023.13629) uit Kedichem te gaan. Op de achtergrond komt de Zuiderklip van Van der Ven terug naar de basis bij de sluis.

Een flinke tijd later zag ik vanaf sluishoofd H2, westelijk Waalhoofd, de Levant (023.04897) uit Nieuwegein naar de sluis komen, gevolgd door de Werkendamse Marchemos (023.09916).

Een schip uit de The-An-serie uit Kerkdriel valt bijna niet te missen gezien de herkenbare kleuren van zo'n schip. Nu was het de The-An III (023.16293).

   

Weer flink wat later een duo-foto van de Anmares (030.21433) uit Waarde die samen met de Belgische Faraday (023.25748) uit Oostende in het Munnikenland lag.

In de sluis dan een duo-schutting van de Jojeria (020.01852) uit Wessem met de Zeeuwse Anthonie (023.13377) uit Goes.

De foto van het duo hierboven maakte ik vanaf de brug en toen ik me daar omdraaide zag ik een schip richting sluis komen. Het bleek de Zuiderzee (023.03356) die, hoe toepasselijk, Ens als thuishaven voert.

De Zuiderzee bleef een tijdje alleen in de sluis. Het wachten op de Dythar (060.04290) bleek daar debet aan. Direct na het binnenvaren van de sluis door de Dythar gingen de deuren dicht. 

   

Dit was het wel voor vandaag, morgen zien we wel verder.

                              terug naar boven                  naar Dagelijks Nieuws

Top