HOME
Info Wilhelminasluis
Vierdaagse 2019
Dagelijks Nieuws
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

‘Gooise Meren Tocht’, Bussum, 40 km.

Het is zaterdagmorgen en de negen is in de klok als ik op pad ga. Ik ben vandaag in Bussum te gast bij WS’78, de wandelclub die je naar plekken stuurt waar niemand weet van heeft.
Nu Anton, naar het lijkt, een hele tijd is uitgeschakeld heb ik me toch voorgenomen om af en toe in de wintermaanden een WS’78 wandeltocht van 40 km. te lopen. Minder leuk als met zijn tweeën, maar WS-wandelaars vormen een familie, dus gezellig blijft het. 
Vanuit Bussum ben ik nog nooit gestart, maar de omgeving is wel bekend door een in 2011 gelopen Tafelbergtocht vanuit Huizen.
Bussum is een plaats in het Gooi. In 2016 zijn Bussum, Naarden en Muiden samengevoegd tot de nieuwe gemeente Gooise Meren, waarvan Bussum de hoofdplaats is. De wandeltocht gaat naar en over de heidegebieden van het Gooi. We zien vandaag dus veel bos en heide en nog meer heide en bos. We passeren eerst de Bussumerheide, overgaand in de Westerheide. Vroeger bestond het Gooi uit onafzienbare heidevelden, onderbroken door 'plukjes' akkerland op de eng rond de dorpen. Veel heide verdween door bebouwing of is versnipperd door (snel)wegen en spoorlijnen. De laatste restjes worden gekoesterd door het Goois Natuurreservaat. Het beheer van begrazing en verschraling moet de heide openhouden. Ook de Tafelbergheide, de Vliegheide, de Blaricummerheide, de Zuiderheide en ten slotte de Westerheide worden bedwongen. Dit alles halverwege onderbroken door het voormalig vissersdorp Huizen, waar in de 14e eeuw de eerste stenen huizen in het Gooi gebouwd werden (vandaar de naam). Ook kunnen we over het Gooimeer (de voormalige Zuiderzee) een blik werpen op Almere. 
Een andere onderbreking is een villawijk en het pittoreske centrum van Laren.
Het laatste stuk van de tocht is het nog flink aanpezen om een regenbuitje voor te zijn, wat net niet lukt.
Tegen de klok van vier uur lukt een biertje aan de bar verschalken echter probleemloos.

Hans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top