HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Vakantie aug 2020
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Wandeltochten
Vragen
Reacties
Contactformulier
Van alles wâ

                                               Nieuwsoverzicht 21 t/m 28 februari 2021                               

 
zaterdag 27 februari 2021    
Gisteravond kwam de Jovita (031.70681) uit Ouderkerk a/d IJssel richting sluis vanaf de Maaskant. Te laat om te worden geschut, zodat het schip vanochtend de reis hervatte.
In mijn archief ook een foto van het schip dat toen nog Leendert.G heette. Hieronder eerst de Jovita, dan de Leendert.G

Vanochtend vroeg schutte een Luxemburgs schip uit Weiswampach. Ik dacht het schip niet te kennen, maar in mijn archief stond toch een foto van deze Topaas die op weg was naar Helmond.

Geen goeie foto, maar het moet maar. Het gaat om de Fritske (023.15195) die bij De Heus in Andel de lege plek, die de juist vertrokken Volharding achterliet, had ingenomen. Zie links op de foto.

We waren bijna de gehele dag op pad en bij onze terugkomst op de sluis wachtte een verrassing. In de Waalhaven achter de Prinses Margriet de Sincero (023.15901) uit Krimpen a/d IJssel. Het schip lag met een prachtige spiegeling eigenlijk te vragen om een foto.

Dit was dan alweer alles voor en van vandaag. Morgen geen update, de sluis kent nog steeds een zondagse sluiting en dus zal er weinig te doen zijn. Na morgen nog vier van dergelijke sluitingen.

                          terug naar boven                  naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 26 februari 2021    
Wat een dag. Een paar recreanten en dan de Maasstroom 7 (023.08423) die met een grote bak (023.17912) op weg was naar de fabriek van De Heus in Andel. Het was de eerste en lange tijd het enige schip dat passeerde.

In het Munnikenland lag de Kees van Maksor Diving (020.01613), bezig met werkzaamheden daar.

Ook lag er nog de Maasbrachtse Portador (060.04134), nu zonder de RWS 71. Nog maar een foto dus.

Dacht ik gisteren nog dat deze Portador onbekend was voor me, nu weet ik beter. Als Amarens en Hoop op Zegen zag ik het schip ooit de sluis passeren!

   

Toevallig stond ik op de brug toen in de verte een schip aankwam. Het bleek de Passant (023.31381) te zijn. Later zette ik het schip nog een keer op de foto, maar nu van het Waalhoofd west (H2). De Passant was op weg naar de fabriek van Covaco in het Munnikenland.

Ook vanmiddag nog de BGA Trans richting Maas. Op de achtergrond de weekeinde houdende Prinses Margriet.

Ook passeerde nog de Betuwe, maar voor een foto was ik te laat. 
Wel een foto van De Rib in Andel. Daar lagen van rechts naar links de Amare (032.70663), met de bak Willy tegen zich aan, de Volharding (023.07233), de Maasstroom 7 en er is links nog net een stukje van de Exodus te zien.

Fotograaf Peter Leijsten stuurde me een foto van de met containers geladen Felicitas (023.27706). Het is een schip dat nooit door de Wilhelminasluis zal komen gezien het feit dat het 135 m lang is.

                         terug naar boven              naar Nieuwsoverzicht

donderdag 25 februari 2021     
Opnieuw een dag waarbij ik niet probeerde alle schepen op de foto te krijgen, maar waarin ik tijd nam voor schepen die me opvielen. Een transport is bijna altijd aardig om te zien, zeker als daar een duwer bijzit die ik nog niet eerder zag. Dat was nu de duwer Brabant (023.22866) die met een ponton op pad was.

Onze wandeling naar het Munnikenland leverde alweer iets op, vijf schepen lagen daar.

Helemaal rechts lag de mij onbekende Portador (060.04134) die net bezoek had van de RWS 73.

Daarvoor lag de Kia-Ora (023.09144) te lossen en nog verder weg lag de Da-Mar (021.02904) te laden. 

   

De Harmonie (023.28748) was al eerder vanochtend richting Maas gegaan en die kwam nu terug met een ponton met constructiemateriaal voor zich.

De Deo Data (023.24760) is mij opvallend genoeg om op de foto te zetten, hoewel het schip hier vaak is te zien.

Dan kwam de Brabant solo terug, een mooie kans om een goede foto van het losse schip te maken.

Even later opnieuw de Harmonie, nu met het ponton NP523 voor zich en waarschijnlijk op weg naar Aalst. 

Meer niet vandaag, maar toch nog wel twee foto's van een spits.

St of Ste Therese
Zaterdag jl kreeg ik twee foto's van Joost Roeland van deze Friese spits uit Staveren/Stavoren die toen op de Bergsche Maas deze kant op kwam. Jammer genoeg ging de spits bij de hoogwaterkering Kromme Nol rechtdoor om in Oosterhout te geraken.
Opvallend dat voorop de afkorting "Ste" staat en achterop "St". Wat nu de goede is?

Zwanen 
Kortelings stond op deze site een artikel over zwanen. Tijdens onze ochtendwandeling zagen we bij het Gedenkteken twee zwanen in het water die bezig leken te zijn aan synchroon schoonzwemmen.

                                        terug naar boven                naar Nieuwsoverzicht

woensdag 24 februari 2021    
Vandaag heb ik me niet bezig gehouden met de sluis en/of schepen in de sluis. Deze dag prevaleerde de fotocamera waar ik sinds heel kort over beschik, een beest van een camera. Het is een Samsung NX20 en kenners zullen zeggen "Zóóóo", zeker als ze de bijbehorende telelens zien. 
Behoorlijk wat foto's gemaakt van alles en nog wat om te proberen. Maar aan het einde van de middag "moest" ik het toestel wel inzetten voor een foto van het kraanschip Iris. Niet onaardig vind ik zelf.

Even later kwam van de Maaszijde de eerder vanmiddag al geschutte oude sleper Faith van CLS Yacht Service. Toch ook nu maar even de nieuwe camera gepakt.

Ook morgen ga ik me bezighouden met deze nieuwste aanwinst. In de bovenste lade links van mijn bureau liggen nu al vijf zakcamera's van verschillende merken. Toch maar eens wat opruimen.

                       terug naar boven                     naar Nieuwsoverzicht 

dinsdag 23 februari 2021   
Mijn aandacht ging vandaag een aantal keren naar het Munnikenland, omdat daar in de loop van de dag het e.e.a. veranderde. De Duitse Pretoria (048.05600) lag voorin vlakbij de weg. 

Het was een gemêleerd gezelschap, want bij de kraan werd de Franse Natacha (018.23362), die al een paar dagen hier lag, gelost.

Bij de Inspé zag ik de Anda (023.14589), een schip dat vandaag arriveerde.

Halverwege de middag was ik net op tijd of iets te laat voor de Nova (023.13874) die het Munnikenland inging. Vanuit de tuin kon ik nog een glimp van dit schip opvangen. 

In de sluis twee slepers, waarvan de eerste, de Demi-K (027.25346) van Rodie Transportbedrijf, al vrij snel zou terugkomen.

Een tijdje later ging de Walrus II (027.23298) ook al richting Maas. Het ontmoette na het uitvaren in de Maashaven het transport van de Demi-K.

De Demi-K  was naar Aalst geweest en was nu op pad met een flink breed ponton, het paste maar net, de NP 472.

Omdat de Demi-K nieuw voor me was, toch nog maar een aparte foto ervan.

Vrachtschepen zag ik maar weinig, heel weinig. Als die al kwamen was ik net weg of druk met iets anders bezig. Nu kon ik alleen een foto maken van de Soli Deo Gloria (023.05073). Zeker is dat je voor het aantal schepen tellen genoeg zou hebben aan één hand. 

André op de Lek    
Van Peter Leijsten kreeg ik opnieuw een prachtige foto, dit keer van de ook hier bekende André. Peter maakte de foto gisteren op de Lek, iets ten westen van Schoonhoven.

                                    terug naar boven                naar Nieuwsoverzicht

maandag 22 februari 2021     
Nou, dat begon lekker vandaag. Tegen 09.30 uur deed ik het rolgordijn op de verdieping open en onmiddellijk viel me buiten op de Maashoofden iets op.

Douchen, aankleden, kortom klaar maken voor een nieuwe dag met als eerste activiteit een kijkje op de sluis. Ook de Waalhoofden lieten me verbaasd staan.

De sluislichten waren aan beide kanten uit, meestal is er dan een storing. In dit geval niet, er was gewoon geen sluiswachter om de boel te bedienen. Kan gebeuren natuurlijk.
In de Waalhaven zag ik op dat moment de Prinses Margriet (022.03600) vertrekken, terwijl vlakbij de sluisdeuren de duwer Votrans (023.18448) lag. De schipper vertelde me dat hij al contact had met RWS en jawel, iets later arriveerde een sluiswachter en kon het schutten beginnen.

Vanaf de Maaskant kwam na het uitvaren van de Votrans het werkschip Deo Data (023.24760) de sluis in.

De volgende was de Prinses Margriet die nu met zand geladen richting Maas ging. Ik wilde net naar het Munnnikenland gaan en dus maakte ik de foto maar vanuit de auto.

In het Munnikenland toch een verandering. De Franse Natacha lag nog steeds vooraan, maar tegen de Inspé lag nu de Rigel (033.10498). Bij de kraan werd de Gradatim (021.03623) gelost.

   

In de loop van de middag kwam de grote Victus (023.28255) de sluis in. De sluis was meteen vol.

Tegen 16.00 uur schutte de Nieuw Lekkerlandse Stern (032.50294), waarna het lange tijd stil bleef.

   

Dat was toen ..............
Opnieuw foto's, scans van dia's, van Teun den Dekker van een jaar ofveertig geleden. De eerste is gemaakt in 1978. Opvallend de tweede rolbrug in de sluisgeschiedenis. Je zou zeggen dat rechts voorin de sluis de Wiljo ligt, maar of dat zo is? 

De tweede opname komt uit 1979 waarbij links vooraan de Marina duidelijk is te zien. Het zou hier om de Dordtse Marina (023.10462) kunnen gaan.

Als ik inderdaad de goeie Marina op het oog heb, moet ik dat schip veel later hebben gezien in de sluis, maar dan als Interim.

De brug van Zaltbommel  
Fotograaf Peter Leijsten kwam op een van zijn fietstochten over de brug bij Zaltbommel. Juist op het moment dat het containerschip Jacobus onder hem passeerde. Een prachtige opname.

                                       terug naar boven               naar Nieuwsoverzicht   

zondag 21 februari 2021        
Een gesloten sluis en dus weinig te beleven.............zou je denken tenminste. Hoe anders was het vandaag en debet daaraan was het prachtige weer. Druk met kijkers op de sluis, wandelaars die even bleven kijken, fietsers die pauze hielden, 423 motoren die wilden laten horen dat ze eraan kwamen, etc. 
Reuring genoeg dus, maar geen schepen natuurlijk. Toch in de buurt wel eentje, de Monique die ik naar De Heus zag gaan om een plekje te zoeken bij de Exodus, Volharding en de bak Anita.

Ook het Munnikenland bleef veranderloos, daar lagen nog steeds de Franse Natacha en de Rigel.
Maar dan waren er nog een aantal foto's uit 1982 van Teun den Dekker. De eerste ervan laat scheepjes zien op het punt "Waar Maas en Waal tezamen stroomt en Gorkum rijst van ver, daar heft zich op den linkerzoom en spiegelt in den breden stroom een slot van eeuwen her."
Treffender dan deze woorden van Hendrik Tollens kan het niet worden gezegd.

De twee andere foto's zijn gemaakt vanaf een schip dat bij Woudrichem de Maas opging en hebben vooral het voetveer Woudrichem-Slot Loevestein als onderwerp.

Volgend markant punt voor een schipper zal dan de Wilhelminasluis zijn. Aan het einde van de Afgedamde Maas wordt later linksaf geslagen ("bakboord uit") de Maas op waarna onmiddellijk Heusden opdoemt. Waar de beroepsvaart dan rechtdoor gaat, kiezen nogal wat recreanten voor de haven van Heusden. Terecht overigens.

Oude foto     
Een prachtige oude foto kreeg ik toegestuurd door Johan van Dalen. Te zien zijn tien sleepkasten die op de Rijn worden gesleept. Geweldig. De foto is afkomstig van Ad Brusse uit Krimpen a/d Lek wiens vader eigenaar was van één van die sleepkasten.

                                 terug naar boven                 naar Nieuwsoverzicht

Top