HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                                Dagelijks Nieuws 21 t/m 30 april 2021                                    

vrijdag 30 april 2021    
Gisteravond passeerde nog o.a. de Elisa en juist dit Friese schip uit Harlingen had ik graag op de foto gezet. Gelukkig is daar dan Joost Roeland die in zijn "oeuvre" ook een foto van Elisa (060.01369) had.


Ook vanochtend een verrassing toen ik rond 08.00 uur naar buiten keek. In de sluis twee schepen, waarvan eentje onbekend was voor me. Het was de Allure (060.01912) waarvan ik nog geen foto had. Wel van het schip toen het nog als Leeuw rondvoer. Die maar dan op een foto van december 2015.


Het andere schip was een bekende, de Belgische Caracas uit Merksem die op weg was naar Veghel. Ook nu een foto uit mijn archief.


In het Munnikenland nog steeds schepen die ik er al eerder deze week zag liggen, de Tesco 7 en de Variatie. De eerste werd geladen, de tweede gelost.

   

Op weg naar kennissen kwam ik op de Maasdijk de Zeeuwse Scaldia (023.11215) uit Terneuzen tegen. Later bleek dit schip na het schutten in de Waalhaven te zijn gebleven.


Net waren we weer thuis op de sluis toen een zeer behoedzame Werkendamse Endeavour ( 023.21481) de sluis in kwam. Omdat we net aan onze lunch zaten, maakte ik snel twee foto's vanuit de keuken.

   

Ook nog schutte tijdens de lunch de oude sleper Victor (023.06518), dus ook nu weer een foto vanuit de keuken waar we onze lunch gebruikten.


Later een opvallend schip, niet vanwege de bouw of de lijn ervan, maar gewoon vanwege een vlag in de voormast. Het was de Dei Gratia (020.06769) die op deze wijze liet blijken dat een meisje was geboren. Natuurlijk gaan de felicitaties naar het schip en zijn bemensing.

   

De Den Bosch Max Groen (023.38915) komt de laatste tijd vaak langs, maar blijft interessant genoeg om op de foto te zetten. Toch zou ik de Den Bosch Max Blauw wel eens willen zien schutten.


Onze wandeling ging weer eens langs het Munnikenland waar bleek dat de Tesco 7 en de Variatie van plaats hadden geruild.


Al verder wandelend richting Slot Loevestein kwamen we de Werkendamse Initia (060.04082) tegen. Het schip was op weg naar de sluis om richting Maas te gaan.


Later thuis schutte de Temporeel (023.17469), ook al uit Werkendam. 


De laatste foto was voor een onbekende, de Hydra (023.34762) uit Krimpen a/d IJssel.


                     terug naar boven              naar Dagelijks Nieuws  

donderdag 29 april 2021    
Een topdag! Niet wat betreft het aantal passanten, want zowel van de beroeps- als de recreatievaart bleef dat tegenvallend. Wel bij de beroepsvaart een paar schepen die opvielen. De Subito (023.17285) bijv. die ik tegenkwam op de dijk bij het Andels strandje. Later zag ik het schip in de Waalhaven van de sluis liggen.


Veel later schutte de ook al grote Harmonie (023.25003) uit Krimpen a/d Lek, net als de Subito een schip dat nog niet in mijn archief voorkwam.


Weer later de Werkendamse Lamantijn (023.28228). Verklaring van die naam is simpel gezegd "zeekoe".
 

De tweede foto van dit schip maakte ik vanaf de brug. Goed is dan de Waalhaven met de Subito, maar ook met een recreant die niet stil kan liggen wachten tot het kan schutten, te zien. 


Met de Singa (023.17703) kwam mijn laatste schip voor vandaag binnen. Terwijl ik dit schrijf zie ik de Mer-Blue met containers de sluis inkomen. Afijn, volgende keer komt die weer aan de beurt.
Met Singa komt een bijzondere naam de sluis in; het betekent zoveel als leeuw. Die naam wordt groot uitgedragen op de stuurhut, waarop zelfs twee gestileerde leeuwen zijn afgebeeld.


Groot onderhoud Wilhelminasluis
    
In mijn archief vond ik een foto van Hans de Weerd, die destijds op de sluis woonde, die hij maakte van zijn zoon. Die staat voor een soort van bruggetje naar het remmingwerk. 
Typisch een geval van "l'Histoire se répète", hoewel ik hoop dat het nog aan te leggen bruggetje van een andere kwaliteit is. Toch eens aan Willem Waaierdeur vragen wat voor herinneringen hij aan dat bruggetje heeft. 


Munitie en andere gevaarlijke dingen

Er worden baggerwerkzaamheden uitgevoerd in de Waalhaven waarbij zo'n 12.000 m3 zal worden verwijderd. Nu is nog niet duidelijk hoe dit werk gaat gebeuren, er moet nl. rekening worden gehouden met zgn. OOO (Opsporen van Ontplofbare Oorlogsresten), wat vroeger te boek stond als NGE (Niet Gesprongen Explosieven). Afhankelijk van de gekozen werkwijze wordt bekeken hoelang en wanneer deze werkzaamheden gaan plaatsvinden.
Zorgvuldigheid lijkt me gepast gezien de "oogst" in 1980 aan de Maaszijde van de sluis.

   

Mijn advies is om de eventuele gevonden explosieven op een andere manier op te ruimen dan destijds in 1980. De voorzitter van de voetbalclub was daar toen niet zo blij mee.


Geplande Stremming
 
Vandaag kreeg ik het nieuwtje over een stremming van Sluis Empel. Straks misschien rekening mee houden!
                  terug naar boven                  naar Dagelijks Nieuws

woensdag 28 april 2021    
Een gewone dag met iets meer vaart dan gewoonlijk ivm met de stremming van Sluis St. Andries bij Rossum. Vandaag maakte ik opnieuw een willekeurige selectie uit de schepen die passeerden. 
Maar ik begon weer bij het Munnikenland waar drie schepen lagen. Bij de twee die ik al eerder meldde, de Werkendamse Aurora (023.25405) en de Variatie (031.10605) uit Krimpen a/d Lek, was nu ook de Nijmeegse Torrent (023.17584) gekomen. 

   

Verder keek ik niet meer naar het Munnikenland, maar wel naar de schepen in de sluis. Het waren allemaal bekenden, maar ik zocht er een aantal uit die je hier niet al te vaak ziet.


Hierboven de Goudse Ambitie (023.25082), hieronder de Veluwe (021.04348) uit Putten.


Niet veel later de Interim (023.10462) die Leerdam als thuishaven heeft.


Net als de Interim zag ik ook de Conatus (020.06868) uit Krimpen a/d Lek al geruime tijd niet.


Vanaf de brug zag ik de Cotrans 9 (023.18494) uit IJzendoorn naar de sluis komen, waarbij het opviel dat de P136 van de Politie rustig wachtte tot de Cotrans 9 vast lag.


Aan het einde van de middag was de Urker Babette (023.11526) het laatste schip voor me vandaag.

 
Groot onderhoud

Heel toevallig kreeg ik gisteren deze foto van Jeannette Hartman. Een opname vanaf het water van de Maashaven. Alle remming in deze haven, maar ook die in de Waalhaven, zal worden vervangen. 
Van "groot onderhoud" is dus eigenlijk geen sprake, het gaat om vervanging van de remmingen.
Van Rijkswaterstaat en van de aannemer Deme Infra waren twee omgevingsmanagers naar de sluis gekomen om de bewoners in te lichten over de komende werkzaamheden die op 1 juli a.s. zullen beginnen. 
Het project heeft een naam gekregen: GOVa 7c, wat staat voor Groot Onderhoud Vaarwegen. Half september zal het werk zijn afgerond, dat is tenminste de verwachting. 
Hieronder een overzicht van de geplande werkzaamheden.


De bewerkte foto spreekt voor zichzelf, maar toch wat opmerkingen om het nog duidelijker te maken.
De lange pijl wijst naar de Waalhaven waar zal worden gebaggerd, ca. 12.000 m3 zal daar worden verwijderd.  Verder hebben de kleuren nog wel enige verklaring nodig, gezien de onduidelijke legenda.
Het donkerblauwe rondje staat voor "Beschermpaal (aanvaren)", de lichtblauwe voor "Beschermpaal (afmeren)".
Het gele rondje (jaja, zelf kan ik die ook niet vinden) staat voor "Meerpalen opstelplaats". 
Het paarse rondje staat voor "meerpaal". 
Groen is het "Geleidewerk", oranje het "Remmingwerk" en lichtblauw het "Remmingwerk recreatiesteiger". 
Heel opvallend dan nog het voetpad. De remming in de haven vanaf een sluishoofd oplopen zal tot het verleden behoren, net als nu in de sluis gaapt er een flink gat tussen remming en sluishoofd. 
Genoeg voor vandaag, morgen kom ik nog een keer terug op deze vernieuwing.

                            terug naar boven                naar Dagelijks Nieuws 

dinsdag 27 april 2021    
Zondagsdienst op de Wilhelminasluis en dus lagen vanochtend in de Waalhaven twee schepen te wachten. Vreemd dat op het Merwedekanaal wel op de gewone tijden werd geschut.
Een schipper ventileerde zijn verbazing daarover en ik kan het alleen maar met hem eens zijn. 

Links de Confidentia (022.03475) en rechts de Barbarossa (022.05049). Achter de Confidentia is een vroege recreant te zien. Het zijn Jeannette en Theo uit Woudrichem. Later komt Jeannette hier nog een keer aan de orde ivm een paar foto's.

Wij vertrokken daarna dieper Brabant in, inderdaad weer naar Uden, maar ik maakte eerst nog een foto van de Aurora (023.25405) die bij Covaco in het Munnikenland lag.


Later in de middag kreeg ik een aantal foto's van Jeannette Hartman van deze Aurora, maar ook van de Variatie (031.10605) die aankwam in het Munnikenland.
Meer schepen passeerden niet vandaag. Wel leuk om te zien dat veel recreanten op pad waren.

Vervanging remmingwerk   
Vanaf 01 juli a.s. wordt gewerkt aan het vervangen van het remmingwerk in zowel de Maas- als de Waalhaven. Uit het archief haalde ik een drietal foto's over zo'n vervanging in 1984. Allereerst twee foto's van de Maashaven. 

Ook van het werk in de Waalhaven bestaan foto's. Op deze is een bruggetje te zien dat het ooit mogelijk maakte om vanaf de dijk op de remming en vv. te komen. Een dergelijk bruggetje zal ook in de uitvoering 2021 volgens planning worden aangelegd.

Morgen kom ik waarschijnlijk terug op de plannen voor deze grootscheepse opknapbeurt van de twee havens van de Wilhelminasluis.

                              terug naar boven                 naar Dagelijks Nieuws

maandag 26 april 2021   
Vanochtend vroeg, te vroeg voor mij, hoorde ik een drukte in de sluis. O.a. de Cornelis B, Grevelingen en Zwaantje 1 gingen richting Maas zag ik.
Daarna passeerden nog meer schepen, maar pas bij de Pur-Sang (021.00621) uit Ottoland haakte ik aan.

Ook de Clean Service (023.14661) ging richting Maas.

Dan maakte ik toch ook maar een foto van de Elisabeth (023.11331) die trots als thuishaven Urk voert.

Opeens was ze daar, de grote Rean-L (023.31021) uit Zwolle.

In de Maashaven zag ik op dat moment de Spes Salutis (030.21447) liggen. Waarschijnlijk was het schip te diep geladen om over de drempels van de sluis te komen. Wachten op hoog water dus.

Mijn laatste schutting was rond 17.30 uur met de Prinsenland (023.26049) uit Ottoland die de Bommelse Zwaantje 1 (023.22426) meekreeg in een schutting richting Merwede. 

Hoewel nog vroeg, besloot ik toch het verder voor gezien te houden. Morgen weer een dag, hoewel............ Ivm Koningsdag wordt dan een zondagsdienst gedraaid op de sluis, dus geopend van 10.00-19.00 uur. 

Solomun    
Gisteren schutte dit scheepje waarvan ik niet het juiste type kon geven. Vanuit het Woudrichemse kreeg ik info over deze Solomun, die door twee kenners, Frits en Kompaan, werd herkend als een rasecht Amsterdammetje. Dat had ik dus eigenlijk zelf ook moeten weten, maar alla: bedankt mannen!
   
                          terug naar boven                      naar Dagelijks Nieuws    

zondag 25 april 2021    
Best wel redelijk weer en daardoor boekten de recreanten een flinke overwinning op de beroepsvaart. Uitgedrukt in tonnages zou het denk ik andersom zijn, maar qua aantal dus niet. Hieronder een opname van zomaar de Waalhaven op enig moment.

Tussen al die pleziervaarders zaten natuurlijk ook weer opvallende scheepjes. Niet dat ik ernaar zocht, maar een paar vielen toch op. Allereerst vanwege de naam de "Handvol Rust", maar ook de "Solomun". De laatste niet alleen vanwege de naam maar ook het type scheepje dat ik niet een naam kon geven. Iemand?

Maar goed, gisteravond schutte nog de Friese Alina uit Lemmer met een flinke bak voor zich. De moeite waard om die foto toch maar te plaatsen.

Vandaag slechts één beroepsvaarder, de met containers geladen Den Bosch Max Groen (023.38915).

Later in de middag zag ik dat de Expecto (023.12014) richting sluis kwam. Het schip ging echter het Munnikenland in en dat noopte me een wandeling richting Gedenkteken te maken voor een foto.

Bij de foto hierboven, de laatste van vandaag, bleek mijn camera te zwaar om het doel van de opname goed in beeld te houden. De camera viel iets naar voren, zodat de Expecto er maar net op staat. Toch maar een statief gebruiken voortaan lijkt me. 

                                   terug naar boven                    naar Dagelijks Nieuws

zaterdag 24 april 2021   
Recreanten hadden de overhand vandaag, maar veel verschil met de binnenvaart was er niet. Echt dus een zaterdag in het voorseizoen en ik ben benieuwd wat de score morgen zal zijn.
Nu was de Bossche Verandering (023.09071) het eerste schip voor mij vanochtend. 

Later de Rotterdamse Tadorna (023.15870) die pok al richting Maas ging.

Het bleef rustig en op enig moment zag ik een recreant, een oiudje. De naam op het schip was l'Escapade en de Francofielen onder ons zullen dat onmiddellijk herkennen. De vlag achterop, leek de Britse, zou verwarring kunnen stichten. 

Op weg naar Woudrichem over de Maasdijk haalden we bij De Klerk de Dintel 3 (020.05836) in. Het schip kwam van de sluis, maar daar waren we op het moment van schutten niet. 

Later in de middag kwam de HKS 1 (021.04419) de sluis in om met een lading schroot verder te gaan op de route naar..........
Ik meen dat dit schroot naar Amsterdam gaat, maar voor een andere mening sta ik zeker open. 

                                 terug naar boven               naar Dagelijks Nieuws

vrijdag 23 april 2021  
Nou, dat liep niet echt soepeltjes vanochtend. Al vroeg waren er problemen die door de gearriveerde monteur in no-time werden verholpen, dat hoorde ik tenminste later.
Er werd daarna geschut, maar druk wilde het niet worden. Wij liepen naar het Munnikenland waar de Anja (021.01127) werd geladen.

Thuis was het daarna de beurt van de The-An XII (023.15284) die wat recreanten met zich mee kreeg.

Bij het uitvaren in de Waalhaven bleek daar de Arie (023.09711) al enige tijd, samen met pleziervaarders, te wachten. Dat wachten kwam ook door een stremming die op dat moment gold.

Afijn, de Arie mocht de sluis in en moest daar enige tijd wachten tot de Noorderzon (023.17437) was aangesloten. Ook nu gingen wat recreanten mee.

De stremming duurde wat korter dan eerder gemeld, waarschijnlijk was het werk eerder klaar.

De Geryvo (023.01319) kon dan ook na even wachten de sluis in.

Aan het einde van de middag de grote Desejo (023.16228) die richting Maas ging.

Omdat ik hoorde dat in het Munnikenland bij Covaco de Zwarte Zee (022.04791) lag te lossen, wandelde ik op mijn gemak daarheen om toch maar een foto te maken.

Duikers op de sluis
       
Omdat gisteren was gebleken dat de hoogwaterdeuren niet dicht wilden of in ieder geval niet goed sloten, waren duikers van Herkules Duikbedrijf aanwezig. Zij haalden de ongerechtigheden weg die verhinderden dat de deuren goed sloten. Na gedane arbeid een proefsluiting en ziedaar: alles voor elkaar.

Wat een lawaai!
  
Vanmiddag weer een stel oefenende helikopters in de lucht. Twee Apaches kwamen wel erg laag over de sluis, zodat mijn betere helft naar de piloten kon wuiven. Jammer genoeg geen reactie.
Ik was te laat met mijn camera, ook even later toen een Chinook wat hoger overkwam. Toch maar een foto gemaakt.

                           terug naar boven                  naar Dagelijks Nieuws
 
donderdag 22 april 2021    
Door verschillende omstandigheden maakte ik bijna geen foto's vandaag. Bijna, want halverwege de middag kwam de Viking Energy (9868510) naar de sluis na een bezoek aan Neptune in Aalst.
Zo vaak komt dit type schepen niet door de sluis en daarom maakte ik toch maar wat foto's ervan.

De foto maakte ik vanaf het bruggetje aan de zuidwestkant van de sluis en het viel me op dat het schip zo langzaam de sluis inkwam. Even een kijkje dus op het Maashoofd en dat viel vanwege nogal wat afzetlint waarachtig niet mee.
Eenmaal langs de kolk zag ik in het water een enorme modderwolk die langzaam de sluis in ging.
Ging de modder de sluis in, de Viking Energy bleek langzaam achteruit de sluis weer uit te gaan. Misschien wel op weg naar een andere afspraak.

Wijkerzand
  
Achterin de nieuwste Schuttevaer opnieuw een geweldig artikel in de rubriek Kielzog van Hannie Visser-Kieboom. Dit keer een weerslag van het gesprek, ook de foto is van haar, dat zij had met de schipper van de Wijkerzand.
De Wijkerzand (023.24194) is een bekende voor de Wilhelminasluis, hieronder twee foto's uit resp. januari 2009 en juli 2011. De eerste in de Waalhaven, ernaast in de Maashaven wachtend.
   

Sluis St. Andries
  
In dezelfde Schuttevaer, te koop bij o.a. drogisterij Verbeek in Andel, een kort maar interessant berichtje over sluis St. Andries bij Rossum.
   
Door deze sluiting van Sluis St. Andries is het hier behoorlijk druk geworden, hoewel dat vandaag tegenviel. Voor de niet-kenners onder ons nog twee foto's van deze sluis, eerst vanaf de weg, daarna van de kolk.
   
                         terug naar boven                   naar Dagelijks Nieuws

woensdag 21 april 2021
Behoorlijk wat vaart waarbij ik meer schepen niet dan wel op de foto zette. Dat kwam omdat ik de Samsung NX20 camera wilde uitproberen. Het resultaat was zeer bevredigend!
Voor de Willy-N (023.19009) reed ik naar De Rib om daar een serie foto's te maken van het passerende schip. Dat lukte goed en één foto van het schip staat hieronder.
Vanaf De Rib zag ik in de Maashaven van de sluis de Duitse Europa (044.00500), de Titania (023.11601) en de Arnold J van Dunea liggen.
Bij De Heus zag ik vanaf hetzelfde punt de Volharding (023.07233) naast de bak Willie liggen en verder naar achteren de Wantij (023.26428). 
In de sluis maakte ik een paar opnamen van de Prinses Margriet (022.03600) die richting Merwede ging.
De Urker Babette (023.11526) schutte ook richting Merwede. Op dezelfde foto is de Flora (033.40157) achteraan te zien. Toevallig dat dit laatste schip daarna vertrok uit de Waalhaven.
Dichterbij kreeg ik de Flora niet met de lens die ik nu op de camera had. Dat is jammer, wordt dus een andere lens aanschaffen.
In de sluis vervolgens de Vivo, gevolgd door de Werkendamse Diademar (023.10146) die ook al een volle lading zand bij zich had.
De laatste foto was voor de Wantij uit Zwartsluis die in de Waalhaven langs de Inspé (023.01533) voer. Dit laatste schip zou snel daarna ook vertrekken. 

Padreconstructie 
Het bleek niet te gaan om verbreding van het pad, maar om reconstructie ervan. Dit karwei lijkt te zijn afgerond, want vanmiddag zag ik de mannen bezig aan het pad langs de oostkant van de sluis.
                            terug naar boven               naar Dagelijks Nieuws                            

   
  

 

Top