HOME
Info Wilhelminasluis
Vierdaagse 2019
Dagelijks Nieuws
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Leuke websites
Andel Wandelt
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                                 Nieuwsoverzicht van 21 t/m 30 september 2019                                                  


maandag 30 september 2019      
Gisteren was er eigenlijk weinig te doen, vandaag evenzo. Daarbij komt nog dat er een controle van de hoogwaterdeuren op het programma stond. De duikers van Hercules en een man van het Waterschap waren dan ook al vroeg aanwezig. Na enige tijd sloot ook de man van Istimewa aan.

   

De hoogwaterdeuren die onder de brug zitten sluiten wel eens niet correct door een hoeveelheid schelpen en ander materiaal dat tegen de drempel ligt. De duikers verwijderen dat dan, maar nu bleek ook aan de deuren zelf iets niet goed te zijn. Maar in de loop van de middag zag ik die hoogwaterdeuren helemaal dicht gaan. Probleem dus opgelost.

Toch wat scheepvaart        
Waar de Hamaritha, die van De Heus in Andel kwam, draaide om de route via de Bergsche Maas te nemen, bleek de Neeltje van de Woudrichemse vissers wel te kunnen schutten. 

Ook de Cornelis B waagde het om vanaf de Waal de route naar Helmond via de Wilhelminasluis te kiezen.

   

Bij het uitvaren passeerde de Cornelis B de wachtende Niky. Deze laatste kwam ook van de fabriek van De Heus waar het net als de Hamaritha een tijdje had gelegen. 

Terwijl ik deze update zit te maken, zie ik tot mijn verbazing de Albatros de sluis uit richting Maas varen. Beter opletten dus. Wel hoor ik dat de Caan richting sluis komt, daar ga ik op wachten met het afsluiten van deze update. Wel sla ik deze update alvast op, later voeg ik dan wel de Caan in.

De Caan kwam trouwens van Den Bosch en hoefde niet zo ver meer, want Gorinchem was de bestemming. Bij het uitvaren moest de Caan wat inhouden, omdat net de Spes Salutis aan het draaien was om te vertrekken uit het Munnikenland.

In de Maashaven zag ik de Innovatie liggen. Het kon natuurlijk niet met de Caan schutten en moest daardoor een schutting wachten. De Innovatie was op weg naar Rotterdam. 

   

Toen ik vanaf het Waalhoofd naar huis liep, zag ik in de Maashaven nog een schip liggen. Het bleek de Albatros te zijn die ik eerder miste. Foutje dus meteen goed gemaakt.

Dat was toen ............... 
Kwamen de Hamaritha en de Niky van De Rib in Andel en ligt daar nu nog de Dorothea, in vroeger tijden was het heel vaak flink druk daar bij de fabriek. De foto hieronder komt uit begin jaren zeventig van de vorige eeuw en toont aardig wat schepen. Op de achtergrond in het midden is de sluis, rechts ervan het Munnikenland. Als je heel goed kijkt, kun je zien dat Scheepswerf De Gantel op De Plaat nog actief is. Net links van de toren in het Munnikenland, een kraan steekt boven de silo uit.

                                     terug naar boven                             naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 28 september 2019     
Zaterdag en dan is er eigenlijk altijd de laatste jaren weinig vaart. Ik zag alleen de Tripang, oud van leden, jong van hart, passeren. Volgens mij bracht het schip de nacht door in de Maashaven.
 

Meer schepen zag ik niet in de sluis, wel een flink aantal recreanten. Nu moet ik bekennen dat ik geruime tijd niet op de sluis was, dus alles dat tussen 10.00 uur en 15.00 uur passeerde miste ik. Beter gezegd, ik miste het niet, maar als er al iets langskwam zag ik het niet.
Wel zag ik later dat het bij de fabriek van De Heus op De Rib "druk" was. Vanaf het Gedenkteken zag ik daar een aantal schepen.

Vanaf rechts gezien lag daar o.a. de Hamaritha.

Erachter, met de kraan omhoog, lag daar ook de Dordtse Dorothea.

Verborgen achter de Dorothea lagen daar eveneens de Neeltje van de Woerkumse vissers en het werkschip Fenna Gezina van de ESB-groep. Van de website van die groep komt de foto die hieronder staat van die Fenna Gezina.

Ook in het Munnikenland was wat te zien. Daar lag gisteren al de Spes Salutis die, als mijn bron het goed heeft, een lading die was ingenomen in het Belgische kwam lossen.

Voor deze Spes Salutis lag de Belgische Citius, 023.25901, die in mijn archief nog niet voorkwam.

Meer schepen kon ik niet betrappen vandaag. Morgen een hernieuwde poging. 

Dat was toen ..........................    
Allereerst een foto die werd gemaakt van de Waalhaven tegen het hoofd H2 (westelijk Waalhoofd) aan. Het jaar is mij onbekend, ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw denk ik zo. 
Het groene paaltje naast het bruggetje naar de remming schijnt de meting van de waterhoogte te zijn geweest. Althans enige jaren geleden vertelde Willem Waaierdeur me dat.

De foto hierboven alsook de twee hieronder kreeg ik van Bert van Tilborg. Links staan twee sluisdeuren geparkeerd in de sluis. Op de foto rechts wordt het apparaat dat wordt/werd gebruikt om de taats droog te zetten naar de juiste plaats vervoerd. 
Heden ten dage ligt dat apparaat nog steeds bij de reservedeur langs de Waalhaven. Ik heb het nog nooit in gebruik gezien.

   

Natuurlijk zocht ik naar een andere foto van dat ding in mijn archief en jawel! Zelfs een foto waarop deze taatskuip naast de reservedeur ligt.

                                    terug naar boven                           naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 27 september 2019    
Van de weinige schepen die passeerden, zette ik nog minder op de foto. Eigenlijk ging ik maar voor één schutting naar buiten.

Rechts voorin ligt de Sleeuwijkse Trekvogel die naar ik denk van Aalst kwam waar het de Walrus V al eerder deze week bracht. Op de achtergrond ligt de Prinses Margriet voor het weekeinde afgemeerd.

Links achterin ligt de Neeltje van Hugo Berkouwer uit Vreeswijk. Het is een zgn. luxe motor waarover alles hier is te vinden.

Dit is alles voor vandaag, weinig helaas.

Dat was toen ....................
Uit een serie foto's die ik al lang geleden kreeg van Bert van Tilborg dit keer twee opnamen. Allereerst een foto van de sluis, kijkend richting zuid.
Het gebouw kan ik niet goed plaatsen, ik neem aan dat dit een opslagplaats van de kantonniers was.
Opvallend weer de platte daken van de wachthuisjes. De rij prachtige bomen is gesneuveld bij de grootscheepse renovatie van de sluis rond 2000.

De andere foto is van het Munnikenland. Net als bij de fabriek in Andel vroeger, liggen ook hier aardig wat schepen te wachten. Opvallend ook de leegte rechts op de wal.

                                 terug naar boven                         naar Nieuwsoverzicht

donderdag 26 september 2019    
Kortweg gezegd: vanochtend (veel) regen, opnieuw Brabant in geweest, weinig vaart. Mijn eerste foto van een schip in de sluis was dan ook al ver in de middag.

Het was een mooi stel dat mijn aandacht toen trok. Voorop de -naar het leek onthoofde- Walrus V, terwijl voor de voortstuwing de Trefvogel erachter zorgde. Het duo kwam van Werkendam en was op weg naar Aalst. Daar zal de Walrus V een soort van face-lift ondergaan denk ik zo.

Later riep alleen de Vos me naar buiten. Dit werkschip kwam van Woudrichem, waarschijnlijk bij De Klerk, en ging na het schutten de Afgedamde Maas op.

Meer niet vandaag, morgen ga ik een poging doen meer voor mijn camera te krijgen.

Dat was toen        
Deze website kent nogal wat trouwe volgers, waarbij sommigen het nog steeds een weblog noemen. Daarbij refereren ze dan aan het blog dat in 2012 werd gekozen als beste blog m.b.t. de binnenvaart. dat waren nog eens tijden!
Maar goed, Jan Vos is een van de mensen die me met regelmaat verrassen met een foto die gelinkt is aan de Wilhelminasluis.

De foto hierboven kwam gisteren binnen. Op de foto stond een tekst, hieronder links, en erbij een uitleg.

   

Kenners zien natuurlijk direct dat het om een foto gaat waarop materieel ligt op de huidige Bergsche Maas en waarop op de achtergrond de ingang tot het Heusdens Kanaal is te zien. 
Mocht ik abuis zijn, ik houd me aanbevolen voor nadere explicatie, rectificatie en/of aanvulling.

Info gevraagd    
Graag zou ik meer info hebben over de Lucretia,
een commandantsloep, bekend ooit in de Binnenhaven van Den Helder.
Op de achtergrond van de linkerfoto ligt 
de Schorpioen en links ervan de Ankerparkbrug. De Schorpioen was een oud-ramschip dat jaren dienst deed als opvang en thuis voor voor Marva's (Marine Vrouwen Afdeling) die daar waren gehuisvest.
De sloep deed dienst van 1945 - 1975,  hoewel andere bronnen melden dat dit was van 1945 - 1979. Rechts overigens deze Lucretia in 2012 de Wilhelminasluis uitvarend.

   

                          terug naar boven                         naar Nieuwsoverzicht

woensdag 25 september 2019     
Gisteren maar weer eens een dagje eropuit geweest. Geen idee of ik wat heb gemist. Maar als het net zo was als vandaag, heb ik echt weinig gemist.

Tijdens het ontbijt schutte de Fox, een schip uit Ouderkerk aan de IJssel dat ik hier nog niet eerder zag. En het ontbijt en de regen verhinderden het maken van een foto. Ik nam dus maar weer een kijkje bij Piet Lobregt, zie hierboven, en Joost Roeland, foto hieronder. Piet zag de Fox bij Zuilichem, Joost bij 's Hertogenbosch. 

Nummer twee was een vaste gast die meestal vroeger komt dan het vandaag deed. De foto komt uit het archief van 2016, de regen speelde me namelijk opnieuw parten.

Nog vrij vroeg in de middag kwam de Loreley, samen met wat recreanten, schutten.

Vanaf de brug zag ik dat de Prinses Margriet achteruit de Waalhaven inkwam om af te meren aan de remming.

Rond 16.00 uur kwam pas de volgende, het werkschip Deo Data. Deze was op weg naar de Poederoijense Bol.

Het is nu 18.00 uur en meer schepen zag ik niet schutten. Een schraal dagje dus wat vaart betreft.

                                          terug naar boven                        naar Nieuwsoverzicht 

maandag 23 september 2019      
Heel vaak is maandag nu niet direct de meest inspirerende dag van de week. Vandaag was dat anders, niet dat er veel schepen passeerden, maar van die er kwamen kon wat worden verteld. Let wel: kon.
Hannie, een oude sleper, kwam vrijdag al eens schutten richting Maas. Vanochtend schutte het weer, maar nu de andere kant op. Misschien wel op weg naar huis.

In dezelfde schutting ging de Øresund mee, een scheepje zonder Europanummer en volgens mij een sleper uit Saltholm, een eilandje in en van Denemarken.

   

Daarna de Festum, voor mij een onbekend schip. Dacht ik, want na enig zoekwerk bleek het eerder de naam Christina te hebben gedragen. Met die naam zag ik dit schip meermalen passeren.

Daarna weer een oude(re) sleper, de Fe-Rie uit Sas van Gent. Een schip dat in 1908 als stoomsleepboot werd gebouwd.

   

In het Munnikenland was intussen de Marlesri aangekomen, terwijl de Gunda net was vertrokken.

   

In de sluis vervolgens de Janna, die na het schutten een plekje vond in de Waalhaven.

Terwijl ik bezig ben met deze update zie ik dat in het Munnikenland de Meander, een Fries schip uit Sneek, is aangekomen. Toch maar naar het Gedenkteken gewandeld om dit schip, dat ik niet ken, op de foto te zetten.

Net vaart (18.30 uur) de Geja-S de sluis in, een flink schip van 105 m. Alleen heb ik geen zin meer om opnieuw naar buiten te gaan de sluis op. Daarom als alternatief een archieffoto van de eerder genoemde Christina. 

Te laat!    
De aalscholver zat lange tijd met gespreide vleugels op een van de meermalen. Ik besloot er toch maar een foto van te maken. Net toen ik mijn camera aan het instellen was, deed de vogel de vleugels dicht. Gemiste kans dus.

                              terug naar boven                     naar Nieuwsoverzicht

zondag 22 september 2019     
Weinig verwachtingen voor vandaag gezien de afgelopen dagen. Maar het viel heel erg mee. Opeens was ze daar, de bekende spits 't Sonnepaerdt in een schutting met een aantal recreanten.

Bij het uitvaren zag ik dat ook nog een oude sleper had meegeschut. In dit geval was dat de Anna uit Hoogmade

Het schip dat aan de remming in de Waalhaven ligt is de Verwachting. Bij het uitvaren liet de't Sonnepaerd goed zien dat de thuishaven Terneuzen is.

Heel veel later de Vivo, het schip waar ik gisteren al aandacht aan besteedde. Nu was het op weg naar Veghel.

Aan het einde van de middag zag ik opnieuw een oude sleper schutten op weg naar huis in Woudrichem. Dat was de Jacoba die vrijdag jl. ook al aan de orde kwam.

Dit was alles voor vandaag, maar gelukkig heb ik van verschillende kanten nog wat foto's gekregen. 

Schepen op de Gouwe     
Op een van zijn wandelingen naar en langs de Gouwe zette mijn zwager Jos van der Horst twee bekende schepen op de foto.

De eerste is de Ambulant hierboven die ik wel eens, niet vaak, in de sluis zag. Nu was het op weg richting Waddinxveen. Van de andere kant, richting Gouda, kwam de Maasstad. En ook die zag ik hier meermalen schutten. 

Schepen op het Maximakanaal en op de Maas     
Jaloersmakend natuurlijk dat daar eigenlijk altijd schepen zijn te zien. Vaak ook nog eens bekende schepen, jammer dat die niet de route langs "mijn" sluis kiezen. 
De eerste is de Drift en die ken ik niet, of het zou de ex-Tokana moeten zijn.

De twee volgende schepen ken ik zeker en vast. Links de Laurina, die vrijdag hier passeerde, en rechts de Lourens Sr.

   

De Zoete Lieve Gerritje  is een rondvaartboot die vanuit ............. Den Bosch, hoe raad je het, de tochten maakt.

Dan twee schepen die hier ooit wel schutten, maar vast zo lang geleden dat ik me dat niet kan herinneren. Het zijn de The-An III en de Victor.

   

De laatste foto van deze serie heeft containers bij zich, de Shamrock. Een opvallende naam, maar het brengt geen herinneringen eraan naar boven.

Met dank aan Jos van der Horst, Joost Roeland, Bauke van der Baar, Frits de Jong en Johan van der Kracht sluit ik vandaag af.

                                terug naar boven                            naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 21 september 2019    
Wel een heel schrale opbrengst, geen beroepsvaarder zag ik vandaag passeren en dus moet ik het doen met de Gunda uit Ridderkerk die in het Munnikenland bij Covaco lag in afwachting van de dingen die maandag gaan gebeuren. 

Ken ik die, ja en nee     
Voorbije vrijdag passeerde de Vivo, op dat moment een nog onbekend schip voor me. Daarbij vergat ik te schrijven dat ik het schip wel kende onder een andere naam, nl. als Pi-Ja. Hieronder eerst het schip als Pi-Ja en ernaast als Vivo.

   

De Vivo werd in 1962 gebouwd als Willem en kwam zo ook in de vaart. Daarna kreeg het de naam Rodeur en vervolgens Pi-Ja. Dit jaar verhuisde het naar Ridderkerk en kreeg het de naam Vivo.

Appelpop in Tiel        

Gisteren plaatste ik een foto van de Albatros die op de Waal Tiel passeerde met op de achtergrond een aantal tenten. Mijn vraag erbij was "Waar is dit en wat is er daar aan de hand". Nou, dat heb ik geweten.
De meeste reacties waren serieus, zodat ik al snel wist dat deze tenten behoorden bij een festival van Appelpop dat werd gehouden op de grote parkeerplaats langs de Waal. 
Het was een gratis festival waarop bekende en gerenommeerde artiesten optraden. In de line-up zag ik o.a. Danny Vera, Maan, Racoon, Davina Michelle, Douwe Bob, Ilse de Lange, Nielson en Kraantje Pappie. Ik ken ze, maar ik voel me meer op mijn gemak bij de muziek van de Outsiders, Shoes, Les Baroques, The Golden Earrings en meer van die groepen uit eind jaren zestig van de vorige eeuw.
Maar goed, op de site van Appelpop stonden een aantal foto's en twee ervan neem ik hieronder over, ze geven een goed beeld vanaf de noordkant van de Waal. Het schip dat net passeert blijft helaas (tot nu toe) onbekend.

Schepen op de Waal        
Hans de Weerd wandelde langs de boorden van de Waal, zag o.a. de tenten van Appelpop, maar ook een aantal schepen die je in de Wilhelminasluis niet of bijna nooit ziet. De Takana bijvoorbeeld zag ik ooit het Munnikenland uitkomen.
 

De met zand geladen Diafora is toch echt een onbekende voor me. 

   

Een schip met de naam Repos-Ailleurs ken ik wel, maar ik geloof niet dat dit deze is. Ik ga het niet opzoeken ook.

Later zag Hans de Nova Spes en de Rodort-8, de namen klinken me onbekend in de oren.

   

Uit Hendrik Ido Ambacht kwam de volgende, de Denver.

De opname van de Octous was fotovullend. Een schip dat ik wel ken van een passage van de sluis.

De laatste foto is van de De Valk, een containerschip, althans dit keer met containers geladen. 

                                terug naar boven                           naar Nieuwsoverzicht

Top