HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                               Dagelijks Nieuws 21 t/m 30 september  2021                            

 
donderdag 30 september     
Gisteren had ik weinig nieuws te berde te brengen, geen update dus. Vandaag is er iets meer te melden.
Er waren al een paar schepen gepasseerd voordat de Friese Leli (032.60133) uit Lemmer zich liet zien voor een schutting richting Merwede. Van deze Leli wilde ik wel een foto hebben, maar bijna was ik te laat.

Op de foto hierboven is aan de remming van de Waalhaven een schip te zien. Het is de Rotterdamse Titania (023.11601) die daar rust houdt na eerder te zijn geschut.

Ook nu weer op de foto hierboven een opvallend detail. Na de Leli kwam de Rijkswaterstaat 1 de sluis in met een gemêleerd gezelschap aan boord. Waar Rijkswaterstaat nogal eens uitblinkt door "non-kennis" is deze organisatie wel in staat gebleken een enorm complete en interessante pagina over dit oudje te maken. Zo kan het dus ook! Klasse!!

   

De rechterfoto hierboven maakte ik vanaf de brug over de Wilhelminasluis. Vanaf dat punt zag ik dat de Leli het Munnikenland inging om daar te worden geladen. 

Het noopte me de wandeling naar het Gedenkteken te maken om te zien of de Leli inderdaad bij de laadpijp ging liggen. Mijn vermoeden was juist.

Maar mijn aandacht werd ook getrokken door de RWS 71 (20100121) die tegen de lossende Semper Fi (060.04135) aan lag. Ik nam aan dat het hier om een controlebezoekje ging. 

Mijn jeugd bracht ik door in Den Helder en Semper Fi is mij daardoor goed bekend. "Altijd trouw" is de betekenis ervan.
Semper Fi en Mariniers dragen deze spreuk met trots, waarbij het Nederlandse Korps Mariniers ook en vooral "Qua Patet Orbis" als spreuk voert, "Zo wijd de wereld strekt". 
Afijn, terug maar naar de realiteit. Het werkschip Vos (023.14006) kwam ook weer eens voorbij.

Rond 18.00 uur hoor ik dat vanaf de Maaszijde de  Werkendamse Gratias (023.29233) naar de sluis komt. Ook al omdat dit schip nog niet in mijn overzicht voorkomt, besluit ik toch maar weer naar buiten te gaan om wat opnames te maken. Het resultaat staat ook in het overzicht Vrachtschepen.

   

                                   terug naar boven                 naar Dagelijks Nieuws

dinsdag 28 september      
Gisteren hield ik, zoals de afkorting "zbbhh" kernachtig samenvat, mij bezig met andere zaken. Maar vandaag toch een paar foto's gemaakt van opvallende schuttingen, zoals die met de Neeltje. Duidelijk een recreant, kwam ook in AIS voor, maar gegevens over dit schip kon ik niet vinden.

Thuis had ik gezien dat bij De Heus in Andel een mij onbekend Duits schip werd gelost. Mijn betere helft ging mee om deze Jürgensburg (046.01490) op de foto te krijgen.  

De rondvaartboot Columbus (020.01343) uit Kerkdriel is wel bekend voor me, heel bekend zelfs. Toch maar weer eens naar Kerkdriel gaan om te zien welke schepen, bijv. van de The-An-vloot, daar liggen. 

Mijn laatste schip was op weg naar Amsterdam met een flinke lading schroot. Deze HKS 1 (021.04419) is zeer bekend, maar waar de letters voor staan kon niemand me vertellen.
Wel, ik zou zeggen: Hoogovens, Klöckner en Steenkolen. Die wijsheid heb ik niet van mezelf, maar vond ik op de website van HKS. Kijk zelf maar.

                              terug naar boven              naar Dagelijks Nieuws

zondag 26 september    
De afgelopen dagen heb ik me vooral bezig gehouden met onderhoud van de website. Alle "nieuwe" vrachtschepen, schepen die ik hier nog niet eerder zag, hebben hun plekje op de site gekregen. 
Vandaag vond ik het weer tijd een foto van een passant te maken. Ondanks alle recreatieschepen die passeerden, koos ik voor de Hollands Diep, een tenderboat van De Klerk uit Werkendam
Wel aardig dat dit scheepje vandaag als recreatievaartuig leek te dienen.

Deze Hollands Diep heb ik toegevoegd aan "Dienstvaartuigen divers" op deze site.

                            terug naar boven           naar Dagelijks Nieuws

donderdag 23 september      
Schepen waarvan de naam met een "Q" begint zijn er niet zoveel. Nu lag vanmiddag een Quintus bij Covaco in het Munnikenland te laden. Natuurlijk maakte ik er een foto van, het Europanummer zou later wel komen.

Thuis zag ik dat deze Quintus het nummer 023.13329 droeg en dat de thuishaven Wilsum was. In mijn archief zaten al twee schepen die dezelfde naam voerden, resp. 023.12375 en 032.50294.
Opvallend dat deze twee schepen, die nu heel anders heten, allebei als thuishaven Brakel hadden. 

   

Afijn, het was alweer heel rustig in de sluis. Alleen de Werkendamse Sueno (023.15216) ging op de foto.

Schepen tijdens Marktocht    
Al eerder publiceerde ik een aantal foto's die Hans de Weerd maakte tijdens zijn Marktocht. Ging het toen vooral over de sluizen die op deze tocht werden gepasseerd, vandaag een serie foto's van schepen die Hans die Hans op 8 september jl. maakte.
Te beginnen met het mts Oranje Nassau II (023.31002) uit Giessenburg die op het Hollands Diep ter hoogte van Moerdijk werd gespot.

Andere schepen op het Hollands Diep waren de Transient (023.25427) uit Haastrecht en de Zwijndrechtse Covano (023.23931).

   

Aardig de sleep/duwboot Spes 2 (023.05134) die als thuishaven Raamsdonksveer heeft.

Bij de Volkeraksluizen zag Hans de Monza (021.00373), een ex-sleepschip uit Ooltgensplaat. Net voorbij die Volkeraksluizen passeerde de Belgische Presagio uit Evergem.

   

Bij Dintelsas, toen al op de Mark, lag het voormalige RWS-schip Jan Blanken.

Vervolgens kwam de Palanda (023.11510) in beeld op het Markkanaal bij de Zevenbergse Betoncentrale, terwijl even later de Trio, een Amsterdammetje, aan het werk was aan de oevers.

   

Op het Wilhelminakanaal spotte Hans een flink aantal schepen. De eerste daar was de Bodensee.

De volgende twee schepen waren de Levante (023.18593) uit HI Ambacht en de Rerovi (030.11965) uit Alblasserdam.

   

Vlakbij de Amertak spotte Hans de Vectura.

Dan het laatste schip alweer. Het was de ook hier bekende Cama (023.20073).

   

Hans de Weerd maakte een mooie serie: chapeau! Nu al kijk ik uit naar zijn volgende serie schepen!

                           terug naar boven                   naar Dagelijks Nieuws               

woensdag 22 september 
Eerst nog maar eens terugkomen op de dag van gisteren. De Ronnie W (032.50306), die uit Poederoijen kwam, kwam schutten toen ik niet van plan was nog foto's te maken. 

   

Maar Ronnie W bleef maar in de sluis liggen en toen even later een bericht binnenkwam was het duidelijk. Hieronder het tweede bericht waarin de stremming wordt afgemeld.

Met zo'n storing begint meestal het lange wachten en dat was ook nu zo. Logisch, want toen ik later een monteur sprak, vertelde hij dat hij uit Sittard moest komen. 
Afijn, eenmaal een duikploeg gearriveerd was het euvel snel gevonden, zie hieronder.

Ronnie W kon dan eindelijk ontsnappen en ook het transport dat in de Maashaven lag kon even later schutten. Het was een casco dat door de Merwestroom en ik meen de Gepke 3 werd begeleid.

Veel, eigenlijk niets, kon ik vinden over dit casco. Mijn verbazing was dan ook groot toen al vrij laat vanmiddag hetzelfde casco zelfstandig de sluis inkwam om te schutten.
Waarschijnlijk gaat de naam van dit mts Invado (023.39303) worden, teminste die naam is zowel voor- als achterop vaag te lezen.

Deze mts Invado zal dan wel onder Duitse vlag gaan varen met als thuishaven Wesel. Bij het uitvaren was te zien dat nog wel het e.e.a. aan het schip moet gebeuren.

Afijn, terug naar het begin vandaag toen de Festum (020.05501) uit Dordrecht de rij/het rijtje opende.

De rondvaartwereld werd vandaag vertegenwoordigd door de Zilvermeeuw 5 (021.04691). Mijn lunch liet ik er niet voor staan. Wel druk aan boord met ietwat oude, excuus oudere, jongeren. 

Het bleef rustig vandaag, zodat de komst van de sleper Ventura (023.19634) welkom was.

Iets later een flink schip in de sluis. Het was een Frans schip uit Douai, de Manaus (018.23403).

Daarna het hierboven al gememoreerde schutten van de Duitse Invado. Geen foto's ook meer gemaakt, genoeg voor vandaag. 

Discipline    
Als geen ander weet ik hoe een tochtje op de fiets met een flinke groep kinderen is. Zeker als die groep nog moet wachten ook, omdat voor hun neus de brug omhoog gaat.
Mijn betere helft en ik hebben complimenten voor de begeleiders van deze grote groep kinderen!

                       terug naar boven                naar Dagelijks Nieuws

dinsdag 21 september    
Vandaag weer eens op pad geweest en een groot deel van de dag doorgebracht in Nistelrode. Wel, ik kan vertellen dat daar op het gebied van de scheepvaart niets valt te beleven. Pas toen we rond 15.30 uur weer terugkwamen op de sluis hoefden we maar twee uur (sic!) te wachten op een schip. 
Het was de Purmerendse spits Baby Tonga (023.19054), die richting Maas ging, die de stilte doorbrak. Daarna bleef het weer oorverdovend stil.

Interessante thuiskomst    
Later pas zag ik op een van de tuintafels een plastic zak liggen, die er bij ons vertrek niet lag. Natuurlijk won mijn nieuwsgierigheid het en maakte ik de zak open. De inhoud was verrassend: enige tientallen oude uitgaven van de "Vereniging Binnenvaart". Een welkom cadeautje, ik neem tenminste aan dat het een cadeautje is.
Nu ken ik veel mensen die weten dat de Binnenvaart mijn interesse heeft en die derhalve de gulle gever zouden kunnen zijn. Maar ongetwijfeld komt dit cadeautje van mijn goede vriend Cees uit Woerkem!

Denkend aan Holland    

Een prachtige en heerlijk voortkabbelende serie uitzendingen op TV met André van Duin en Janny van der Heyden in de hoofdrol. Ze varen door Nederland en maken eigenlijk dagelijks een uitstapje naar bijzondere zaken in de regio waar ze vertoeven. 

De serie is nu afgelopen, maar ik begreep dat in het najaar een nieuwe serie volgt, waarin het illustere duo de route van de Elfstedentocht volgt.
Maar de aflevering die mijn aandacht trok speelde zich af in de buurt waarbij verschillende sluizen werden bezocht.
Hun bootje is vergeleken met de binnenvaart een notendop en dat viel helemaal op bij de ontmoeting met een Belgisch containerschip uit Antwerpen.

Door de Helsluis werd de Biesbosch verlaten en kwam de oversteek naar Zuid-Holland. Eerst een foto van het naderen van die Helsluis met eronder een archiefopname van deze sluis. Later bleek de dienstdoend sluiswachter een bekende voor de Wilhelminasluis te zijn. 

Dan volgde het oversteken van het toch wel grote water naar de Peulensluis. Deze sluis ligt onder de snelweg en is bijna niet te zien als je erover rijdt.

   
   

Ook nu weer een archiefopname van deze Peulensluis waarbij duidelijker is te zien dat onder een weg door werd gevaren. 

De derde sluis in deze uitzending was een sluisje, de Damsluis in Hardinxveld. Altijd veel bekijks in in het centrum van dit dorpje.    

Van deze Damsluis twee archiefopnamen waarop op de linkerfoto de legendarische sluiswachter Bert Maas, hij werkte ook op de Wilhelminasluis, actief is.

   

                               terug naar boven                  naar Dagelijks Nieuws

Top