HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Wandeltochten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                                Nieuws van 21 t/m 31 december 2019                                             

  
zondag 29 december 2019  
Zondag en dus een gesloten Wilhelminasluis. Niets te beleven hier vandaag, er heerste een serene rust. Toch een update omdat ik van verschillende volgers een aantal foto's ontving.
Allereerst Peter Leijsten die je op de fiets overal in de regio kunt tegenkomen. Hij doorkruist die en heeft altijd zijn camera fotoklaar. Hij zette gisteren op de Waal bij Loevestein een aantal schepen op de foto, waaronder de Audenda (023.26597).

Peter was o.a. getuige van een wedstrijdje van de Jan en de Jacobus. De Jan, op de voorgrond, leek die te gaan winnen.

Als derde foto een opname van de Specht (023.33472) die met Slot Loevestein op de achtergrond een mooi plaatje maakte.

Hans de Weerd, het actieve deel van AndelWandelt, liep gisteren van Andel naar Heusden om later via de Gelderse oever van de Maas huiswaarts te keren. Als eerste kwam hij de Veere (020.10210) tegen, dit schip was eerder geschut in de Wilhelminasluis.

   

Hans maakte gebruik van het Bernse Veer, de Bergse Maas 10 tussen Bern en Herpt, om aan de overkant te komen.

Ietsje later kwam hij daar, al lopend door de uiterwaarden van de Bergsche Maas, de Primair (022.05685) tegen.

   

Verder was er weinig te beleven op het water en dus was het rijtje schepen dat bij Nederhemert lag i.v.m. de Kerst- en Oudjaarsviering een welkome afwisseling. Te zien zijn de Destiny, Jannie en Aletta.

Een mooi rijtje natuurlijk, maar toen Hans er voorbij was en nog eens achter zich keek, zag hij dat er nog een schip in het rijtje lag tussen de Destiny en de Jannie en wel de Hamaritha. 

Poederoijense Hoek      
Vlakbij de oostkant van de Wilhelminasluis en te bereiken via een afslag van de N322 liggen een aantal woningen die samen de Poederoijense Hoek vormen. Markant punt, en ook de eerste woning die je tegenkomt, was lang de boerderij van de familie Bok. Corrie van Ooijen van de Stichting De Vier Heerlijkheden verraste met een idyllische foto van die boerderij in de sneeuw.
 

Het was, let op het woord was, een mooi plekje. In vroegere jaren oogden de boerderij en bouwsels prachtig.

De mensen die op de foto staan staan zijn bijna allemaal bekend. Het plekje oogt goed. Hetzelfde kan worden gezegd van een opname uit latere jaren. 

In de loop van de jaren is het ergens fout gegaan en werd het aanzien van deze plek steeds minder mooi.

   

In latere jaren is de boerderij en aangebouwde schuren in brand gestoken. De daders zijn bij mijn weten nooit bekend geworden, maar het resultaat van de brandstichting was een troosteloze bende. Jammer dat het eens zo mooi plekje verging tot een ruïne.

                                   terug naar boven                                    naar Nieuwsoverzicht

vrijdag 27 december 2019     
Communicatie lijkt, of kan ik zeggen blijkt, niet het sterkste punt van Rijkswaterstaat. Vandaag zag ik tenminste dat de sluis de gehele dag, van 06.00-22.00 uur, was geopend. Dit lijkt me in strijd met wat op de site van Vaarweginformatie staat.
Maar goed, veel maakte het niet uit, want vaart was er nauwelijks. 
Buiten een waarschijnlijk verdwaalde recreant was er naar verwachting maar weinig te beleven. Een sleper ging met een ponton richting de Maas en 's middags liet de Mirjam uit Zwijndrecht zich schutten. Deze Mirjam kende ik wel, maar niet goed genoeg zodat ik haar foto heb vervangen. Mirjam bleef trouwens in de Waalhaven overnachten. 

Na een fikse wandeling door de uiterwaarden tussen Brakel en Zuilichem kwamen we ter hoogte van het Brakelse Veer de Res Nova tegen. Leuk, want dit schip was eerder geladen in het Munnikenland. Daar maakte ik echter er geen foto van.

Meeuwen 
Een flink aantal foto's maakte ik na thuiskomst van een vlucht/kolonie/zwerm meeuwen. Die zaten rustig op de westelijke Waalremming, vlogen daarna op en namens vervolgens hun plaats weer in. De prijswinnende foto van deze vogels nam ik net op tijd! Even daarna vertrok het meeuwvolk naar andere oorden.

Storingen gaan door       
Nu was het afgelopen dinsdag niet een echte storing werd me verteld, maar ging het meer om problemen bij het "omzetten" van de sluis. Dat moet gebeuren als het water aan de Maaskant hoger wordt of is dan aan de Waalkant. Blijkt te maken te hebben met het feit dat de Wilhelminasluis een waaiersluis is. 
Dat omzetten lukte niet goed en dan valt dan de sluis in storing. Waarschijnlijk de laatste storing van dit jaar en daarom vermeld ik deze toch ook maar.

                                     terug naar boven                           naar Nieuwsoverzicht

zondag 22 december 2019      
Op Twitter zag ik een berichtje over aangepaste bedieningstijden van de Brabantse sluizen. Ik vroeg me af of deze ook golden voor de Wilhelminasluis en dat bleek inderdaad zo te zijn zo blijkt uit het antwoord van @Rijkswaterstaat.

Toc ook nog even gekeken op de vermelde site van Vaarweginformatie en inderdaad,  daar staan de aangepaste bedieningstijden vermeld. Alleen staat daar ook vermeld dat op 27 december de sluis is gesloten en dat is wel een beetje vreemd.

                                     terug naar boven                        naar Nieuwsoverzicht

zaterdag 21 december 2019       
Vandaag een spectaculaire opening, als je er tenminste oog voor hebt gehad. Sluiswachter René van der Kuijl had dat duidelijk wel en hij stuurde me de foto hieronder. Wat een kleurenpracht!

Het was stil vandaag. Na het licht worden liet de Noorderlicht zich schutten, maar daarna bleef het toch wel erg stil. Halverwege de middag meldde zich dan toch nummer twee, de Zeeuwse spits Vincita uit Terneuzen.

Vanaf de Wilhelminasluis heb ik verder niets te melden, alleen nog een foto waar Piet Lobregt me attent op maakte. De haven van Brakel een (flink) aantal jaren geleden op een foto die verscheen op de Facebook-pagina van de Vier Heerlijkheden .......

Kerstreces       
Na ruim dertien jaar bijna dagelijks bezig te zijn geweest met deze website, eerst was het trouwens een weblog, heb ik soms moeite om de inspiratie te vinden om de dagelijkse bijdrage te maken. 
Daarom heb ik mezelf een Kerstreces cadeau gedaan: pas op 1 januari zal ik laten horen hoe het verder gaat met de www.wilhelminasluis.nl. Wel zal ik bijzondere situaties, voorvallen of schuttingen in ieder geval tot die datum blijven melden.

                                   terug naar boven                        naar Nieuwsoverzicht
                  

Top