HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

De Albatros op 18 juli 2007 in de Waalhaven van de Wilhelminasluis, de Ram heeft net de sluis verlaten

Vaak heb ik de Albatros niet in de Wilhelminasluis gezien, maar die keer in juli 2007 liet het schip zich mooi zien. In 1909 werd deze Albatros gebouwd bij de scheepswerf van Nederlof in Zwijndrecht. Weinig is over deze werf bekend, wel dat het omstreeks 1894 startte en in 1903 bouwde onder de naam Scheepsbouwwerf Baanhoek, directeur was toen H.K. Nederlof. Op de werf, die in 1925 stopte met de activiteiten, werden voornamelijk klippers gebouwd.
Van
René de Keuvelaar komt een viertal foto's van de Albatros bij een passage van Sluis Lith.

   

Het schip gaat vanaf 1909 varen als het zeilvrachtschip Spes Secunda voor eigenaar J.A. den Outer uit Hoofdplaat. De afmetingen waren toen 37.00 x 6.26 x 2.17 m. waarbij een Bronsmotor van 105 pk zorgde voor aandrijving.
In 1921 verhuisde het schip naar Oosterland en kwam in eigendom bij O.L. van de Klippe. Het ging Albatros heten toen het in 1926 in handen kwam van J.C.T. de Waal in Werkendam. Deze naam bleef het houden, ook toen het vanaf 1950 ging varen voor de Coöperatieve Scheepvaartvereniging "Samenwerking" in Werkendam.

   

Tot 1973 bleef het met verschillende eigenaren varen vanuit Werkendam, maar in dat jaar verhuisde het schip naar Hardinxveld voor eigenaar A.A.T. Lock. Lang duurde die periode niet, want in 1978 kwam het schip terug naar Werkendam en ging varen voor H. Stolk. Bij mijn weten is hij nog steeds de eigenaar van het schip. 
Hieronder de Albatros in het Merwedekanaal op een foto van Frans Rensen die ik vond op het
Kustvaartforum,

De Albatros, die in 1937 werd omgebouwd tot motorvrachtschip, kende twee zusterschepen die in dezelfde periode werden gebouwd. Eén ervan is ook in de Wilhelminasluis bekend, namelijk het werkschip Anjo. Het andere zusterschip is in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.
De Albatros kreeg in 2014 een nieuwe bestemming, het werd een  Pannenkoekschip in Zwolle.

                                      terug naar Eeuwlingen                        terug naar de Homepage

 

Top