HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

Henrean, als Rhenus 127 betrokken bij een drama in 1940

Ergens in 2006 of 2007 komt een schip door de sluis dat mijn aandacht trekt, het zal daarna nog vaker schutten. Na het plaatsen van een foto van de Henrean, want zo heet het schip, word ik er in een reactie door Fred van der Hek opmerkzaam op gemaakt dat het schip in 1940 als Rhenus 127 een drama meemaakt als het in opdracht van de Duitse bezetter onderweg is met een groot aantal Belgische krijgsgevangenen naar Duitsland.

                                                                                    naar het verhaal van de Rhenus 127

Vlotburg, een varend kasteel

Op dit reizend museumschip kun je op een unieke en verrassende manier het leven in de Middeleeuwen van dichtbij ervaren.  Er worden levensechte taferelen getoond van de wijze waarop de mensen aten, wat voor kleding ze droegen en de verschillende ambachten en middeleeuwse gebruiken. Op het varend kasteelschip, een vrachtschip van 50 meter lengte, is een uitgebreide expositie gehuisvest. Deze vesting is opgebouwd uit zware massief eiken balken.

                                                                               naar het verhaal van de Vlotburg
 

Jamaica, ijsbreker/motorsleepboot 1969

In 1969 wordt het schip met bouwnummer 224 op de Scheepwerf "Vooruitgang" van Mulder & Suurmeijer als Poolvos gebouwd. Het is dan een ijsbreker/motorduwboot met als afmetingen 29.50 x 7.36 x 2.36. De voorstuwing komt van een 700 pk Kromhout.
De precieze datum van de tewaterlating heb ik tot nu toe niet kunnen achterhalen, maar de twee foto's die ervan zijn geven een goed beeld van dit zo robuuste schip.

                                                                                    naar het verhaal van de Jamaica

Uriah Heep, voormalig schip van de Royal Navy

De Uriah Heep is in 1946 gebouwd voor de Engelse Marine (Royal Navy) Na ruim 40 jr dienst in o.a. Hong Kong, Singapore en nog wat voormalig Britse Koloniën is ze terug naar Engeland gekomen waar ze nog een aantal jaren als navigatie opleidingsscheepje is gebruikt. 
Later werd het verkocht aan een duikersbedrijf in Langston. Dit bedrijf heeft het schip na enige jaren via een engelse jachtbemiddelaar aan een Nederlander uit Middelburg verkocht.

                                                                                              naar het verhaal van de Uriah Heep

Tarragona, oorspronkelijk met een aluminium middenschip

In 1960 komt het motortankschip ALUMINIA in de vaart en kort daarna een bunkerboot, met als thuishaven Koblenz. Beide schepen zijn geheel van aluminium gemaakt. Doordat er nogal wat problemen optreden met de zwakke voor- en achterschepen, komt Willy Becker op het idee om alleen een middenschip van aluminium te vervaardigen en het voor- en achterschip van staal.
Dit bijzondere schip, de ATR 1, komt in 1961 in de vaart en na vele verbouwingen en aanpassingen is het nog steeds in de vaart en draagt nu de naam TARRAGONA.

                                                                                                    naar het verhaal van de Tarragona  

Mary-Scott, een Duinkerken veteraan

Op 23 september 2015 komt vanaf de Afgedamde Maas een klein vaartuig richting Wilhelminasluis. Het slaat een schutting over, maar daarna komt het Engelse scheepje toch de sluis in.
Bij het invaren van de sluis wordt mijn aandacht nog meer gewekt en 's avonds kijk ik of ik iets over deze Mary-Scott kan vinden op internet. Dat kan ik en het is nog heel interessante info ook!

                                                                                                          naar het verhaal van de Mary-Scott

Lucretia, een commandant sloep  

In mei 2012 zag ik de Lucretia de Andelse Wilhelminasluis uitvaren en het trok toen al mijn aandacht. Maar pas toen in februari 2019 op "0223 Nieuwediepse foto's" op Facebook een oudere foto van het schip verscheen, werd me duidelijk dat deze Lucretia een plaatsje mocht hebben in deze rubriek.
                                         
naar het verhaal van de Lucretia   
                                 

Nymphaea, een salonbakdekkruiser    
In de zomer van 2018 zie ik in de sluis een opvallend vaartuig schutten. Nog opvallender is de naam "Nymphaea". 's Avonds krijg ik een drietal foto's waarop deze Nymphaea (033.50461) op de Maas ter hoogte van Ammerzoden vaart.

                                 naar het verhaal van de Nymphaea

Zwarte Zwaantje
In de Maritiem Courant van mei 2021 zie ik op pagina 15 een artikel van Jos Hubens, ambassadeur van De Binnenvaart, met het Zwarte Zwaantje als onderwerp. Het is een schip met een bewogen geschiedenis. Ik krijg toestemming om het artikel integraal over te nemen en hier te plaatsen. 

                                                                 naar het artikel van het Zwarte Zwaantje

Veerdienst 3
Van Jos Hubens krijg ik een door hem gemaakt artikel over de Veerdienst 3. Dit scheepje werd in 1898 gebouwd en kwam in 1899 in de vaart.
Na in verschillende functies te hebben gevaren, is tegenwoordig de Vereniging en Stichting De Binnenvaart de eigenaar en heeft het een ligplaats gekregen bij het Binnenvaartmuseum in Dordrecht.

                                                                  naar het artikel over de Veerdienst 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

 

 

  

 

 

Top