HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

Camping De Hoge Waard

In het Brabants Dagblad in oktober 2011 stond een uitgebreid artikel van Teus van Tilborg over Teus en Ria de Groot die na 21 jaar afscheid nemen van hun camping De Hoge Waard in Andel. Deze camping staat op de Broeksewaard, eigenlijk een stuk opgespoten terrein, naast de Veense Plassen. Vroeger kon iedereen er ongehinderd op en werden er ook bijv. motorcross wedstrijden gehouden.

   

In 1967 spreekt de gemeenteraad over dit gebied waarvan de eigenaar een plan voor recreatieve bestemming heeft opgesteld. In de jaren erna wordt er nog met regelmaat over gesproken, maar gebeurt er verder weinig mee. In 1972 wordt op de Broeksewaard bijv. voor de eerste keer een motorcross gehouden. De milieustem komt echter in actie omdat flora en fauna in het gebied teveel hebben te lijden van de brullende motoren. In 1974 vindt de wedstrijd in plaats van op Koninginnedag dan ook plaats in juli van dat jaar, het Gemeentebestuur veegt de bezwaren van tafel.
Rond 1980 komen de eerste plannen om
camping De Mosterdpot van Woudrichem te verplaatsen naar de Broeksewaard.  Dat levert behoorlijke weerstand op, zie foto hieronder. 

Maar na een flink aantal jaren verschijnen in 1991 de volgende advertenties in de krant:
 

   

Het echtpaar De Groot treft het gebied aan als "........een opgespoten stuk land dat van iedereen was.......Ik kan me nog herinneren hoe ik hier in de modder begon. Het was afzien. Er was helemaal niets. Ik heb echt wel eens gedacht "waar ben ik aan begonnen". Jaren gaan er overheen voor je een goede bezetting hebt."
   

Het lukt Teus en Ria een prachtige camping op te bouwen met mensen die er soms al twintig jaar komen of er zo lang al een seizoenplek hebben. Het is steeds een camping voor iedereen, een familiecamping met allerlei activiteiten, maar ook met op zijn tijd rust. Het is een bloeiende camping met zo´n 220 staanplaatsen en toeristisch kamperen.
Twee wat gedateerde kaarten  en twee luchtfoto´s bewijzen dat.
   

Camping De Hoge Waard wordt per 31 oktober 2011 overgenomen door Rego Chaletparkbeheer BV en Van Nijkerken Camping- & Chaletparkbeheer BV in Garderen. (N.B. Foto van het echtpaar is van Patrick Guitjens)

In augustus 2013 schrijft Teus van Tilborg opnieuw een artikel in het Brabants Dagblad over de camping. Het is het verslag van een interview met het beheerderspaar dat 1 maart 2012 is begonnen.
Nieuw is de camping niet voor Jan en Gerrie van Hofwegen, omdat ze er al jaren kamperen. In het begin is het flink aanpoten geweest, omdat beiden niet de ervaring meebrengen. Jan is tot dan toe vrachtwagenchauffeur, Gerrie werkt in de zorg en blijft dat ook doen in combinatie met het werk op de camping. 
Na een moeilijk startjaar gaat nu alles beter. Zoals Gerrie zegt: "......Ook steeds meer passanten weten ons te vinden. En het terras met uitzicht op de rivier. Er is wat dat betreft niet veel langs de dijk."
Van het plan tien nieuwe jaarplaatsen in te richten, zijn er tot nu toe twee gerealiseerd. Voor de kinderen is er een apart honk gekomen en het plan is de camping uit te breiden met, als het kan, vijftien seizoenplaatsen aan het water.

 

                   terug naar boven                        naar Andel Toen en Nu

  

 

Top