HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

Jan Hoek   geboren op 22 maart 1907 te Katwijk 

Met zijn 33 jaar is Jan Hoek al wat ouder als hij als dienstplichtig soldaat wordt ingedeeld bij het Depot Vaartuigendienst Amsterdam. Het Depot is vooral bedoeld voor maritiem militair vervoer en heeft geen krijgstaken. Desondanks beschikt het Depot over zes lichte mitrailleurs. 
Het detachement heeft vooral maritieme taken, zoals de evacuatie met schepen en het ondersteunen van de landmacht met het vervullen van pontdiensten. 
In het dagelijks leven is Jan motordrijver op de visserij. Hij bevindt zich op de 11e mei op het Rode Kruistransportschip Actinia. Het schip, onder het bevel van schipper Huisman, neemt deel aan de evacuatie van burgers uit de regio van de Grebbelinie.

Na de explosie wordt zijn lichaam meegevoerd met de sterke stroom en pas weken later, op 23 september 1940, gevonden bij Sliedrecht. 
Een dag later wordt hij begraven op de Algemene Begraafplaats in Sliedrecht, om vervolgens op 12 november van datzelfde jaar te worden herbegraven op de NH begraafplaats in Katwijk aan Zee. Tenslotte wordt hij in september 1969 overgebracht naar het Nederlandse Ereveld Loenen  waar hij in vak C op nummer 236 wordt bijgezet.


                               terug naar 11 mei 1940
Top