HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

03 juni 2009 bij de fabriek van Covaco (toen nog Schouten) in het Munnikenland

In 1901 wordt de Jantina als sleepvrachtschip gebouwd op de werf van Van Duijvendijk in Lekkerkerk. De informatie die ik over dit schip vind, wijken op sommige punten van elkaar af.
Wel is zeker dat het schip in 1957 wordt omgebouwd tot sleepvrachtschip en dan een tonnage krijgt van 459 ton en de afmetingen 43.60 x 7.30 x 2.27 m. 

22 september 2009 in de Wilhelminasluis richting Afgedamde Maas

In 1901 komt het schip in de vaart, maar waar sommige bronnen spreken over C.K. de Vries als eerste eigenaar, noemen andere bronnen C.K. Priester. Over de eerste thuishaven is iedereen het eens, dat is Hardinxveld, en ook de eerste naam kent geen twijfels. Dat wordt Merwede.
In 1928 verhuist het schip naar Rotterdam, eerst onder dezelfde naam, maar in hetzelfde jaar verandert die in Summer Nights Dream.Sommige bronnen melden dan dat het schip een jaar later, in 1929, weer van naam verandert en dan gaat varen als Sommernachtstraum, wel nog steeds met Rotterdam als thuishaven.
In 1964 gaat het schip, het krijgt dan de huidige naam Jantina, volgens sommigen over naar H. Botter uit Zutphen, de huidige eigenaar. Meer aannemelijk is dat het in 1964 eerst overgaat naar F. Botter en vanuit Zwolle gaat varen, waarna het pas in 1989 vanuit Zutphen gaat varen voor H. Botter, de huidige eigenaar. 
 
In 2016 komt het bericht dat de Jantina in Kampen zal worden gesloopt. Het schijnt een aanvaring te hebben gehad en is het niet meer waard te worden opgeknapt. (Foto's komen van het
Binnenvaartlog en zijn van Peter van de Arkervaart)

   

 

                                   terug naar Eeuwlingen                        naar de Homepage

Top