HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

 

De Wilhelminasluis heeft een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Bij de inval van Duitsland op 10 mei 1940 liep een route waarover het Nederlandse Leger terugtrok over de Wilhelminasluis naar de pontonbrug in Brakel. Maar ook later in de oorlog raakte de Wilhelminasluis vaak zijdelings betrokken bij oorlogshandelingen of voorbereidingen daartoe. 
In de twee streken die door de brug over de sluis worden verbonden, de Bommelerwaard in Gelderland en Het Land van Heusden en Altena in Noord-Brabant, gebeurde natuurlijk veel meer. O.a. stortte een aantal vliegtuigen neer of maakte er een noodlanding, zowel van de Duitse als de Geallieerde luchtmachten. 
Hieronder een paar van die oorlogsgebeurtenissen. Alle informatie over deze en andere oorlogs-gebeurtenissen is zeer welkom.
De mededeling hierboven komt uit de Dordrechtsche Courant van 14 februari 1942. De reden van de naamsveranderingen was dat iedere verwijzing naar het Koninklijk Huis de Duitse bezetters onwelvallig was.

 

Almkerk 13 mei 1940
Op De Laagt, tussen Almkerk en Waardhuizen, maakt een Junkers op 13 mei 1940 een geslaagde noodlanding. Jan Jolie zegt er in zijn boek Luchtgevechten boven West-Brabant en de Biesbosch volgende over: Het toestel was een Junkers Ju 87B-1, Werkenummer 278, Code L1 + ?W van het 12./Lehrgeschwader 1, 12(St.)/LG 1 (L1+?W) met als piloot Unteroffizier H.J. Kowatsch en als Radioöperator Unteroffizier H. Jorzyck.     
                                                             lees hier verder

 

 Andel 31 juli 1942
In het “Verliesregister 1939-1945: Alle militaire vliegtuigverliezen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog” kwam ik een hele tijd geleden de melding tegen dat op 31 juli 1942 een Messerschmitt een noodlanding zou hebben gemaakt in of nabij Andel.
Verdere informatie over dit gebeuren kon ik nergens vinden, noch in de bekende werken over deze periode, noch in de streekliteratuur kwam ik een vermelding tegen.       
                                                                                                  lees hier verder

 

Brakel 20 november 1944
In de middag van 20 november 1944 stort om ongeveer 13.30 uur in de polder Brakel een geallieerd jachtvliegtuig neer. Aanvankelijk is er enige twijfel over de nationaliteit van de vlieger, in een brief van 13 november 1945 aan de Commissaris van het Militair Gezag te Arnhem heeft de Burgemeester van Brakel, W.J. Pos, het nog over de “Engelschman R.L. Lapham D.-823094, T43”.    
                                                                             lees hier verder 

 

Almkerk 9 december 1944
Op 9 december 1944 stort een Typhoon onder zeer slechte weersomstandigheden bij Almkerk neer. Bij deze crash komt de piloot, de Belgische luitenant-vlieger R.J. Parthoens, om het leven. Oorspronkelijk wordt hij als een Belgische “Feldwebel” door de Duitsers begraven.         lees hier verder

 

Massagraf Wilhelminasluis 29 december 1944
 In het archief in Heusden bevindt zich een overzicht van tijdens de winter 1944-1945 in Andel begraven gesneuvelde Duitse militairen. Daarin ook de namen van vijf Duitsers die in een massagraf in de grasstrook langs de sluis, op een plek die nu naast de tuin van Wilhelminasluis 6 en het oostelijk parkeerterrein is, een voorlopige rustplaats vonden.                  

                                                       lees hier verder

 

Poederoijen 27 april 1943
In de nacht van 26 op 27 april 1943 wordt een Engelse Wellington-bommenwerper door een Duitse nachtjager neergeschoten. Het toestel behoort tot het 196 squadron en is op de terugweg van een bombardement op Duisburg. Tijdens de crash in het Munnikenland bij het dorp Poederoijen vindt de bemanning, bestaande uit Piloot Sgt. G.F. Fletcher, Navigator P/O E.G. Francis, Bommenrichter Sgt. E.Th.D. Hardee, Luchtschutter Sgt. J.A. Hawkins en Telegrafist Sgt. F.Th.Pratt, de dood. Allen worden begraven in Poederoijen.                        
                                                                              lees hier verder

 76Brakel 17 april 1945 Nederlandse Spitfire
Marinus Arie Rackwitz wordt op 17 april 1945 om 12.30 uur in of in de omgeving van Brakel gevangen genomen, aldus is vermeld in een brief van de voormalige gemeente Brakel aan het Militair Gezag in Arnhem over het neerstorten van twee vliegtuigen op 20 november 1944 en 17 april 1945. Er wordt ook nog bij vermeld “Na de oorlog is hij nog een keer teruggeweest”.                    
                                                                     lees hier verder


 
Dode bij de Wilhelminasluis 24 december 1944 
Op 24 december 1944 moeten in opdracht van de Duitse bezetters goederen worden vervoerd. Het transport begint waarschijnlijk in Zaltbommel en gaat dan via de Maasdijk naar Poederoijen in de richting van de Wilhelminasluis om daar over de brug naar het Land van Heusden en Altena te gaan. 
Bij dit transport ook de landarbeider Jacob Hendrik Keinemans uit Kerkwijk, 46 jaar, met een boerenkar van zijn baas, de familie Slegh in Kerkwijk. Ter hoogte van de Andelse sluis, gesproken wordt bij het Gedenkteken, wordt het transport onder vuur genomen door een Engels vliegtuig.
Keinemans wordt daarbij rond 16.00 uur dodelijk getroffen.  
                                                                                                    lees hier verder


  Werkendam/Nieuwendijk Thunderbolt P-47C
30 juli 1943 onderneemt de US 8e Air Force met 186 B-17’s een aanval op de Messerschmitt fabrieken in Kassel. 107 P-47 Thunderbolts van de 4e, 56e en 78e Fighter Group waren aangewezen om deze bommenwerpers op de terugweg te beschermen.
Als de Thunderbolts de bommenwerpers bij Winterswijk ontmoeten, worden die al aangevallen door tussen de 100 en 200 Duitse jagers. De Thunderbolts verspillen geen tijd en gaan onmiddellijk in de aanval. Een enorme luchtslag ontwikkelt zich waarbij beide partijen verliezen lijden. Zo claimt JG26 o.a. een neergeschoten P-47 van de 56th Fighter Group, het toestel van Jack Horton.
Het toestel crasht zo’n drie kilometer ten zuiden van Werkendam en 1 km ten westen van Nieuwendijk in de Biesbosch in een gebied dat de Hoge Polder wordt genoemd. De Hoge Polder behoorde in die tijd tot de gemeente Hank.   
                                                              lees hier verder

 

Werkendam 22 juni 1944  
 De bemanning van een Engelse Avro Lancaster van het 101 st Squadron RAF probeert zich op de terugweg van een missie naar Wesseling (bekend geworden als de Wesseling Raid) in de Biesbosch in de buurt van Werkendam, nadat hun vliegtuig is aangeschoten door een Duitse nachtjager, te redden uit de neerstortende  bommenwerper. De achtkoppige bemanning wacht daarbij een heel verschillend lot.  
                                                                              lees hier verder

Zuilichem 25 april 1944 
Op 25 april 1944 crasht een Engelse vier-motorige bommenwerper van het type Halifax in de omgeving van Zuilichem. Het vliegtuig behoort tot het 420ste Squadron van de Canadese luchtmacht.
Van de uit zeven personen bestaande bemanning vinden vijf militairen de dood en worden twee door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt.
Bijzonder aan het verhaal van dit vliegtuig is, dat één van de overlevenden, Flight-sergeant Michael Cassidy, zijn omgekomen bemanningsleden nooit vergeet en dat op een bijzondere manier laat blijken. 
                                                                       lees hier verder

 
 Verraad aan de Maas 11 mei 1940 

Onder deze titel wordt in het maartnummer 1997 van De Opmaat, een blad van en voor veteranen, een interview met Anthoon Figee (1914) gepubliceerd.
Hoofdzakelijk gaat het interview over het laten springen van twee prachtige bruggen, die over de Bergsche Maas bij Heusden en de brug over het Heusdensch Kanaal. Maar ook het bestaan van een "Vijfde Colonne" en het plegen van sabotage komt erin aan de orde.

                             lees hier verder

Ramp op de Merwede 11 mei 1940

 Op 1 februari 1940 worden verschillende Rode Kruissoldaten  opgeroepen voor de mobilisatie. De legering in de Oranje-Nassau  kazerne in Amsterdam is eigenlijk niet zo als het moet zijn. 
 Omdat zij niet tot de gevechtstroepen behoren, moeten ze eigenlijk de  kazerne uit en een onderkomen zoeken in een school of iets dergelijks. 
 Maar de legering is wel gemakkelijk, want achter de kazerne ligt een  haven en daardoor de verbinding met de grote rivieren.  
 Begin mei liggen daar tijdelijke hospitaal/Rode Kruisschepen. Het zijn  drie binnenvaartschepen, die omgebouwd zijn voor de opvang van  gewonden. 
 Totaal zijn er zestien Rode Kruissoldaten per schip ingedeeld. Zij  moeten in een oorlogssituatie gewonden halen en naar Amsterdam brengen. Daar zijn de ziekenhuizen in de Vesting Holland op die opvang berekend. 
                                                                                             lees hier verder
                                                           

Wijk 21 juli 1944

In de nacht van twintig op 21 juli 1944 stort een vier-motorige Engelse Halfax bommenwerper van het 10e, na op de terugvlucht door het Duitse luchtafweergeschut te zijn geraakt, neer nabij de voormalige werf aan de Molendijk te Wijk.
Volgens diverse ooggetuigen is er een ongeveer vijftig meter lange vlam achter het vliegtuig zichtbaar.
Een visser krijgt de schrik van zijn leven, als het brandende toestel op zeer lage hoogte over hem heen gaat en aan de buitenzijde van de dijk neerkomt. Eén van de wielen vliegt over de dijk en raakt enige huizen. Persoonlijke ongelukken doen zich bij de burgerbevolking hierbij gelukkig niet voor.
                                                                                                  lees hier verder

Giessen 24 december 1944

Drie ooggetuigen nemen op deze zondag  waar dat tegenover Giessen een geallieerd jachtvliegtuig in de Maas stort.
Maar in het officiële "Verliesregister 1939-1945 Alle militaire vliegtuigverliezen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog" komt geen toestel voor dat op die datum bij Giessen neerstort.
Ook in de archieven in Heusden vind ik niets over deze crash. Een raadsel dus.
Maar eind 2019 wordt meer duidelijk over deze crash van een Hawker Typhoon.

                                                                                      lees hier verder

  Maandag 27 november 1944: een zwarte dag voor Andel
In het Dorpsblad van Andel, Aktu-Ael, verschijnt in nummer 473, 28ste jaargang nummer 3, november 2019 een artikel van de hand van Teus van Tilborg. Hij belicht hoe een op 27 november 1944 bij vergissing uitgevoerd bombardement boven Andel fatale gevolgen heeft.
Terwijl een groot deel van Brabant al van de Duitse overheersing is bevrijd, is het in het Land van Heusden en Altena in de laatste maanden van 1944 nog volop oorlog. Het is zelfs frontgebied geworden.   
De inwoners van Andel merken dat ook. Maandag 27 november 1944 wordt een zwarte dag voor het dorp. De zwartste dag eigenlijk van de gehele oorlog. Het dorp wordt getroffen door een bombardement. Er vallen doden, gewonden en de materiële schade is groot.

                                                                                  lees hier verder

 

 

 Drama met veerboot 
Waarschijnlijk bij vergissing wordt de veerboot Janihudi 4, van Gorinchem naar Woudrichem, op 08 maart 1944, beschoten door twee geallieerde vliegtuigen. Zes doden en en een aantal gewonden is het resultaat van dit drama. 

                        lees hier verder

  

Gedoe rond een plaquette 

In mei 2019 verschijnt in het Brabants Dagblad een artikel van Teus van Tilborg over het aanbrengen van een plaquette met de namen van de Andelse oorlogslachtoffers. 

De wethouders Paula Jorritsma en Hans Tanis onthullen deze plaquette op een muur van de Romboutstoren in Andel. De gedenkplaat is een initiatief van de dorpsraad. 

,,We willen de mensen zichtbaar maken die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen", licht secretaris Kees van der Linden dan toe. Het is volgens hem niet de bedoeling de jaarlijkse 4 meiherdenking in Woudrichem over te nemen. ,,Wel willen we dat de namen zichtbaar blijven in het dorp.'' 

                                                                                                lees hier verder                                            

                  

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                    
 

Verder
Top