HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Wandeltochten
Vragen
Reacties
Contactformulier

De Rudis (030.11366) in het Munnikenland

Zeker is dat de Rudis in 1900 werd gebouwd op de werf van Pannevis in Alphen a/d Rijn. Maar over het begin van de geschiedenis van de Rudis is niet veel bekend. Pas zekerheid (?) is er vanaf 1920 als de eigenaar H.M. Klijweg (C.M. Kleiweg?) uit Den Haag is.
De Rudis voer lang geleden onder een andere naam als vrachtschip: Hendrika Elisabeth 3. 

Aan het werk op 24 april 2013 bij de casco's die jaren in het Munnikenland lagen.

De huidige afmetingen van het schip zijn 24.73 x 4.09 x 1.49 m. bij een tonnage van 68 ton. Eigenaar is Main BV (Maritieme Afvalstoffen Inzameling Nederland BV) in Dordrecht. In 1962 wordt het schip omgebouwd tot motortankschip (Bilgeboot).

Het Munnikenland invarend op 1 mei 2013

In 1961 krijgt het schip de naam Rudis als J.C. v.d. Linden uit Rotterdam de eigenaar wordt. Elf jaar later, in 1972, wordt W.G. v.d. Linden eigenaar en verhuist het schip naar Dordrecht. Dat wordt dan tot nu toe de thuishaven van de Rudis.

In 1985 gaat het schip over naar Stroom & Visser BV, eveneens in Dordrecht. Of deze BV vanaf 2015 een andere naam krijgt of dat een nieuwe BV het schip overneemt, is me niet duidelijk. In ieder geval is de eigenaar vanaf 2015 Main BV.
"Main" staat daarbij dan voor "Maritieme Afvalstoffen Inzameling Nederland BV in Dordrecht".  

In datzelfde jaar lijkt de Rudis een gedaanteverwisseling te hebben gekregen. Het geel en groen is verdwenen en blauw is nu de hoofdkleur. Op de foto van 11 december 2015 vaart het schip bij Woudrichem de Merwede op na een bezoek aan schepen op de Afgedamde Maas.

                                                terug naar boven                          naar Eeuwlingen

Top