HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Vragen
Reacties
Contactformulier

                                    1891 SEMPER-SPERA

Hierboven de oudste foto die -tot nu toe- bij me bekend is van de Semper-Spera. Het schip heet hier nog Gerrit Lucas en daarmee is meteen de derde naam genoemd die het schip kreeg.
In 1891 werd de Semper-Spera als sleepschip gebouwd op de werf van Kalkman in Capelle a/d IJssel. De afmetingen waren bij de tewaterlating 37.22 x 6.18 x 2.02, waarbij het schip werd gedoopt als Johanna Adriana. 
Tot 1953 bleef het zo heten, waarna de naam werd gewijzigd in Joad. Eigenaar bleef nog steeds C. Vermeulen in Rotterdam, maar in 1970 ging het schip naar J. Vermeulen, eveneens in Rotterdam.
Vanaf 1973 ging het varen als Gerrit Lucas voor M.K. Snippe in Breda. Tot 1986 bleef dat zo, maar in dat jaar ging het schip over naar T. Pilon die het herdoopte in Injare.
Ondertussen was het schip in 1956 (of 1953) gemotoriseerd en waren ook de afmetingen veranderd. Tot op de dag van vandaag vaart het schip met een tonnage van 365, met als nieuwe maten 46.88 x 6.20 x 2.06.

   

Of het schip hierboven al Semper-Spera heet is niet helemaal duidelijk, maar wel is zeker dat het schip onder die naam ging varen vanaf 1996 met als eigenaar H. Korvemaker uit Oude-Pekela. 
Het schip komt sinds die tijd met grote regelmaat door de sluis en uit al die jaren heb ik een aantal foto's gekozen die een goed beeld van het schip geven.
Hieronder eerst het schip rustend in augustus 2009 langszij
De Plaat. Eronder links in juli 2008 in de sluis en ernaast twee maanden later als het onder de brug doorvaart en in de Maashaven de Betuwe ontmoet.

   

Vervolgens de Semper-Spera terwijl het in juli 2009 in de Waalhaven de sluis nadert. Eronder eveneens twee opnamen uit 2009, eerst aan De Rib in Andel en dan uitvarend in de Waalhaven.

   

Dan een opname die ik maakte aan het einde van 2009 toen de Semper-Spera net los was van de remming in de Maashaven en naar de sluis kwam om te schutten. Eronder twee recentere opnamen, links in 2012 in de sluis, rechts in augustus 2013 onder de brug richting Maashaven. Tot slot nog een grote foto uit december 2013 als het de sluis is uitgevaren en via de Waalhaven op weg is naar verdere oorden.

   

                       terug naar boven                      naar Overzicht Eeuwlingen

Met dank aan o.a.:
www.binnenvaart.nl
www.vaartvaria.nl.
www.sleepschepen.nl
www.scheeps-journaal.nl
"Wrijfhout" via
www.kustvaartforum.com

Top