HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen
Foto's Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Wandeltochten
Vragen
Reacties
Contactformulier

Speedy 033.30007 op 1 september 2015 in de Wilhelminasluis

Ligt het begin van de Speedy in Friesland, ook de laatste keer dat ik het schip zie is Friesland en dan in het bijzonder Lemmer de thuishaven. In 1916 wordt het schip als sleepvrachtschip gebouwd bij De Boer in Lemmer. Later wordt het omgebouwd tot motorvrachtschip met de afmetingen 50 x 6.60 x 2.23 m. bij een tonnage van 506 ton.  
De aandrijving, lees ik ergens, geschiedt dan door 300 pk Detroit en een 80 pk kopschroef van Detroit.   
 

   

Dit schip begint de loopbaan als Carolina voor Carolina NV in Opijnen. In 1937 gaat het over naar de Standaard Transport Maatschappij NV in Rotterdam en krijgt het de naam Transport 80.
Die naam blijft jaren gehandhaafd, ook als het in 1951 overgaat naar het Rotterdamsch Rijnvaartbedrijf NV in Rotterdam en ook nog als het drie jaar later, in 1954, in het bezit komt van H.J. Fongers, ook al in Rotterdam.

   

In hetzelfde jaar verhuist het schip nog een keer, nu naar Dordrecht als Jega Scheepvaart Maatschappij NV de eigenaar wordt en het schip omdoopt in Jega.
Tien jaar later, in 1964, wordt de naam Elisa op de boeg gezet als het gaat varen voor Rademakers Scheepvaartbedrijf in Roosendaal.

   

Maar dan! In 1974 gaat het schip terug naar Friesland en het krijgt daarbij ook nog eens de thuishaven Lemmer. J. Sytema wordt dan de eigenaar. Met die naam zie ik de Speedy, zoals de naam wordt, meermalen, eigenlijk vaak, door de Wilhelminasluis komen. 

                                         terug naar Eeuwlingen

Top