HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Wandeltochten
Vragen
F2
G1
Reacties
Contactformulier

Bodemvondsten bij de Wilhelminasluis    


Bij graafwerkzaamheden in de tuin worden op verschillende momenten en op verschillende plaatsen twee hulzen gevonden. De afmetingen zijn 5,5 cm hoog en een diameter van 1,2 cm.
Eén huls is gaaf, de andere is behoorlijk beschadigd.
Onderop staan cijfers en letters, waarschijnlijk codes die meer moeten vertellen over herkomst e.d.
Een huls bevat de code P120 *S* 5 39, de andere P186 *S* 21 37.
Via de Documentatiegroep '40-'45 komen reacties op de vondst.
Het zijn Duitse hulzen, waarbij de P met het nummer de fabriek aangeeft."
Zoekend met die getallen wordt duidelijk dat de huls met P 120 is gemaakt in 1939 (de laatste twee cijfers van de code) bij de fabriek van Dynamit A.-G., vormals Alfred Nobel & Co, Werk Empelde.  
De huls met P 186 is te herleiden tot een fabricage in 1937 bijMetallwerk Wolfenbüttel, Halchterstrasse 21.
De cijfers 5 en 21 zijn de productienummer


   

Voor de letter *S* komen twee verklaringen binnen. Eerst wordt gezegd dat die letter staat voor stalen hulzen, de tweede reactie gaat er vanuit dat het een koperen huls betekent. Ik neig ernaar om die tweede verklaring te volgen.
De munitie blijkt naar alle waarschijnlijkheid te behoren bij de Mauser K98, een handvuurwapen. Dergelijke munitie wordt ook gebruikt in een MG34, MG42, etc. Het kaliber wordt vermeld als 7,9 mm.

Aardig dat ook mijn buurman met een huls komt, in zijn tuin gevonden. Onderop de code P? *S* 14 37, wat kan worden verbonden aan een huls van de Polte Armaturen-u. Maschinenfabrik AG uit Magdeburg, een naam die later wordt veranderd in Polte-Werke.

Lijken hiermee alle vragen te zijn opgelost, blijft natuurlijk nog het probleem waarom die hulzen hier liggen. Zeker is dat zich rond de sluis geen grondacties hebben afgespeeld. Ook is zeker dat door vliegtuigen veelvuldig aanvallen op de sluis zijn uitgevoerd. Het kan zijn dat de wapens zijn afgevuurd op deze vliegtuigen, maar zeer waarschijnlijk zal dit nooit meer duidelijk worden.

Van een heel andere orde zijn twee andere vondsten, maar wel zijn ze even intrigerend. De eerste is een koperen letter A van 3,5 cm hoog en 2,5 cm breed. Op de linkerpoot staat 18  95, op de rechterpoot zijn drie sterren afgebeeld. In de middenbalk het cijfer 9.
Hier komt geen enkele reactie op, ik heb dus geen idee waar deze letter op heeft gestaan of waartoe die heeft gediend.


De laatste vondst is natuurlijk de minst opzienbarende, een knoop van een uniform van een ambtenaar van Rijkswaterstaat. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal één van de vele bewoners van de woning deze ooit zijn verloren. 
In ieder geval is het een oude knoop die allang niet meer in gebruik is. Niet belangrijk ook, maar wel om te vermelden en bewaren.

                                         terug naar boven                   terug naar Bijzondere zaken 

Top