HOME
Info Wilhelminasluis
Dagelijks Nieuws
Sluizen en Keringen
Vrachtschepen
Andere Scheepsfoto's
Bijzondere schepen
Schepen >100 jaar
Ansichtkaarten
Historie sluis
Oorlog in de Regio
Historie in de Regio
Andel Toen en Nu
Verhalen
Bodemvondsten
Wandeltochten
Vragen
F2
G1
Reacties
Contactformulier

Bodemvondsten op De Plaat            
Eind februari 2016 gaan twee mannen met een metaaldetector op De Plaat op zoek naar objecten in de bodem. Dat er iets zal zijn te vinden is duidelijk, tenslotte was er in het verleden het voetbalveld van Sparta '30 uit Andel.
In de loop van die jaren zal er best het een en ander zijn verloren op en rond dat terrein. Maar ook was daar de Scheepswerf De Gantel gevestigd. Meer over
De Plaat elders op deze website. 

zaterdag 27 februari 2016      
Al vroeg zijn de mannen aanwezig en minitueus zoeken ze het terrein af. Aan het einde van de ochtend spreek ik voordat ze vertrekken nog even met ze. Ze noemen de vondsten niet echt opzienbarend, ik vind het opmerkelijk dat er nog zoveel te vinden is.
Nu ben ik geen kenner van munten e.d., maar moeiteloos noemt een van de mannen op wat er zoal is gevonden. Later krijg ik van hem foto's van de schoongemaakte vondsten, alsook een beschrijving ervan. 

Een speldje, een fragmentje van een zilveren armbandje, een duivenring, een fragment van een rijwielbelastingplaatje uit 1935-1936, een uniformknoop van het Nederlandse Leger. 

Verder nogal wat na-oorlogse munten: 10 x 1 cent, 4 x 5 cent, 2 x 10 cent. Maar toch ook oudere munten, t.w. 1 zinken cent 1944, een half leeuwencentje uit 1906, 6 x 1 leeuwencent uit 1878, 1881, 2 x 1922, 1927 en 1929 en 3 zilveren dubbeltje met de beeltenis van Koningin Wilhelmina uit 1917, 1936 en 1939. 

Ook de vondsten van de andere man zijn voor mij opzienbarend. Hij zet ze ook op de foto: o.a. een leeuwencent, een rijwielbelastingplaatje uit 1934, een knoop en wat guldengeld.

zondag 28 februari 2016       
Een van de mannen, een oud-leerling van me, wil het toch nog een keer proberen op een ander stuk van het terrein. Opnieuw is de oogst niet gering. Ondanks het behoorlijk winderig weer komt hij terug met o.a. een musketkogel, het onderdeel van een olielamp, een soort mini lijmklem, nu 2 uniformknopen van het Nederlands Leger, 4 x 1 cent, 1 x 5 cent en 1 x 10 cent, alles uit de guldentijd.
Ouder zijn het leeuwencentje uit 1883, een 10 cent zinken geldstuk uit 1942, een vergaan duitje Frisia uit 16.., en een opmerkelijke jubileummedaille van Koningin Wilhelmina (1898-1948). Vooral de laatste vondst vindt hij zelf leuk, het is pas de derde medaille van dit soort die hij, in de vele jaren dat hij al zoekt, vindt.

Van de medaille maakt hij een aparte foto vanwege de bijzonderheid van de vondst. Ook is hij blij met de twee uniformknopen, een met open pijlbundel en een met dichte pijlbundel. Hij meent dat die van resp. voor en na WO2 zijn.
Interessant vind ik dat hij naast een flink aantal granaatscherven ook twee hulzen vindt, een kleine en een grotere. 

   

De foto van de twee hulzen plaats ik op WO2forum en al snel komen de reacties. De linker wordt herkend als zeer waarschijnlijk een oefenpatroon Hembrug, voor een karabijn, van het Nederlandse Leger.
De grotere huls is Duits en is en hoort bij een 2 cm FLAK (Flugabwehrkanone ook wel Fliegerabwehrkanone). Dergelijk luchtafweergeschut heeft inderdaad op de Wilhelminasluis gestaan, zie daarvoor ook het artikel over
gesneuvelde Duitse soldaten op de sluis.

                                                terug naar boven                                   terug naar Bodemvondsten

Top