Verhaaltjes uit het verleden over Sluispersoneel
-- Den Dekker
-- Zeeman
Sluiswachter Den Dekker
In 2011 kreeg ik het oktobernummer van het Informatieblad Vakorganisatie Personeel Waterstaat (nu Infrastructuur en Milieu). Heel interessant natuurlijk, vooral als je bent geinteresseerd in pensioenen. Maar mijn aandacht werd getrokken door een interview op blz. 13 met P. den Dekker. Een man die ter gelegenheid van zijn 50 jarig lidmaatschap in het zonnetje wordt gezet.
|
Den Dekker heeft dus een periode op de Wilhelminasluis gewoond rond het jaar 1930. Het gezin woonde toen in de woning die nu nr. 10 is. De vader van Den Dekker staat dat jaar, 1930, namelijk op een foto die gemaakt is na een ernstig ongeluk in de sluis. In juni van dat jaar ontplofte in de sluis de ketel van de stoomsleper Geert Jan. De twee opvarenden werden overboord geslagen.
De kapitein W. van Asperen, overleefde het ongeluk, maar de machinist J.H. Mol werd later levenloos uit het water gehaald. Brokstukken van de ketel kwamen een flink eind van de plaats van het ongeluk terecht. Op één van de foto's die daarvan zijn gemaakt, staat sluiswachter Den Dekker (met snor) achter een brokstuk. Achter hem staat sluiswachter Hetjes.
Sluiswachter Zeeman
Door de aanleg van de Afsluitdijk (1927-1932) raakten nogal wat mensen die in de visserij op de Zuiderzee of bij de visverwerkende nijverheid werkten hun baan kwijt. Een aantal van hen kwam in dienst bij Rijkswaterstaat in verschillende functies.
De plaatselijke krant van 30 januari 1932 maakt dan ook bekend dat op de Wilhelminasluis twee nieuwe sluisknechts zijn aangesteld, Hetjes en Zeeman. OP de foto hieronder staan beide mannen.
|
Sluispersoneel op het westelijk Waalhoofd o.l.v. Sluismeester J. de Besten |
Veel is niet bekend uit die tijd, maar in een boekwerk van Elibert Hak, "Het leven ... één gedachte" (Wassenaar, september 2003) , is iets te lezen over Zeeman en zijn gezin.
terug naar boven terug naar Verhalen terug naar de Homepage