Verhalen waarin de Wilhelminasluis een rol speelt
Kees Vriens
De Disponibel, foto hiernaast, was het schip van de ouders van Kees en Izak Vriens. Vaak kozen die in de weekenden, maar bijna altijd ook in de winter, een ligplaats in de buurt van de steiger bij het logement en veerhuis De Zwaan. Natuurlijk wel zo dat ze niet in de weg lagen voor de Bossche boot die volgens een dienstregeling daar aanmeerde.
Kees ging niet lang na de Tweede Wereldoorlog bij een oom in Andel wonen en ging er ook naar school.
lees hier verder
Henk van Noorloos
In gedachten ben ik opeens een jaar of vijfendertig terug in de tijd. Ik ben weer een jaar of vijf. Het is zaterdagmiddag en ik ben voor het eerst bij m'n vader achter op de fiets hier op het voetbalveld van Sparta '30 op "de plaat" bij de sluis.
Mijn oom Henk moet voetballen. Dat moet in het eerste elftal zijn geweest. Al had ik daar toen geen enkel benul van. Ik heb meer belangstelling voor de helling naast het veld waar je heerlijk op en af kunt rennen.
lees hier verder
10 mei 1940 Jan Bax
Jan Bax was stuurman/matroos op de Merwestad en het schip had die dag overnacht in Capelle a/d IJssel en vertrokken vandaar om vier uur 's morgens vanwege een goed tij. We draaiden de Noord in en zagen bij het optrekken van de nevel volop Duitse vliegtuigen met oorlogs- en hakenkruizen. Wij dachten stellig: "die komen uit Engeland en zijn uit de koers geraakt!"
Toen wij bij Dordrecht de Merwede indraaiden kwamen we al gauw één van de vissers tegen, welke 's nachts al vissend met hun roeiboot de rivier afzakten. Het was in die jaren gewoonte dat deze vissermannen een touwtje op de achterbolder van een passerend schip wierpen.
lees hier verder
Jan van der Vliet (Gorinchem) over De Rib Een aantal van de schepen die dagelijks door de sluis komen richting de Maas moet bij de veevoederfabriek in Andel zijn. Vroeger was het daar aan de loswal heel wat drukker dan nu. Het gebied rond die loswal wordt "De Rib" genoemd.
Jan van der Vliet haalde in 2012 herinneringen op aan de bedrijvigheid van, zoals iemand het noemde in het boek "Woudrichem, Stad en Land", het "logistiek centrum van Andel".
lees hier verder
Ing. Jan den Besten, zoon van de sluismeester, over zijn jeugd op de sluis rond 1930 Hiernaast de sluismeesterswoning met daaraan vast het z.g.wachtlokaal, met zeer hoge schoorsteen; in dit gebouwtje met kachel verbleef de sluisknecht die nachtdienst had. Rechts daarnaast een houten kantoorgebouwtje met veel ramen, met uitzicht naar alle kanten: de “Residentie“ van de Sluismeester! In de woning nog een speciale kamer voor ontvangst van de Hoofdingenieur bij zijn bezoeken, slechts enkele malen per jaar.
lees hier verder
In Memoriam Izak Vriens
In het Voorhof Bulletin, 21ste jaargang nummer 6, juli / augustus 2012 stond een In Memoriam van Izak Vriens van Ds. Wouter Schraven.
Izak, met wie ik vaak sprak als hij op de Wilhelminasluis kwam kijken. Izak ook bij wie ik een aantal keren op bezoek ging om te luisteren naar zijn verhalen van vroeger. Vooral verhaalde hij geweldig over zijn tijd op scheepswerf De Gantel, maar ook van eerdere jaren op de Disponibel. Zie hiervoor ook het verhaal van zijn broer Kees hierboven.
lees hier verder
Henk Kant, sluiswachter op de Wilhelminasluis 1963 - 1985
Hij kon eigenlijk niet eens zwemmen. Terwijl je toch zou verwachten dat een zwemdiploma wel een van de minimale vereisten zou zijn. Maar in 1963 werd daar nog niet over gesproken. Mijn vader was sluiswachter. Nou ja, eigenlijk was hij sluisknecht. Zo stond het destijds in zijn contract.
De dochter van Henk Kant, Sarina, schreef in 2007 het verhaal van haar vader voor een door het dagblad Trouw georganiseerde wedstrijd.
lees hier verder
Sluispersoneel: Den Dekker en Zeeman
Vanaf de opening van de Wilhelminasluis in 1904 hebben heel wat mannen en vrouwen hier dienst gedaan als sluisknecht, sluiswachter of sluismeester. Over al die mannen en vrouwen is soms door een publicatie iets meer bekend.
Bijvoorbeeld van Den Dekker en Zeeman die zo'n 80 jaar geleden hier dienst deden. Vrouwen werkten pas in de laatste jaren op de sluis, daar is geen verhaal over te vertellen.
lees hier verder
Piratenstreken van Rijkswaterstaat
Rond de jaren '70 van de vorige eeuw schreef Ad Mol wekelijks een column in het "Nieuwsblad voor het Land van Heusden en Altena". Zelf noemde hij zijn bijdragen
"'n Praatje over de onderdeur".
Eén van zijn bijdragen kreeg bovenstaande titel. Wat hij "Piraten-streken" noemde, legde hij in de betreffende column uitgebreid uit.
Ergens in die jaren '70 maakte Ad Mol met zijn vrouw op een vrijdagmiddag een boottochtje op de Maas waarbij alles rimpelloos lijkt te verlopen. Maar hij vertelt:
lees hier verder
Zwitserland - Woudrichem per zalmschouw over de Rijn
Kees Venderbos: "Op zaterdagavond 26 januari 2002 is de afspraak dat mijn goede vriend IJm Baks met zijn vriendin gezellig bij ons komt eten. Zoals gewoonlijk wordt er tijdens dit diner behoorlijk wat afgekeuveld en het onderwerp “Niet meer werken en dan….” komt ook aan de orde.
Het antwoord daarop is niet zo moeilijk voor me, want ik heb al heel lang het idee om dan op de fiets naar Zwitserland te gaan. IJms reactie: “Dan ga ik met je mee”.
lees hier verder
terug naar boven terug naar homepage